Бібліотеку виселяють з історичної будівлі, бо земля на Грабнику потрібна забудовнику?

1364 0

Ми у соцмережах:

Бібліотеку виселяють з історичної будівлі, бо земля на Грабнику потрібна забудовнику?

Поки що ми не маємо підтвердження тому, що переселення обласної бібліотеки для дітей з історичної будівлі на вулиці Симона Петлюри у Рівному — в будівлю на проспект Миру, затіяно тільки заради того, щоб звільнити місце на Грабнику для забудовника. Але й те, що готується переселення біблотеки, раніше чиновники заперечували. Аж поки не з’явилося розпорядження про оптимізацію бібліотеки, яка має ще два приміщення у Рівному — на проспекті Миру та вулиці Відінській. Бо діяльність бібліотеки, саме тієї частини, яка розташована на вул.С. Петлюри, приносить збитки.

Микола Кучерук, перший заступник голови Рівненської облради:

Ще восени ми почали аналіз ситуації в різних галузях. Дослідження було почате з соціальної сфери. Відповідно до його результатів, обласною радою було оптимізовано сім закладів у чотири. Очікувана економія від такого кроку — 10 мільйонів гривень. Тепер ми почали роботу над оптимізацією бібліотечної мережі. Перед цим вивчили інформацію про стан книгосховищ, кількість відвідувачів, ефективність використання приміщень та видатки на утримання. Було вирішено, що доцільно буде перемістити бібліотеку з приміщення на вулиці Симона Петлюри у її філію на проспекті Миру — там відбуваються заходи, тому це місце активно відвідують люди. Тобто, питання щодо вивільнення приміщення на вулиці Петлюри — суто господарське.

Андрій Пехотін, директор майнового комплексу обласної ради:

На балансі бібліотеки для дітей є аж три приміщення. На їх утримання йдуть відповідні кошти. Було вирішено, що з вулиці Симона Петлюри бібліотека переїде на проспект Миру, де знаходяться їхні книжкові фонди. Загалом нічого не буде ліквідовуватися або продаватися. Адже це історична пам’ятка. Тобто йдеться лише про оптимізацію того майна, яке у нас є. Стосовно приміщення на вулиці Симона Петлюри, то його потрібно ремонтувати. Уже в майбутньому обласна рада буде вирішувати його долю.

Дещо альтернативну думку про причини переїзду Рівненської обласної бібліотеки для дітей висловила у Facebook міська депутатка Галина Кульчинська. Вона припускає, що виселення бібліотеки з будівлі може бути вигідне забудовнику:

Все стало на свої місця з отриманням інсайдерської інформації, що замість обласної дитячої бібліотеки в будинок по вулиці Симона Петлюри має заселитись «Рівнекнига». Це обласне підприємство, крім магазинів, має ще й адміністративно-складські приміщення. Вони розташовані в центральній частині Рівного — на Грабнику за адресою Покровська 16. Місце фантастичне — тихе, через дорогу навпроти парк ПДМу, зовсім поруч школа № 10, музшкола № 2, Покровський собор, хороше транспортне сполучення. Загальна площа території 22 сотки, а це те, що треба забудовнику. Вочевидь, цю територію звільнять від старих складів «Рівнекниги», і хтось із забудовників отримає чудову ділянку для будівництва житла на продаж з виглядом прямо на красивий парк.

Наскільки такий розвиток подій реальний, ми запитали у директора «Рівнекниги» Олександра Савчука:

Розповідати у наш час можна будь-що. Але мені узагалі дивна ця інформація. Я не можу говорити про те, чого не знаю. Оскільки я про таке вперше чую, то інформація про наші можливі переїзди не відповідає дійсності.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Довідка РВ

Згідно з історичною довідкою на фасаді будівлі на Петлюри, це будинок у стилі яскраво вираженого раціоналістичного модерну, споруджений у 1929 році і був власністю Басі-Фрейди Каган, яка займалася торгівлею промислових товарів.

З початком Другої світової війни власниця зникла з міста і будинок був націоналізований новою радянською владою. До 1941 року тут мешкали сім’ї радянських військових офіцерів, прокурорів, а німецькі окупанти у 1941–1944 роках в цьому будинку розмістили казино.

З 1954 року до сьогодні в колишньому приватному особняку Басі Каган працює бібліотека для дітей. Будинок має статус пам’ятки архітектури та містобудування й знаходиться під охороною держави.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також