Адвокація інтересів України у США: як поїздки Олександра Третяка впливають на прийняття важливих державних рішень?

289 0

Ми у соцмережах:

Адвокація інтересів України у США: як поїздки Олександра Третяка   впливають на прийняття важливих державних рішень?

Олександр Третяк, донедавна міський голова Рівного, нещодавно відвідав США у складі української делегації. Як учасник адвокаційної команди, Третяк активно залучений до лобіювання інтересів України через свої контакти з конгресменами та урядовими структурами. Основні питання, які команда порушує на міжнародному рівні, включають подальшу фінансову допомогу Україні, збільшення постачання озброєння та посилення санкцій проти Росії. Вирішення цих питань є критично важливим для зміцнення обороноздатності України та посилення тиску на агресора.

Олександр Третяк наголосив на важливості такої дипломатичної роботи: «Адвокація інтересів України у США — це складний, але надзвичайно важливий процес. Ми безпосередньо впливаємо на прийняття рішень, які дозволяють нашій країні отримувати життєво необхідну підтримку у боротьбі з російською агресією».
Учасники поїздки провели зустрічі представниками Конгресу США, де обговорили кроки, які Конгрес може здійснити для допомоги Україні, зокрема – посилити та продовжити військову підтримку України.

В рамках якого проекту відбуваються ваші поїздки до США?

- Я мав короткочасну поїзду до Сполучених штатів Америки у рамках стратегічних консультацій між двома країнами. Зокрема, відвідував міста Вашингтон та Нью-Йорк, а це політичний та бізнесовий центр країни. Відповідно, якщо у Вашингтоні у нас були зустрічі з політиками, то у Нью-Йорку просили подальшої підтримки в американського бізнесу. Особисто у мене відбулася зустріч з колишнім державним секретарем США та ексдиректором ЦРУ Майком Помпео, спеціальним представником США в НАТО Куртом Волкером та рядом сенаторів та конгресменів. Суть моїх розмов була одна: подальша двопартійна підтримка України у війні з Росією. Щодо зустрічей у Ню-Йорку, то з американським бізнесом вдалося домовитися про поставку техніки для нашої 104-ї рівненської бригади.

У якому статусі ви туди їздили?

- Усі мене знають як політика. Зауважу, що політикум США добре ознайомлений з тим ганебним рішенням, яке виніс голова міського суду Рівного Петро Денисюк. Американські політики знають, хто дав команду його ухвалити. Більше того, у США особливе ставлення до політичної опозиції, яке кардинально відмінне від України. Адже у цій країні опозиція – це святе. Разом із тим, на ключових посадах у США перебуває багато протестантів, з якими я в близьких стосунках по вірі. Однак, підкреслю, що під час офіційних зустрічей у США вся наша команда в унісон транслювала меседжі української дипломатії, а саме: підтримайте Україну, нам потрібна зброя, щоб захиститися. Це у Рівному та Україні ми можемо дозволити собі займатися політичною боротьбою. Однак на дипломатичній арені ми повинні виступати всі як один. Адже на кону - доля нашої країни.

Як вам вдалося перетнути кордон? Адже зараз військовозобов’язаним чоловікам дуже важко легально виїхати з України…

- Наша делегація побувала у США за клопотанням Міністерства закордонних справ України. Тому ніяких проблем з перетином кордону не було. У відрядженні значилися конкретні дати, коли ми маємо повернутися. Так і сталося. Підтримка США для України є критично важливою. Тому на державному рівні регіональну владу мотивують налаштовувати діалог з американськими міста та штатами. Наприклад, зараз ми робимо усе можливе, щоб допомогти Рівненщині знайти таких партнерів. Уже є певні напрацювання. Однак наразі я не маю права розкривати того, який штат міг би бути побратимом нашої області.



Наскільки потужне протестантське лобі у США?

- Більшість політиків у США – це євангельські християни. Адже це протестантська країна. Звісно, там є й інші конфесії. Однак протестантів там більшість. Якщо у часи Радянського Союзу в нас був войовничий атеїзм, то США всю свою історію розвивалися на біблійних цінностях. Для американців дуже звично мати молитви у школах та щонеділі ходити до церкви. Чимала кількість президентів США є глибоко віруючими людьми. Тому я, як український протестант, спілкуюся з американськими протестантами на одній мові, яка для нас зрозуміла. Завдяки цьому з моїм хорошим другом, колишнім народним депутатом Павлом Унгуряном ми займаємося тихою дипломатією у США.

