Різноманітна і збалансована дієта, що включає фрукти, овочі та зелень, сприяє профілактиці грипу восени та взимку.
Дієтологи рекомендують включати до раціону шість основних продуктів, що зміцнюють імунітет. Це оливкова олія, апельсини, натуральний йогурт, печериці, броколі й вода.
Будь-який овоч корисний, але броколі є універсальним, він містить мало калорій, багато клітковини, вітамінів A, C, E і калію і має всі шанси стати незамінним у раціоні.
Апельсини не є панацеєю від грипу і застуди, але вони ідеально підходять для підтримки імунітету. При цьому дієтологи попереджають про небезпеку надмірного споживання смузі: краще їсти фрукти цілими, щоб отримати всі поживні речовини в них і домогтися поступового засвоєння цукру.
Гриби, зокрема печериці, містять велику кількість вітаміну D. Цей вітамін, який синтезується під променями сонця, дуже важливо вживати, коли закінчується літо. Він також міститься в таких продуктах, як яйця, молочні продукти, печінка, блакитна риба.
Жири необхідні для функціонування імунної системи, тому до раціону важливо включати оливкову олію, в якій містяться ненасичені жири, корисні для серця. Навіть для смаження рекомендується обирати нерафіновану оливкову олію або нерафіновану оливкову олію екстра-класу. У цих типах олії в незмінному вигляді зберігаються антиоксиданти.
Натуральний йогурт містить насичені жири короткого ланцюга, а також пребіотики, корисні для мікрофлори кишечнику, безпосередньо пов'язаної з імунною системою.
Вода завжди повинна бути основним напоєм, її можна пити у вигляді кави, чаю або відвару трав. При цьому варто уникати вживання алкоголю, газованої води, напівфабрикатів, які ослаблюють імунну систему. Пити воду потрібно і під час хвороби. Так, якщо зник апетит, не потрібно змушувати себе їсти, але пити необхідно для підтримки терморегуляції тіла.