Богдан Гапяк: «Депутат — це не лобіст приватних інтересів, це генератор рішень, важливих для усієї громади»

652 0

Ми у соцмережах:

Богдан Гапяк

Карантинні обмеження, зумовлені коронавірусом, впливають не тільки на повсякденне життя людей, а й суттєво — на економічне та політичне життя суспільства, щоправда, не зупиняють його. Як працює виробничий сектор Рівного в умовах карантину? Про це ми запитали Богдана Гапяка, співвласника фабрики нетканих матеріалів. Цікавою також буде оцінка суспільно-політичної ситуації в місті, адже п. Гапяк — депутат, голова найбільшої фракції в Рівненській міській раді.

— Богдане Володимировичу, криза, пов’язана з пандемією та карантином, зачепила практично весь український бізнес. Ваше підприємство не виняток?

— Криза впливає не тільки на виробництво, а й морально. Ми бачимо ситуацію на окремих вітчизняних підприємствах, де є десятки і навіть сотні захворілих. Масово хворіють і медпрацівники. Тому дуже не хотілося б, аби подібне сталося у нас. А що стосується економічних показників, то якщо у квітні й травні у нас спостерігалося падіння виробництва порівняно з аналогічним періодом минулого року, то у червні ми вийшли навіть у плюс.

Я дотримуюся простого принципу — щоб досягти успіху в нелегкий час, потрібно не опускати руки, а працювати. Цей принцип намагаюся доносити і до трудового колективу. Як свідчать результати, нам це вдається. А криза нас тільки ще більше мобілізує, адже, погодьтесь, досягнення результату попри труднощі приносить особливе моральне задоволення.

— А як загалом оцінюєте карантинні обмеження, запроваджені як центральною владою, так і на місцевому рівні?

— Переконаний, що такий тривалий карантин згубний і не дає очікуваних результатів. Як бачимо, і нині зберігається достатньо високий рівень захворюваності, динаміка також не найкраща. Обмеження не дають результату, бо люди втомилися від них і часто нехтують заборонами. Багато обмежень для мене є взагалі незрозумілими. Чому одним підприємцям дозволили працювати, іншим заборонили? Це що, знову якісь подвійні стандарти? Тому, як на мене, на сьогодні цілком достатньо маскового режиму, дотримання особистої гігієни, соціальної дистанції та обмеження масових заходів. Це було б набагато ефективніше, ніж те, що відбувається з березня.

— Напевне, переважна частина рівнян поділяє Вашу думку. Ми уже бачили пікети перевізників, спортсменів. Побільшало й петицій до виконкому Рівненської міської ради щодо скасування обмежень.

— Це справді так. Хоча окремі петиції є своєрідними політтехнологіями напередодні місцевих виборів, запланованих на 25 жовтня. Тому потрібно усе ж диференціювати реальні звернення, пов’язані з нагальною необхідністю, та політичний піар.

— Тобто Ви проти подібних технологій?

— Кожен може обирати для себе будь-які політичні технології, які не заборонені законом. Петиції та звернення, активність у соцмережах, яскраві білборди з оригінальними слоганами мають право на існування, хоча у мене позиція інша, котра і визначає мою передвиборчу стратегію.

Я переконаний, що головна функція депутата міськради — не тільки займатися власним округом чи, тим більше, лобіювати чиїсь особисті інтереси. Депутат має генерувати та відстоювати рішення, важливі для громади міста загалом.

Моє політичне кредо — впливати на соціальні, економічні, культурні процеси в місті, робити Рівне більш комфортним для життя. Аби потім люди могли побачити та оцінити позитивні зміни в обласному центрі, і зауважити, що ти недарма п’ять років займав депутатське крісло. От таку позицію я відстоював впродовж усієї своєї каденції у Рівненській міській раді й буду відстоювати її й надалі.

— У тому числі й через діяльність Рівненської «Нетканки», якою Ви керуєте?

— У тому числі. Адже наше підприємство є одним із найбільших роботодавців та платників податків у місті. Ми прагнемо створювати гідні умови і для праці і для відпочинку наших людей. Нам вдалося значно поліпшити благоустрій території, будинків та дворів поблизу підприємства. Минулого року неподалік нашої фабрики запрацював відкритий спортивний комплекс, зовсім скоро планується масштабний ремонт у дворі будинків на вул. Фабричній, 1 та 1-А. 

У 2018 та 2019 роках ми організували і провели свято вулиці Фабричної «Мануфактура», яке відвідали тисячі рівнян. У цьому році воно, на жаль, не відбулося вчасно через карантин, але, сподіваюся, у якомусь вигляді нам його провести ще вдасться.

— Стежите за подіями, що відбуваються у сусідніх державах?

— Обов’язково. Адже до 2014 р. значна частка продажів нашого підприємства була орієнтована на Росію, Азербайджан. Тепер же через анексію Криму та війну на Донбасі ці ринки для нас закриті. Сподіваюся, тимчасово. Хоча проведення так званого референдуму в Росії не додає оптимізму. В. Путін, якщо нічого за цей час не трапиться, забезпечив собі президентство до 2036 року. Ще два рішення референдуму, які можуть мати негативні наслідки для України, — це фактичне конституційне закріплення анексії Криму та ігнорування Російською Федерацією міжнародного права. Втім, до 2036 року ще багато часу. Як засвідчують події напередодні президентських виборів у Білорусі, де після 9 серпня (день голосування. — Прим. авт.) ми, імовірно, можемо побачити білоруський «Майдан», трапитися може все що завгодно. Навіть у Росії.

— Як Ви гадаєте, місцеві вибори 25 жовтня можуть змінити політичну ситуацію в Рівному та в Україні загалом?

— Найбільше сподіваюся на те, що люди на місцевих виборах голосуватимуть уже більш виважено, ніж торік. Тобто обиратимуть тих, хто реально працює та може продемонструвати результати своєї роботи, а не популістів і «темних конячок». І найголовніше, хочеться, аби кожна місцева рада мала таку більшість, котра б займала проукраїнську позицію та була орієнтована на європейські цінності.

Спілкувався Олександр Субот.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також