«Бабусю, візьми мамі на могилу тортик — вона їх любить». Старша донька породіллі з Рокитного вже знає, що мама померла

81950 0

Ми у соцмережах:

Батьки померлої

У Рівненському пологовому будинку під час пологів померла жителька Рокитного Катерина Кириловець. За попереднім висновком патологоанатома, смерть настала через емболію навколоплідними водами — вони потрапили в легені. Рідні жінки вважають, що винні в її смерті — лікарі, які вчасно не зробили кесарів розтин. Медики ж запевняють, що при наданні допомоги керувалися наказами міністерства.

Мама загиблої Ніна Кириловець, плачучи, розповіла:

— Двох старших доньок Катерина народжувала в Рокитному через кесарів розтин. Цього третього разу за порадою подруг вирішила народжувати в Рівному. Домовилася з лікаркою Голуб, знову ж таки за порадою подруг, взяла з дому 20 тисяч гривень і поїхала до пологового за два тижні до пологів — щоб перебувати під наглядом, як радила їй лікар. Кілька днів донька почувалася погано, болів живіт. Лікарі говорили, що тонус матки підвищений. 14 травня вона ходила на УЗД, яке показало, що плід розвинений на 40-41 тиждень. Проте згідно з розрахунками вона була тільки на 36-му тижні вагітності. Дівчинка важила 4 кілограми, її вже треба було кесарити, але лікарі відтягували, поки вона не розірвала матку. У понеділок, 17 травня, лікарі не почали кесарів розтин. І вночі з вівторка на середу вона померла. О 18.00 вона вже не брала телефон.

фото: Радіо Трек

Головна лікарка Рівненського пологового будинку Світлана Муравська:

— Згідно з наказами Міністерства охорони здоров’я кесарів розтин робиться при досягненні 39-го тижня вагітності. Ознак загрози розриву матки в жінки не спостерігалося, щоб терміново проводити операцію.

Щодо того, що вона та її рідні просили провести кесарів розтин вже, то це було зумовлено їхніми суб’єктивними відчуттями. Відхилень від норм під час перебігу вагітності не було. Оперативне втручання було розпочато черговою бригадою, а через 15 хвилин приїхали на допомогу лікарі, акушери та анестезіологи пологового. Команда медиків зробила все можливе, щоб врятувати і немовля, і маму. П’ять годин боролися, проте, на превеликий жаль, жінку врятувати не вдалося.

Емболія навколоплідними водами — надзвичайно рідкісний випадок, передбачити який — неможливо. За 20 років у нас було тільки два подібних випадки. Зараз дитина померлої знаходиться ще в нас під наглядом, дихає самостійно. Ми її дообстежимо, і якщо все буде добре, випишемо вже в п’ятницю.

Через 27 днів після розтину, проведеного 19 травня, патологоанатом має дати остаточний висновок щодо причин смерті Катерини Кириловець. Рідні чекають на нього, адже збираються подавати в суд на лікарів, які приймали пологи. Тим часом відвідують могилу доньки разом з її маленькими дітьми.

— Старша, якій вже шість років, розуміє, що мама померла, але ще не усвідомлює цього, — говорить Ніна Кириловець. — Оце йшли останнього разу, то вона казала: «Бабусю, візьми мамі тортик — вона їх любить, а квіти я сама виберу»…

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також