Абітурієнти понесуть у п'ятницю документи

1022 0

Ми у соцмережах:

Абітурієнти понесуть у п'ятницю документи

Зранку 10 липня вищі навчальні заклади розпочнуть прийом документів від абітурієнтів. Загалом цього року на Рівненщині повну загальну середню освіту отримали понад 9 тисяч випускників, базову загальну середню освіту — понад 13 тисяч учнів.

Вступна кампания
Петро Коржевський, заступник начальника обласного управління освіти:
— Є три основні особливості цьогорічної вступної кампанії: новий підхід до обчислення конкурсного бала — враховується так званий ваговий коефіцієнт, котрий розраховується з результатів сертифікатів ЗНО, балів атестата про повну середню освіту і творчого конкурсу; запровадження пріоритетності поданих заяв та автоматизована система надання рекомендацій і зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап. Максимальний можливий конкурсний бал для вступу цьогоріч становить 210 балів. Індивідуально в кожному навчальному закладі визначатимуть, як оцінювати творчий конкурс. Ще однією відмінністю є пріоритетність заяв на навчання бакалаврів денної форми за державним замовленням. Тобто абітурієнт може подавати усього 15 заяв — по три заяви у п'ять навчальних закладів, самостійно оцінивши власні сили. При цьому потрібно вказати пріоритетність кожного з них стосовно інших, використовуючи числа від 1 до 15, де «1» означає найвищу пріоритетність. Крім того, має значення і цільове направлення на навчання — спеціальності, на яку воно береться, автоматично присвоюється найвищий пріоритет. Тому направлення може бути лише одне. До 4 серпня електронна система рейтингуватиме вступників. Із 4 до 8 серпня вже необхідно буде подати оригінали документів — якщо ті, хто пройшов за конкурсом, цього не зроблять у зазначений термін, то втратять право навчання, і його отримають ті, хто йтиме далі за списком. Така система дасть змогу зарахувати набагато більше абітурієнтів, аніж у попередні роки. Щодо додаткових пільг, то їх цьогоріч ввели лише для двох категорій абітурієнтів — демобілізованих, а також дітей учасників АТО. Демобілізованих прийматимуть до вищих навчальних закладів без складання ЗНО, за результатами іспитів до цих закладів.
Натомість члени приймальних комісій знаходять у новому порядку вступу деякі недопрацювання — бояться не набрати на навчання групи студентів-заочників. Або ж мати з початком навчального року проблеми через те, що не зобов'язані вимагати медичну довідку при вступі — навіть на спеціальності, пов'язані з фізичним вихованням. Клавдія Джеджера, відповідальний секретар приймальної комісії РДГУ:
— У нашому університеті є спеціальності, пов'язані з розвитком фізичного виховання, спортом. А цього року вперше не передбачена при подачі документів до вступу медична довідка. Це викликає занепокоєння, одне сподівання — вирішити це питання безпосередньо у виші. До того ж, позбулися права на позаконкурсний вступ діти-сироти. Хоча попередньо в Міносвіти обіцяли, що їм будуть передбачені пільги. Чекаємо їх досі. Хвилюємося також, що не зможемо набрати групи студентів-заочників. Через те, що права вступу позбавили власників атестатів попередніх років, втрачаємо абітурієнтів віком за 40 років.
Анастасія АДАМЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також