Приватний медколедж навчатиме майбутніх безробітних?

1443 0

Ми у соцмережах:

Приватний медколедж навчатиме майбутніх безробітних?

На Рівненщині є чотири медичних заклади, які навчають молодший медичний персонал — у Рівному, Дубні, Костополі та Рокитному. Більшість їхніх випускників роботу знайти не можуть, і обласні депутати вже давно хочуть закрити котрийсь із коледжів, щоб економити бюджетні гроші. А тим часом в ОДА розглядають можливість посприяти у відкритті у Рівному приватного медколеджу "Монада".

Ідея ця належить Олександру Савчуку, заступнику голови Рівненської ОДА. На його думку, приватний навчальний заклад забезпечить конкуренцію, і медичні заклади області запрацюють якісніше. Цей приватний медколедж має сім філій по Україні. У Рівному була б восьма, але відкрити її цього року не можна через заборону Міністерства освіти та науки відкривати нові навчальні заклади. Тож поки що рекомендуватимуть рівненським вступникам обирати луцьку філію "Монади" для навчання. До слова, у рівненських медичних закладах навчається наразі близько 3,5 тисячі студентів. В основному це медсестри, стоматологи та фармацевти. Цього року випускників лише бюджетної форми навчання — 700. В управлінні охорони здоров'я ОДА прогнозують, що роботу зможуть знайти за спеціальністю близько 300 із них. Частина піде навчатися в університети, а інші або подадуться у сферу торгівлі, або ж стоятимуть "на біржі". Нині на Рівненщині офіційно безробітними є півтисячі випускників рівненських медичних коледжів та училищ. Олександр Савчук, заступник голови Рівненської ОДА:

— Відкривають приватні медичні кабінети, приватні клініки, і потреба у спеціалістах буде. Волинь також має кілька навчальних медичних закладів, але дозволила "Монаді" відкрити свою філію. Ми допоможемо цьому закладу провести вступну кампанію на Рівненщині, щоб наші абітурієнти вступили до луцької філії. Наступного року, коли мораторій МОН буде знято, побачимо, як навчали наших студентів, оцінимо кваліфікованість і з чистою совістю дозволимо відкрити філію у нас.
Петро Коржевський, заступник начальника обласного управління освіти:
— Ті чотири навчальних заклади, які маємо, повністю задовольняють потреби області в молодшому медперсоналі. Але здорова конкуренція між медичними закладами зможе забезпечити кращу освіту.
Василь Височанський, заступник начальника обласного управління охорони здоров'я:
— Шкода дітей, які після 9-го чи 11-го класу йдуть у медколеджі, не усвідомлюючи, що на них чекає після навчання. А закінчує дехто у 18. Якщо буде приватний медичний заклад, можна буде зменшити кількість бюджетних місць в інших чотирьох коледжах. Бо ж половина випускників, яких навчала держава, не знаходять роботи.
Ростислав Сабадишин, директор Рівненського державного базового медколеджу:
— Проблема не у "Монаді", а у тому, що вже багато років в області хочуть закрити один із чотирьох медичних навчальних закладів і здати приміщення в оренду. Ми ж конкуренції не боїмося. Мають перемагати на ринку освітніх послуг найкращі.
Світлана Левицька, голова постійної комісії обласної ради з питань науки та освіти:
— Не потрібно забувати, що у нас кожна людина має право здобути кілька вищих освіт. Якщо абітурієнти вступають у медичні навчальні заклади, якщо при вступі є конкуренція, отже, такі заклади потрібні.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також