Боротьба з панкреатитом: як поліпшити функціонування підшлункової?

560 0

Ми у соцмережах:

Боротьба з панкреатитом: як поліпшити функціонування підшлункової?

Панкреатит – це поширене захворювання травної системи. При хворобі запалюється підшлункова залоза, що призводить до серйозних наслідків всього організму пацієнта. Якщо не лікуватись, може приєднатися бактеріальна інфекція, яка може поширюватися на інші тканини. При гострій фазі людина відчуває сильний біль під ребрами зліва, але хронічна форма може протікати майже безсимптомно.

Насамперед такому пацієнту потрібна консультація гастроентеролога. Слід звернутися по медичну допомогу до клініки, де працюють висококваліфіковані фахівці, які можуть поставити правильний діагноз та призначити потрібне лікування.

Що таке панкреатит?

Підшлункова залоза - це важливий орган травної системи, який виробляє ферменти, необхідні для нормального травлення, а також для засвоєння корисних речовин з продуктів харчування. Ще одна функція підшлункової – це ендокринна регуляція, тобто в організмі може накопичуватися та використовуватися глюкоза. Коли підшлункова не працює або працює неправильно, у людини може розвинутись цукровий діабет. Саме тому важливо записатися до лікаря, пройти діагностику здоров'я та розпочати лікування. Лікарня або приватна клініка найчастіше надають усі послуги таким пацієнтам.

Панкреатит буває двох типів:

  • гострий. При цій стадії спостерігається руйнування тканин підшлункової залози. Це тяжкий стан, який потребує стаціонарного лікування;
  • хронічний. Це безперервне запалення підшлункової залози, яке супроводжується структурною зміною її тканин і протоків - нормальні тканини замінюються щільнішою сполучною тканиною, яка в даному випадку не виконуватиме своїх функцій. Такі пацієнти повинні стежити за своїм здоров'ям, дотримуватися дієти, регулярно відвідувати лікарів та за необхідності лягати на стаціонарне лікування.

При панкреатиті спостерігаються такі симптоми:

  • блювання та нудота;
  • зниження маси тіла;
  • діарея чи запор;
  • підвищення температури;
  • шкіра та склери набувають жовтого кольору.

Але все ж таки біль - головний симптом. При гострій фазі біль різкий і сильний, і не минає без лікування. При хронічній стадії біль наступає приступами, може посилюватися після їди.

Як харчуватись при панкреатиті?

Правильне харчування – це запорука полегшення свого стану при панкреатиті. Є певні продукти та напої, які слід включити до раціону таких пацієнтів. Є певні правила, яких слід дотримуватись:

  • з раціону слід виключити жирну та гостру їжу. Ці продукти збільшують навантаження на підшлункову залозу і можу спровокувати більш часті напади;
  • слід у раціоні залишити нежирну рибу та м'ясо. Птах повинен бути без шкіри, а в м'ясі не повинно бути жирового прошарку;
  • слід вживати достатню кількість овочів та фруктів. У них багато корисних речовин та вітамінів. Але вживати їх варто тільки в запеченому чи відвареному вигляді – так організм їх легше перетравлює та засвоює, а також не буде навантаження на підшлункову залозу.

Важливо вести здоровий спосіб життя – треба відмовитись від алкоголю, газованих напоїв. Алкоголь руйнівно діє на підшлункову залозу, а в газованих напоях багато цукру, через який порушується робота цього органу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також