Архітектурі Рівного заважають хаос і «прокладки»

2968 0

Ми у соцмережах:

Архітектурі Рівного заважають хаос і «прокладки»

Міський голова Олександр Третяк публічно заявив, що наведе порядок в архітектурній галузі, де зараз «панує хаос». Тим часом призупинено видачу дозволів на будівництво. Аби усе внормувати, почалися пошуки головного архітектора. Того самого, якого кілька років ніяк не міг призначити його попередник Володимир Хомко.

Саме головний архітектор керує управлінням містобудування та архітектури, яке погоджує необхідні для будівництва документи. Останнім головним архітектором Рівного був Сергій Семенець. Його призначили навесні 2014 року, проте у квітні 2016 року він помер через травми, які отримав під час загадкових обставин. За місяць до смерті Семенця знайшли непритомним з травмованою головою неподалік власного будинку в Зорі. Тоді говорили про можливий напад, проте поліція закрила справу з позначкою «нещасний випадок». Після цього попередній міський голова Володимир Хомко головного архітектора так і не призначив.

Віктор ВівсянникТому керував усіма процесами в архітектурі колишній заступник міського голови Віталій Герман, кандидатуру якого тепер пропонують на посаду очільника новоствореного департаменту благоустрою та інфраструктури. Можна припустити, що колись посаду головного архітектора готували для теперішнього депутата Дмитра Котлярова. Однак тому вистачило посади радника міського голови, яка принесла йому широку популярність. Оскільки тепер серед нових будівель в місті важко знайти такі, до проєктування яких Котляров не був би причетний, тому він навряд погодиться очолити управління. Через це пошуки головного архітектора у Третяка, очевидно, затягнуться.

Про це свідчить і той факт, що міський голова не поспішає звільняти усіх людей свого попередника. Якщо заступник головного архітектора Андрій Юрков написав заяву на звільнення, то Віктор Вівсянник і надалі спокійно працює. Його не звільнили навіть після останнього скандалу із будівництвом 16-поверхівки на вулиці Шопена. Напередодні місцевих виборів саме Вівсянник видав дозвіл на це будівництво. І зробив це попри відмову, яку отримав забудовник Олександр Гусарук від архітектурної ради та спротив громадськості. Виявляється, що цей чиновник і на сьогодні єдиний, який має право підпису під документами. Якщо звільнити і його, то управління містобудування та архітектури буде узагалі паралізованим. Звільняти Вівсянника уже буде головний архітектор, який підбиратиме людей для своєї команди.

Ще одну новацію у цій сфері хочуть запровадити — відмовитись від так званої схеми УКБ. Вона полягає у тому, що місто виділяє землю для управління капітального будівництва, а те за порівняно невеликі кошти передає її в суборенду, як правило, близьким до влади забудовникам. Відмовитися від такої практики публічно закликала одна із лідерок фракції «ЄС» Людмила Туровська: «Потрібно зупинити процес, коли міське УКБ виступає нічим іншим, як прокладкою між містом і забудовником».

Імовірно, ділянки під забудову в Рівному тепер віддаватимуть на земельних аукціонах.

Олександр Третяк, міський голова:

— Зараз триває підготовка, щоб підібрати штат в управління містобудування і архітектури. Запевняю, що питання головного архітектора у Рівному буде вирішено. Якщо говорити про Вівсянника, то ви можете проаналізувати майбутнє тих чиновників, які раніше приймали скандальні рішення — вони уже не працюють.

Щодо забудови земельної ділянки на вулиці Шопена. Вважаю, там не можна будувати саме 16-поверховий будинок. Будівництво там можливе. Однак потрібно врахувати думку сусідніх ОСББ. Мешканці будинків на вулиці Шопена самі кажуть, що нам потрібно розвивати тут інфраструктуру, проте не 16-поверхівкою.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також