Базарникам ні Хомко, ні Ляшко — не указ

2179 0

Ми у соцмережах:

Базарникам ні Хомко, ні Ляшко — не указ

Торгувати на вулицях Базарній, Шевченка чи Пересопницькій, тобто фактично на проїжджих частинах поблизу центральних ринків у Рівному, під час карантину заборонено. Про це не раз заявляли представники міської влади, зокрема й голова Володимир Хомко. Але ще кілька тижнів тому на вільну від торгівлі прилеглу територію повернувся звичний гармидер. І, схоже, звільняти ті вулиці базарники не збираються.

Міський голова Рівного Володимир Хомко стверджує, що свою позицію не змінив — торгівлю поза ринками вважає порушенням, проте вплинути на ситуацію, каже, не може:

— Торгівля на території за межами ринків заборонена постановою Кабміну, рішеннями обласної та міської комісій ТЕБ та НС. Запитання до поліції — чому у Рівному така торгівля не припинена? У мене немає іншого силового органу, окрім нашої поліції. Їй дали доручення, навіть громадське формування «СОМ» у додаток. Але хіба лише ця заборона не виконується? Думаю, поліція просто не може зупинити цю торгівлю.

Керівництво ринків проти такої торгівлі, пише мені листи, аби зупинити її, бо ж ті, хто торгує за межами ринків, не платять збори, які платять підприємці, що всередині ринку, а це створює невигідну конкуренцію. І балачки про те, що на ринку немає місць, що немає чим сім’ї годувати і що поза риками стоять бабусі з власною городиною — це нахабна спекуляція. Місця на ринку є. А на Базарній, наприклад, аби 2% було бабусь з власним товаром, всі інші — перекупники, які мають хороший дохід і не хочуть йти на ринок з двох причин: на теперішньому місці краще йде торгівля, бо ж всі проходять дорогою від зупинки, і там не треба платити всіх тих зборів, які сплачують підприємці на ринку. Таким чином, ці люди завдають збитків державі і тим, хто чесно торгує на ринку, я вже не кажу про вигляд міста.

«На прилеглій до ринку території повинна бути відсутня неконтрольована (стихійна) торгівля», — так звучить у постанові головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, яка була ухвалена у червні. Втім, є один нюанс — ця постанова — «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на період карантину» — має лише рекомендаційний характер. У постанові Кабміну про встановлення карантину, яка уже не рекомендаційна, а обов’язкова до виконання, такої вимоги про стихійну торгівлю не згадано.

Андрій Ліснічук, заступник начальника управління патрульної поліції у Рівненській області:

— Від початку карантинних заходів патрульні поліцейські Рівненщини фактично перебувають у стані підвищеної бойової готовності. З 12 березня і по сьогодні ми опрацювали 47 445 викликів з лінії 102, зокрема, склали 109 адмінматеріалів за порушення карантину.

Ми надсилали міській владі наші пропозиції стосовно впорядкування роботи ринку та наше бачення ситуації. Зокрема, УПП пропонувало скасувати рішення міської ради про роботу тимчасового ярмарку на вулицях Полуботка, Сагайдачного, Пересопницькій, оскільки вважаємо за потрібне боротись не з наслідками, а з причинами проблеми.

Патрульна поліція — не єдиний підрозділ Національної поліції, тому не може одноосібно відповідати за стан виконання рішення комісії ТЕБ та НС. Крім того, чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення надає також і посадовим особам, уповноваженим на те виконавчими комітетами органів місцевого самоврядування, складати протоколи за статтями 159–160 (порушення правил торгівлі на ринках та торгівля з рук у невстановлених місцях. — Ред.).

Ми розуміємо, що порушення правил торгівлі або торгівля в невстановлених місцях під час карантину тягне відповідальність за ст. 44–3 КУпАП, складати протоколи за якою має право Національна поліція. Однак основним завданням у боротьбі з поширенням COVID-19 є не складання протоколів, що фактично фіксує порушення, яке відбулося, а запобігання порушенням правил торгівлі. Відтак якщо уповноважені виконкомом посадові особи можуть складати протоколи за порушення правил, то вони ж мають право запобігати таким порушенням.

Розв’язання проблеми стихійної торгівлі потребує комплексного підходу із залучення управління торгівлі, Держпродспоживслужби, громадських формувань, усіх підрозділів Національної поліції та вольових рішень місцевої влади.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також