Якщо говорити про ситуацію загалом, то харчів на Рівненщині вдосталь. Навіть незважаючи на те, що минулий рік був не особливо врожайним. А якщо щось буде треба — то довезуть.
Андрій Кузьмич, голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:
— Прогнозували бум на курячі яйця, але в нас ситуація нині точно краща, ніж у США, де уже виник неабиякий дефіцит. Звісно, ціни зростають, але продукції на всіх точно вистачить. Якщо на початку повномасштабного вторгнення по домогосподарствах масово різали курей та свиней, то нині поголів’я уже відновлюється. Тож сало і м’ясо будуть. Щоправда, низьких цін на них очікувати не варто, бо ціна на м’ясо завжди прив’язана до вартості зернових, які складають основу комбікорму. А цього року ціна на ячмінь, пшеницю та кукурудзу зросла удвічі й становить нині по 9–10 гривень за кіло, хоча торік було 4–5 грн.
Фрукти також дорожчі, бо до цієї пори їх залишається небагато. Професійне зберігання потребує значних витрат, а домашні яблука, які ви бачите у людей на ринку — це пізні сорти, що зберігалися у погребах. Так само на прилавках, переважно, «борщовий набір» минулого врожаю. Особливо нині б’є рекорди капуста, її гуртова ціна уже складає 42 гривні за 1 кг, що удвічі більше порівняно з минулим роком! Не відстають морква та червоний буряк, а найдешевшою у сегменті є цибуля. А от картопля не виправдала сподівань продавців, які думали, що бульба у березні-квітні буде дорожчою, ніж восени.
Загалом на високі ціни впливає сезонність, бо старий врожай вже відходить, а молодий — тільки на підході. Хоча свіжі парникові овочі із Закарпаття уже є — до нас везуть редиску, капусту, огірки. Капусту закарпатці починають висаджувати на розсаду у теплиці-«балагани» ще взимку, нині молода капуста іде по 70-75 гривень за кілограм. Молода картопля теж починає з’являтися, її везуть з півдня, з Одещини. Ціни на городину вирівняються у червні-липні, коли на прилавках з’явиться місцевий врожай і буде перенасичення ринку. Незважаючи на війну, в нас всього вдосталь — хоча й ціни на їжу зростають. Тому завжди раджу робити заготовки та запаси у сезон, коли продукція максимально дешева.
Олена РАКС.






