Аеробляха чи музейний експонат?

1852 0

Ми у соцмережах:

Аеробляха чи музейний експонат?

Чимало галасу в Рівному спричинила поява на одній із стоянок аеропорту літака Ан-26 (на фото), розмальованого десять років тому для зйомок кінофільму за участю Сильвестра Сталлоне. Поки що авіалайнер знаходиться у нас у статусі «євробляхи», тобто він ще не розмитнений, тож на нього можна лише подивитися.

Привезла цей літак до Рівного авіакомпанія «Елерон», і, за словами начальника управління інфраструктури та промисловості обласної держадміністрації Федора Місюри, він буде у нас базуватися та обслуговуватися разом із іншими літаками згаданої компанії.

Якщо відкинути розмальовку та факт участі у кінозйомках, маємо звичайний вантажний літак, причому не новий, який вже побував у багатьох власників і тепер дістався до Рівного. Кажуть, що власники використовуватимуть лайнер за його прямим призначенням — для вантажних перевезень. Можливо, цей транспортний засіб більш доцільно та вигідно буде використовувати як музейний експонат, зробивши його символом аеропорту Рівного?

Чому ні? Привозити до знаменитого літака туристів, які би платили за право посидіти на кріслі, якого колись торкалися сідниці самого Сильвестра Сталлоне, та відчути себе героєм кінофільму «Expandables», назву якого у нас перебрехали услід за росіянами. Може, завдяки цій рекламі наш аеропорт, який сам нагадує музейний експонат, врешті запрацює і до Рівного почнуть, як колись, прибувати рейсові літаки із різних міст України та з-за кордону? Можна було би навіть розмалювати так само усі інші літаки, що стоять в аеропорту Рівного і нікуди не літають, якби ж не мільйонні борги цього державного підприємства.

На цьому літаку, який отримав українську реєстрацію UR-CSK, таки залишиться ліврея з шістьма черепами та мордою акули, що робить його цікавим не тільки для тих, хто захоплюється авіацією.

— Ліврея залишиться, — підтверджує начальник управління інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА Федір Мисюра. — Не можу нічого сказати відносно літака як туристичної родзинки, але мої друзі та знайомі уже засипали мене запитаннями, чи можна сфотографуватися біля літака Killa — таке ім’я він отримав на українській реєстрації.

За даними Державного реєстру цивільних повітряних суден України, Ан-26 з бортовим номером UR-CSK зареєстрований Державіаслужбою за компанією «Елерон» 19 грудня 2018 року. Цей Ан-26 випущений у середині 80?х років минулого століття. Усього «Елерон» планує експлуатувати у Рівному три літаки для вантажних перевезень по Україні та за її межами. Killa — другий Ан-26, що вже прибув у Рівне. Основний вид діяльності «Елерону» — вантажний авіаційний транспорт. Авіакомпанія шукає в Рівному офіс, а для вантажів, які прибуватимуть у наш аеропорт, збудують ангар.

Микола НЕСЕНЮК,

Олександра СКРИПНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також