Апеляційний суд змінив запобіжний захід двом «продавцям» гуманітарної допомоги

1160 0

Ми у соцмережах:

Апеляційний суд змінив запобіжний захід двом «продавцям» гуманітарної допомоги

Учасники злочинного угрупування Віктор Павлюк та Юрій Гуменюк, підозрювані за фактом продажу товарів гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, які перебували під цілодобовим арештом — проведуть два місяці під вартою.

Сьогодні, 19 вересня, Рівненський апеляційний суд змінив їм запобіжні заходи на тримання під вартою із правом внесення застави. Водій Юрій Гуменюк Юрій вийде з-під варти, якщо заплатить заставу 248 000 грн., а Віктор Павлюк - 979 000 гривень.

Нагадаємо, злочинну схему з незаконного використання товарів гуманітарної допомоги для військовослужбовців правоохоронці припинили 23 серпня. Чоловіки діяли під виглядом волонтерів.  Проте, замість підтримки ЗСУ вони продавали гуманітарну допомогу, отриману від країн-донорів. Слідством встановлено близько 20 епізодів збуту бронежилетів, бронеплит до них та іншої військової амуніції. 

Під час санкціонованих обшуків у зловмисників вилучили 11 транспортних засобів (здебільшого позашляховики), товари гуманітарної допомоги (бронежилети, плити до них, плитоноски, тепловізор та інше військове спорядження та одяг), а також засоби гігієни, ліки та харчі.  Крім того, правоохоронці під час обшуків вилучили майже пів мільйона гривень, банківські картки, товарно-транспортні накладні та чорнову документацію, яка підтверджує протиправну діяльність осіб.

Чотирьох фігурантів провадження суд відправив під варту. Ще один, будучи підозрюваним в іншому кримінальному провадженні, теж перебуває за ґратами. Ще двом чоловікам суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Одну особу оголошено в розшук.

Прокуратура, не погодившись із рішеннями місцевого суду щодо двох підозрюваних, яким обрано запобіжний захід, не пов'язаний з триманням під вартою, оскаржила їх до апеляційного суду.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду повідомила РВ, що у судових засіданнях прокурор наголосив на ризиках, які існують у цьому кримінальному провадженні. Серед них — переховування від органу досудового розслідування та суду, незаконний вплив на свідків, інших підозрюваних, а також суспільний розголос, якого набула ця справа. Більше того, після обрання 24 серпня судом першої інстанції запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, один із підозрюваних, ігноруючи процесуальні обов’язки, порушив умови запобіжного заходу. Тому просив задовольнити його апеляційні скарги, ухвали слідчого судді місцевого суду скасувати та застосувати до обох підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з визначенням кожному з них застави в розмірі заподіяних злочинною діяльністю збитків — 979 000 гривень.

Просили не застосовувати більш суворого запобіжного заходу до своїх підзахисних захисники підозрюваних, запевняючи, що один із них не просто виконував функції водія, але й надавав власний вантажних бус для перевезення гуманітарної допомоги людям, які в ній мають потребу. Інший підозрюваний — батько трьох неповнолітніх дітей, який має низку хвороб, доглядає непрацездатну матір, та, будучи підприємцем, за власні кошти закуповував необхідну для українських військових амуніцію.

Колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши учасників судового розгляду, вивчивши матеріали негласних слідчо-оперативних заходів, а також взявши до уваги той факт, що діяльність підозрюваних могла завдати суттєвої шкоди обороноздатності України, апеляційні скарги прокурора задоволив частково. Ухвали слідчого судді від 24 серпня 2022 року щодо . запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту цілодобово скасував та застосував до підозрюваних запобіжний захід - тримання під вартою, щоправда, з правом внесення застав.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також