Аби кров не гусла

2918 0

Ми у соцмережах:

Аби кров не гусла

Коли кажуть «густа кров» — це означає, що легковажити цією проблемою небезпечно. Уповільнений кровоплин провокує кисневе голодування внутрішніх органів, призводить до можливого утворення тромбів. Хоча термін цей швидше «побутовий», а не медичний, лікарі постійно нагадують: густу кров необхідно розріджувати. Що для цього необхідно?

— Густа кров означає, що підвищена її в’язкість, — пояснює лікарка Олександра Ільченко. — На в’язкість впливають багато факторів. Зокрема, ушкодження судин, порушення функції печінки, що обумовлює відхилення у хімічному складі крові й підвищує в’язкість плазми, зміну нормального стану клітинних оболонок еритроцитів і тромбоцитів. Через це відбувається посилене злипання цих клітин. Причина може бути у порушенні співвідношення клітинної маси і рідкої частини крові. Це небезпечно тим, що висока в’язкість крові підвищує ризик тромбоутворення в серці й кровоносних судинах.

Що варто зробити для того, аби кров порідшала? Дієта і особливий питний режим, наголошує лікарка. Окрім чистої води, лікарка радить включати в раціон зелений або трав’яний чай (якщо немає протипоказань до споживання трав’яних напоїв), не забувати про натуральні овочеві та фруктові соки. Добре пити свіжий сік із червоного винограду. Завдяки особливим сполукам (зокрема, біофлавоноїдам) цей сік вважають бальзамом для серцево-судинної системи.

— Подбайте про те, аби харчування було збалансованим: за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів, — продовжує фа­хівець. — Щоб забезпечити організм матеріалом для відновлення мембран клітин крові й судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом білків є м’ясо, все ж варто пам’ятати, що воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, аби не перешкоджати процесу зниження в’язкості крові. Основним джерелом білка повинна бути риба, особливо морська, молочні продукти і яйця. Двічі на тиждень у раціон варто включати куряче м’ясо або страви з індичатини.

Додатковим джерелом омега-3-ненасичених жирних кислот є лляне насіння (або олія). Додавайте олію до салатів — вистачить однієї столової ложки на день. Нерафінована оливкова олія — важливе джерело корисних жирів, що містить велику кількість біологічно активних речовин.

Для розрідження крові лікарі рекомендують вживати морепродукти і рибу. А регулярне споживання морської капусти активує певні ферменти і покращує засвоєння білків, заліза і фосфору, знижує «поганий» холестерин і, як наслідок, — посилює антисклеротичний ефект, знижує в’язкість крові. Суху морську капусту можна перемолоти в кавомолці і вживати в їжу замість звичайної солі.

Не забувайте про горіхи: вони багаті білком, мінеральними речовинами (кальцій, магній, калій). У волоських горіхах, мигдалі й кеш’ю велика кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові. З’їдайте хоча б 2-3 горіхи на день. Добре щодня з’їдати по 1-2 столові ложки пророщеного насіння пшениці.

— Розріджувати кров допомагають цибуля і часник. Вони також знижують рівень «поганого» холестерину і підвищують «хороший» холестерин, захищають ферментні системи від ушко­дження вільними радикалами. Регулярне споживання часнику вдвічі зменшує імовірність тромбів, — наголошує Олександра Ільченко.

Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарський перець, багатий на вітамін С, що дуже корисний для судин. Особливої уваги варті помідори: вони містять біологічно активні речовини, які запобігають «злипанню» тромбоцитів, знижуючи ризик тромбоутворення. А також корисні для крові диня та імбир.

Фахівці здорового харчування нагадують, яких продуктів у великій кількості краще уникати, оскільки вони згущують кров: м’ясні бульйони, ковбаси, копченості, холодець, білий хліб, вершки, банани і манго.

Значно підвищують в’язкість крові куріння, алкоголь, велика кількість солі; сечогінні, гормональні й протизаплідні препарати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також