«Безпечне місто»: щоб у Рівному все було видно як на долоні

1952 0

Ми у соцмережах:

«Безпечне місто»: щоб у Рівному все було видно як на долоні

На вулицях Рівного встановили 86 «розумних» відеокамер, які розпізнають не тільки обличчя людей, але й автомобільні номери. Місця для їхнього розміщення вказала поліція.

Вся картинка із камер подається до обласного управління поліції, що на вулиці Хвильового, а інформація зберігається у серверній в приміщенні міської ради. Спеціальне обладнання та програмне забезпечення уже обійшлися для міського бюджету в близько 5 мільйонів гривень. Міська рада хоче звернутися до підприємців, щоб приєднати до системи і їхні камери спостереження. Адже лише на одній «Злата плазі» знаходиться близько 300 відеокамер.

Сергій Паладійчук, секретар міської ради:

Коли розроблялася програма «Безпечне місто», то в технічному завданні прописувалася можливість того, щоб до нашої загальної системи підприємці могли підключати свої камери. Міський бюджет — це добре, проте усього він не потягне. До мене уже не раз зверталися бізнесмени з проханням дати їм назви відеокамер, які потрібно встановлювати, щоб ті підтримували систему. Вони готові їх собі придбати. Разом із приватними відеокамерами ми зможемо одразу збільшити їхню кількість від 100 до 400 за один рік.

Олексій Вихристюк, розробник програмного забезпечення:

Технічно реально підключити до системи інші камери. Але потрібно зважати, що більшість камер у місті поганої якості. На них не завжди можна розгледіти, що відбувається в місті.

Володимир Хомко, міський голова:

— Маємо робити все, щоб розвивати цю систему. І не тільки за рахунок міського бюджету. От є у нас якийсь заклад, біля якого стається багато інцидентів. Скажімо, нічна дискотека в «Лагуні». Міська влада може виставити вимогу до їхньої адміністрації поставити по всій території біля клубу конкретну кількість камер, щоб усе було видно як на долоні. Як тільки там буде якась бійка, то поліція усе бачитиме і миттєво реагуватиме. Якщо підприємці відмовляться, то міська рада може обмежити режим роботи «Лагуни» до 22-23-ї години.

Андрій Варшавський, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування поліції Рівненщини:

За цей рік ці камери дозволили зібрати докази по 90 кримінальних правопорушеннях. Ці відео будуть для наших слідчих одними з основних аргументів у судах. Разом із тим, поліція підготувала 48 таблиць того, як злочинці пересувалися на автомобілях містом. Щодня алгоритм за допомогою камер перевіряє, чи не в’їжджали до Рівного 387 автомобілів, які в Україні розшукує поліція.

За допомогою системи ми знаходили вкрадені автомобілі, розбійників та злодіїв, встановлювали причетних осіб до вбивства, опрацьовували інформацію після ДТП. Розкривали групу злочинців, яка причетна до викрадення людини, та фіксували факти торгівлі наркотичними засобами. Однак, щоб охопити усе Рівне, таких камер потрібно більше тисячі.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також