Біотин: важливий елемент для гарного самопочуття

815 0

Ми у соцмережах:

Біотин: важливий елемент для гарного самопочуття

Біотин — це один із вітамінів групи В, він також відомий як вітамін В7 або вітамін Н та є незамінною речовиною для організму людини.

Іншими словами, він не може вироблятися в нашому тілі, ми маємо щодня отримувати його з різних харчових продуктів. Біотин важливий для багатьох функцій в організмі, зокрема для метаболізму — процесу перетворення їжі на енергію.

Саме завдяки йому ми можемо засвоювати жирні кислоти, амінокислоти та глюкозу. Вітамін В7 сприяє перетворенню та грамотному використанню цих макронутрієнтів. Але на цьому його роль у нашому тілі не закінчується.

Багато лікарів та вчених заслужено називають біотин вітаміном краси. Адже його дефіцит дуже швидко позначається на зовнішності та призводить до ламкості нігтів, тьмяності локонів, посічених кінчиків та навіть випадіння волосся.

Ще його недостатнє споживання стає причиною сухості шкіри та появи передчасних зморшок. Саме тому біотин рекомендують приймати додатково всім, кого турбує:

  • алопеція — патологічне випадіння волосся;
  • шкірні інфекції та акне;
  • підвищена сухість волосся та шкіри;
  • розтріскування шкіри.

Біотин часто включають до складу різних масок, кремів та іншої косметики для шкіри й волосся. Але максимум користі він може принести, якщо надходить в організм разом із харчовими продуктами чи добавками.

Вчені виявили чимало інших переваг біотину. Цей корисний нутрієнт допомагає:

  • Збалансувати рівень цукру в крові. Він покращує реакцію організму на інсулін та знижує ризик розвитку діабету. А якщо захворювання вже виникло, то біотин варто поєднувати із хромом. Такий комплекс допоможе знизити патологічно підвищений рівень цукру.
  • Поліпшити когнітивні функції. Тим, хто хоче зберегти здорове мислення, відмінну пам’ять та швидкість реакцій у літньому віці, не обійтися без біотину. Вітамін В7 ефективно знижує ризик виникнення когнітивних порушень та навіть тяжких нейродегенеративних захворювань (деменції, хвороби Альцгеймера).
  • Підвищити настрій та працездатність. Вітамін В7, як і решта вітамінів групи В, бере участь у синтезі низки гормонів, що робить його незамінним для підтримки позитивного настрою, підвищення енергії та концентрації уваги.
  • Підтримати здоров’я серцево-судинної системи. Біотин знижує ризик виникнення атеросклерозу, оскільки його вживання сприяє нормалізації рівня поганого холестерину в крові.
  • Оптимальна робота ендокринної системи. Біотин дуже важливий для нормального функціонування щитоподібної залози та надниркових залоз, і його дефіцит може сильно нашкодити здоров’ю цих органів.
  • Побудови та відновлення тканин. Вітамін В7 допомагає відновитись після тренувань, також його використання сприяє придушенню запальних процесів при захворюваннях суглобів.

Дізнатися більше про те, як впливає вітамін В7 на організм людини, можна тут.

Біотин міститься у багатьох продуктах, які є у повсякденному харчуванні більшості з нас. Такий нутрієнт присутній у жовтках курячих яєць, печінці, апельсинах, молоці, рибі, сметані, цвітній капусті та ін.

Проте тієї кількості, яку ми отримуємо з дієти, може бути недостатньо, щоб відчути всі його переваги. До того ж, концентрація корисної речовини в продуктах залежить від умов вирощування і способу приготування. Тому, щоб гарантовано наситити організм необхідною кількістю біотину, краще використовувати спеціальні з даним вітаміном.

Біотин у вигляді біологічно активних добавок зазвичай представлений в великому асортименті: це може бути як чистий вітамін, так і в комплексі з іншими поживними речовинами, в вигляді капсул, таблеток, рідини чи порошку. Кожен зможе знайти найбільш підходящий варіант.

Всі вітаміни групи В є водорозчинними, тому багато лікарів радять приймати БАДи з біотином без побоювання — вони не накопичуються в організмі і не можуть спричинити симптомів передозування.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також