А може, тролейбусне управління — на аукціон?

1635 0

Ми у соцмережах:

А може, тролейбусне управління — на аукціон?

Деякі депутати Рівненської міськради вважають, що не потрібно продавати Будинок побуту, бо він може приносити прибутки до бюджету. Натомість пропонують на аукціон — тролейбусне управління, бо від нього одні збитки.

будинок побуту Торік депутати вирішили, що місту не потрібна багатоповерхівка біля продуктового ринку, більш відома рівнянам як Будинок побуту. Домовилися, що до травня 2017-го вона залишається в оренді у товариства «Моріон», а далі будівлю продадуть тому, хто більше заплатить. Чиновники уже почали готувати проект рішення про аукціон, аж тут у декого з депутатів раптом з'явилася нова ідея — може, краще залишити будинок у комунальній власності, а для управління ним створити ще й комунальне підприємство? А от суборендарям, а їх там півсотні, все одно, хто буде власником будівлі. Головне, аби не вигнали. Наталия Кулий_будинок побуту

Наталія Кулій
Наталія Кулій, суборендар, власниця ательє:
— Мене делегували висловити думку усіх підприємців Будинку побуту. Серед нас є такі, що працюють там по 25-30 років — ще відтоді, як цю будівлю звели. Місце насиджене, виживаємо за рахунок близькості до ринку. Тут діє фотоательє, ремонт галантереї, парасольок, пошиття одягу, взуттєві майстерні та багато іншого. Ми розуміємо, що для міської ради цей будинок — головний біль, його продадуть і забудуть. Але боїмося, що новий власник просто викине нас, дрібноту, на вулицю і зробить там розважальний центр, бо це дасть йому більші прибутки. Щомісяця я плачу за оренду справно, а також за утримання самої будівлі. Ставка постійно зростає, але люди мовчать і платять, бо всі хочуть працювати. З будівлі справді можна було б зробити «квітку»! Але за весь час, окрім косметичного ремонту та заміни унітаза, там практично нічого не робилося. Зараз у нас не працює ліфт, тому люди старшого віку не можуть піднятися на третій-четвертий поверхи, і цих клієнтів ми втрачаємо. Ходили з цим питанням до власника «Моріону» — відповів, якщо їм продовжать оренду, то зроблять все протягом місяця. Але вкладати гроші до травня, коли закінчиться договір, вони не зацікавлені… Нам все одно, кому платити за оренду та утримання, аби тільки був добрий господар та контроль. А поки хочемо знати, що нас чекає? Чи уже зараз звідти вибиратися?
Олександр Довжаниця, депутат міської ради:
— Продавати Будинок побуту не потрібно. Хто-небудь цікавився, яка його ринкова вартість і чи вигідно його продавати саме зараз? Там є два настільки розбитих поверхи, що вони можуть значно здешевити продаж. Як на мене, таку нерухомість вигідніше залишити у власності міста та надалі здавати підприємцям в оренду, що дозволить зберегти робочі місця. Більше того, місто може віддавати її у заставу під кредит. Можна взагалі створити комунальне підприємство, яке буде керувати цією будівлею та їй подібними. Є ж в обласній раді таке підприємство, що обслуговує всі її будівлі? Навіщо ж місту продавати все підряд? Не вірю, що Будинок побуту не може приносити прибутків. Може, краще тоді продати у приватні руки вічно збиткове тролейбусне управління — і нехай його приватник витягує? Давайте візьмемо час на довивчення і обговоримо ідею щодо створення комунального підприємства.
Сергій Васильчук, заступник міського голови:
— Говорити можна багато, але є рішення сесії — торік депутати були за те, щоб 2017-го договір оренди закінчився без права пролонгації, щоб виставити будівлю на аукціон і знайти їй ефективного власника. І логічно, що новий власник буде зацікавлений у тому, щоб будівля була заповнена і приносила йому прибуток. Ми свідомо не давали можливості зробити у Будинку побуту невід'ємні поліпшення, бо добре розуміли — тоді одразу постане питання про викуп, а не про справедливий аукціон. Єдине питання — що робити з людьми, які там працюють? Ми можемо прописати в рішенні цільове призначення будівлі як торгово-побутове. Якщо ж не хочемо продавати, то потрібно скасувати попереднє рішення сесії і тоді вирішувати, що робити.
Наталія Поліщук, начальник міського управління комунальною власністю:
— Що зараз можемо зробити ми, так це або готувати Будинок побуту на аукціон, або припинити дію договору, виселити всіх та оголосити новий конкурс на оренду. Якщо депутати хочуть створити комунальне підприємство, то нехай готують статут, відповідний проект рішення та виносять його на сесію. Земельна ділянка, закріплена для обслуговування будівлі, перебуває в оренді у «Моріону» до 2021 року, але новий власник будівлі матиме першочергове право на переукладення договору оренди.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також