Острозька академія знижує ціни, а «водний» і РДГУ — пропонують безкоштовні онлайн-семінари

6023 0

Ми у соцмережах:

Острозька академія знижує ціни, а «водний» і РДГУ — пропонують безкоштовні онлайн-семінари

Національний тест замість ЗНО випускники складатимуть аж у липні, але рівненські вищі навчальні заклади вже починають готуватися до вступної кампанії. Адже цього року їм доведеться конкурувати не тільки між собою, а ще й з кращими закладами Європи. Чимала кількість старшокласників через війну виїхала за кордон, де матиме можливість вступити до місцевих університетів. Ще й безкоштовно або зі значною знижкою. Тим часом у рівненських закладах уже прогнозують, що серед найбільш затребуваних професій після війни будуть саме архітектори, будівельники, «айтішники» та фахівці, які розумітимуться на критичній інфраструктурі — ті ж інженери водного господарства.

Що змінилося для абітурієнтів? Тепер, окрім результатів національного мультипредметного тесту, для вступу знадобляться мотиваційні листи, а по деяких спеціальностях — ще й творчий конкурс.

Ігор Пасічник, ректор Національного університету «Острозька академія»:

— У нашій академії буде розміщено один з регіональних центрів, де випускники складатимуть національний мультипредметний тест. Окрім результатів тесту, для вступу на деякі спеціальності знадобляться також додаткові тести та мотиваційні листи. Хоча я вважаю, що ці мотиваційні листи лише перевантажують роботу приймальних комісій і нічого не дають. Адже ті, хто хоче вступити до нашого університету, й так достатньо мотивовані, а всі ці листи виглядатимуть однорідними.

Ми добивалися, щоб цього року Кабмін не підвищував цін на навчання, щоб не застосовували так звану індикативну собівартість, щоб кожен ВНЗ міг встановлювати оплату на власний розсуд. Потрібно ж враховувати фінансове становище у воєнних реаліях, адже не кожна родина нині зможе викласти від 50–60 тисяч гривень на рік! Навпаки, практично по всіх спеціальностях в Острозькій академії ми вирішили значно зменшити плату за навчання, щоб підтримати абітурієнтів.

Як показують результати проведених онлайн-олімпіад, більшість бажаючих вступити до нашої академії — саме з центральних та східних областей України. Одну з олімпіад виграла абітурієнтка з відомої всім Чорнобаївки. Взагалі, питання кількості абітурієнтів цього року є надзвичайно непростим. Треба розуміти, що перед українськими випускниками відкрилися двері багатьох європейських університетів. І що та ж сама Швеція, яка досі ніколи не робила навчання для іноземців безкоштовним, надає колосальну підтримку українцям, які ще й можуть отримати там стипендії. Так само чинять виші у Польщі, Чехії, інших країнах. При цьому, українських випускників беруть на основі конкурсу атестатів, їм навіть не потрібно складати додаткових тестів. Навіщо ж нам в Україні все ускладнювати, якщо ми хочемо, щоб світлі голови залишалися у нас?

Втім, Острозька академія завжди мала «свого» абітурієнта. Є люди, які цілеспрямовано обирають саме нас, я називаю їх інтелектуальними камікадзе — бо навчання у нас не буде простим. Але воно того варте. Зрештою, за 27 років з наших стін вийшло вісім генералів, в тому числі — нинішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Віталій Прокопець, керівник відділу зв’язків з громадськістю Національного університету водного господарства та природокористування:

— Можна сказати, що цього року вступ для абітурієнтів значно спрощено. Наразі з-понад 60 спеціальностей у нашому університеті лише для двох потрібно додатково пройти творчий конкурс: це «архітектура та містобудування» і «фізична культура та спорт». Щоправда, творчий конкурс для майбутніх архітекторів існував завжди. Для тих, хто вступає на контракт, для частини спеціальностей взагалі потрібен буде лише мотиваційний лист. Чи зміниться цього року плата за навчання, важко сказати. Так само, як і про очікувану кількість абітурієнтів.

Звісно, конкуренція між закладами цього року буде високою. Адже велика частина переселенців з інших областей переїхала до Львова, до інших західних областей. Дехто обере університети за кордоном. А з іншого боку, у Рівному є чимало переселенців, які можуть обрати для навчання саме наш університет. Загалом маємо 8 навчально-наукових інститутів (колишні факультети), де пропонуємо обрати собі фах у сферах IT, будівництва та архітектури, охорони здоров’я, права, економіки та менеджменту, водного господарства та природооблаштування, механіки, агроекології та землеустрою.

Також ми пропонуємо безкоштовне онлайн-навчання для студентів вищих навчальних закладів із зони бойових дій. При цьому вони можуть як перевестися до нас, так і залишитися студентами своїх університетів.

А ще з ініціативи нашої кафедри журналістики та українознавства започатковано безкоштовну серію онлайн-семінарів з історії України — підготовка до складання абітурієнтами національного мультипредметного тесту, який цього року замінить ЗНО. Також маємо безкоштовні курси англійської, французької, німецької та турецької мов.

Приблизно так само оцінюють ситуацію й по інших популярних у рівненських абітурієнтів вишах. Також з 3 травня РДГУ організовує безкоштовні курси підготовки до НМТ з української мови, історії України та математики. Навчальними програмами передбачено 32 години дистанційних занять з кожного предмета, займатимуться тричі на тиждень. Завершити навчання планують до кінця червня.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також