Ви натякаєте, що українському протестанту легше домовитися з американським конгресменом, ніж депутату Верхової Ради? Адже ми пам’ятаємо минулорічні поїздки наших нардепів, які ні до чого не призвели.

- Так, це правда. Адже велика частина американських сенаторів та конгресменів є протестантами. Наприклад, сенатор Оклахоми Джеймс Ленкфорд – щирий християнин. Оскільки я маю з ними спорідненість у вірі та ті ж самі цінності, то мені дуже легко з ними спілкуватися. Це уже зовсім інший рівень довіри та сприйняття.

Чи спілкувалися ви зі спікером палати представників Майком Джонсоном і яка його позиція щодо України. Адже коли він торік певний час штучно блокував виділення фінансової допомоги для України, то американські журналісти писали, «що він слухає Трампа більше, ніж Біблію».

- Я перетинався з ним на кількох заходах. Однак, зокрема з ним, у мене було не так багато часу, щоб спокійно сісти та поговорити. Скажу, що Майкл Джонсом доволі самостійний політик, який ухвалює рішення, не зважаючи на те, чи впливає на нього Трамп. Звісно, там є певні складнощі щодо рішень по Україні. Потрібно розуміти, що напередодні виборів американське суспільство дуже радикалізувалося. Скажу, що наша команда, зокрема Павло Унгурян, організовував зустріч Майкла Джонсона з Сергієм Гайдаржі. Цей чоловік з Одеси втратив дружину і маленького сина під час російської атаки. Коли Джонсон поспілкувався в своєму кабінеті з одеситом, який теж є протестантом, то почав відстоювати пакет допомоги для України в розмірі 61 млрд доларів.

Перемога на президентських виборах у США Дональда Трампа – це катастрофа для України?

- Ні, це не катастрофа. Перемога на виборах Камали Гарріс – це аж ніяк не ознака більшої підтримки України. Серед республіканців є дуже багато прихильників підтримки України. Вони будуть радити Трампу й надалі підтримувати Україну. Якщо переможе Камала Гарріс, то підтримка буде продовжена. Українцям потрібно не обирати того чи іншого кандидата, який нам подобається, а робити усе, щоб у нас була двопартійна підтримка у США. Яскравий приклад такої успішної роботи – це євреї. Серед американських політиків навіть немає інших думок, як підтримувати Ізраїль.

Ви спілкувалися з різними американськими політиками, яке у них бачення завершення українсько-російської війни?


- Демократи і республіканці єдині в тому, що Україна не може програти. У цьому в них повна єдність. Тому США не дадуть Україні програти. По-друге, зараз американці занурені у вибори та боротьбу між кандидатами. Після виборів у США Україна знову буде в центрі уваги. У розмовах зі мною американські політики часто згадують часи президентства Рональда Рейгана, від якого тремтів Радянський Союз. Через це звичайні американці хочуть бачити у кріслі президента нового Рональда Рейгана, від якого тремтітиме уся вісь зла (Росія, Північна Корея та Іран). Скажу відверто, що у США я чув різні розмови. Навіть про перемир’я та інші речі. Але потрібно розуміти, що лише українці вирішуватимуть як завершити цю війну. Американці не будуть вирішувати за нас як це має статися. Ніхто в українців не питає про те, як вони хочуть, щоб завершилася війна. Всі чекають позиції українців, зокрема армії. Зараз дуже багато говориться про формулу миру та план перемоги нашого президента. Однак проблема у тому, що українське суспільство та армія не бачила цього документа.

Чи плануєте ви ще дипломатичні поїздки до США?


- Так, у 2025 році у Вашингтоні планується «Український тиждень». Туди має полетіти наша делегація. Скажу, що у складі нашої делегації не лише протестанти. Адже Україна – це багатоконфесійна країна. Через це у нас є ідея організувати поїздку наших капеланів до США, які зможуть поділитися інформацією з фронту. Також у моїх планах організація поїздки представників рівненського бізнесу до США, які розкажуть про те, як вони працюють в умовах війни. Зауважу, що американці дуже захоплюються нашої стійкістю. Через це хочеться, щоб наш місцевий бізнес мав тісні стосунки з американським.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також