Бабуся нікуди не їде? Чому рівненський міськвиконком скасував пільговий проїзд у міських маршрутках

4684 0

Ми у соцмережах:

Бабуся нікуди не їде? Чому рівненський міськвиконком скасував пільговий проїзд у міських маршрутках

Це почалося ще за Горбачова, який в останній рік існування Радянського Союзу зробив пенсіонерам безплатний проїзд на транспорті. Раніше за проїзд у тролейбусі слід було заплатити чотири копійки, а це на тодішні гроші була четвертинка хлібної буханки. Тому бабусі раніше нікуди не їздили — копійку берегли. Отож саме тоді, на рубежі 80-90-х років минулого століття, отримавши безплатний проїзд, наші бабусі нарешті масово поїхали. За три десятиліття, що відтоді минули, українські пенсіонери остаточно знищили приміський залізничний транспорт — усі бюджетні гроші йшли не на закупівлю нових вагонів, а на компенсацію збитків від безплатного перевезення бабусь. Те ж саме і з міським транспортом, який постійно вимагає дотацій із бюджету на тих самих бабусь.

Якщо вірити керівникам комунального транспорту, згадані пенсіонери з ранку до вечора переповнюють тролейбуси. А що — хто тих бабусь та дідусів рахував? Ми так до цього звикли, що не уявляємо, як може бути інакше. Безплатні пенсіонери вже виглядають вічним явищем, що дісталося нам ще від біблейського царя Давида. Насправді цій історії не так багато років. І все ще можна виправити, врятувавши транспорт, зруйнований пенсіонерами і тими, хто на цьому наживається. Привід чудовий — вірусний карантин, під час якого люди пенсійного віку є найбільшою «групою ризику», а якщо простіше — першими кандидатами на передчасну смерть. Саме тому всі вони мають найближчим часом сидіти вдома і нікуди безплатно не їздити. Платно, як ми це добре знаємо, вони і так нікуди не поїдуть.

Хоча, знаючи наших бабусь, маю сумнів, що вони дослухаються до рекомендацій сидіти вдома. Тому що прагнення отримати щось безплатно у наших людей сильніше від страху смерті, особливо у тих, кому за шістдесят… Можна, звісно, скасувати нарешті оці горбачовські пільги і зробити транспорт платним для всіх — не тільки на період карантину. Але цього не буде — наша влада боїться пенсіонерів більше, ніж російської агресії. Бо саме пенсіонери за цю владу голосують.

З 18 березня у Рівному водіїв маршруток зобов’язали вдягнути медичні захисні маски та гумові рукавички і набирати в салон не більше 10 пасажирів, у тролейбуси та автобуси — не більше 20. Весь транспорт повинні регулярно дезінфікувати. На час дії карантину в Рівному скасовано пільговий проїзд у маршрутках. Такі рішення прийняла комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Рівненській міській раді.

Володимир Пилипчук, начальник міського управління транспорту:

— Перевезення й так стали нерентабельними для маршрутних таксі. А ми зацікавлені в тому, щоб кількість маршруток в місті не зменшувалася, інакше це призведе до ще більшого колапсу, ніж маємо на сьогодні. Перевізники звертались до нас з проханням підвищити плату за проїзд, проте ми його поки що відхилили. Питання виділення допомоги на підтримку перевезень з міського бюджету розглядатимемо на найближчій сесії. Безумовно, виділимо якусь суму для комунального транспорту, а от щодо приватних перевізників — під питанням. Дивитимемось по ситуації. Можливо, доведеться скасувати міські перевезення взагалі, як зробили в Луцьку та Івано-Франківську. Бо наше завдання — щоб людей на вулицях не було взагалі в умовах карантину.

Микола НЕСЕНЮК,
Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також