Повернемо усю Херсонщину та Крим — і ціни на цибулю у Рівному стабілізуються

1476 0

Ми у соцмережах:

Повернемо усю Херсонщину та Крим — і ціни на цибулю у Рівному стабілізуються

На ринках та в супермаркетах Рівного уже з’являються перші ранні овочі та зелень. Покупці придивляються до молодої капусти, але розбирати її не поспішають — ціни дещо «кусаються». Так само як і свіжу полуницю по 400 гривень за кіло. Вартість городини торішнього врожаю традиційно більш демократична, але не на весь «борщовий» набір: на відміну від бульби та моркви, капуста і цибуля все ще дорогі. А цибулю навіть почали імпортувати з-за кордону через дефіцит.

Чого чекати споживачам цієї весни, розповів голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Рівненщини Андрій Кузьмич:

— Нині є певний дефіцит овочів, як це прогнозувалося ще восени — значно виросли в ціні морква, цибуля та капуста. А от картопля та буряк не подорожчали, залишаються на тому ж рівні. Зокрема, картоплю й досі можна придбати по 5–6 гривень за кілограм. Відпускні ціни на цибулю стартують від 42 гривень, але її вже почали експортувати з Польщі. Це пов’язано з тим, що через війну в нас немає цибулі з півдня України, а місцеві виробники не змогли зібрати багато через дуже дощову осінь і зробили незначні запаси. Цибуля — технологічно складна, це непростий овоч. Тобто, це не означає, що всі, хто її посіяв, обов’язково усю її зберуть, це ми говоримо за промислові масштаби. Звичайно, люди у себе на городах та присадибних ділянках теж будуть її садити. Та коли, нарешті, повернеться Крим та уся Херсонщина, то й вартість цибулі точно стабілізується.

Андрій Кузьмич

Першість з ранніх овочів з теплиць як завжди тримає Закарпаття. Привезуть капусту, помідори, редис. Наші теж в парниках вирощують, але це затратний процес.

Якщо взяти структуру посівних площ на цей рік, то збільшуються площі під овочевими. Всі будуть вирощувати те, що нині в дефіциті — моркву, капусту і цибулю. З гречкою та іншими крупами проблем немає і не повинно бути, всього буде вдосталь. Дивує лише, що цьогоріч немає доброї ціни на зернові, ми самі не розуміємо, чого воно так. Фермери уже готові до сівби, внесли добрива, «закрили» вологу в ґрунті. Березень прогнозується холодний, але наприкінці місяця уже прогнозують стабільну плюсову температуру і сівба піде по повній. Буде цього року і кукурудза. Але акцент — на олійні. Тож, наприклад, соняшникова олія не повинна дорожчати.

Молочні продукти дорожчають. Можливо, це явище сезонне і на літо ситуація зміниться. Так само влітку і з курячими яйцями не буде стрибків з цінами. Вартість м’яса уже вирівнюється і не повинна збільшуватися, бо кормова база дешевшає.

Дякувати Богу, все складне уже позаду. Нині з електроенергією все гаразд, відключень немає і потреба в генераторах відпала, солярка подешевшала — можна знайти по гуртовій ціні у 38–39 гривень за літр з ПДВ. Виробники спершу було «загнали» ціни на мінеральні добрива, але їх ніхто не захотів брати і зараз вони змушені поступитися, демпінгують, щоб товар не лежав.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення змогли втримати ситуацію, то і тепер все буде добре, прогнози оптимістичні.

Єдине, маємо побажання до Міноборони: нині нам не вистачає робочих рук, бо багато фермерів та їхніх працівників мобілізовані, тож просимо, щоб була можливість бронювати робітників — хоча б для посівної, і тоді країну продуктами точно забезпечимо.

Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також