Наскільки Рівненщина готова до боротьби з коронавірусом

1494 0

Ми у соцмережах:

Наскільки Рівненщина готова до боротьби з коронавірусом

Ще кілька днів тому Рівненська ОДА на запит Міністерства охорони здоров’я відповіла, що у жодному закладі нашої області немає умов для прийому евакуйованих з Китаю українців, яких мали помістити на карантин. Зауважимо, що ішлося про здорових людей, адже хворих не взяли на борт літака. А якщо хворобу виявлять у мешканця Рівненщини, хто і де його лікуватиме?

Щоправда, одразу після скандалу в Нових Санжарах Рівненська ОДА повідомила інше: що у нас уже є п’ять закладів, готових приймати хворих з підозрою на коронавірус. Це інфекційні відділення Рівненської міської та Сарненської центральної районної лікарень, а також три санаторії — у Новоставі Рівненського, Козині Радивилівського та Степані Сарненського районів.

Яким має бути заклад, готовий приймати хворих з коронавірусом, пояснив на наше прохання Сергій Шуляренко, лікар-епідеміолог відділу Рівненського обласного лабораторного центру:

— У нашій області загалом є 15 інфекційних відділень, але поки що наказом управління охорони здоров’я передбачено лише два опорних стаціонари, куди планують приймати таких хворих. Бажано, щоб стаціонари мали окремі бокси. Вони у нас є в багатьох місцях, у Рівненській міській лікарні теж.

Бокс — це приміщення з двома входами і виходами, в якому передбачено умови для хворого — душ, туалет і де його можна ізолювати на час перебування у стаціонарі. Бажано мати спеціальну вентиляцію, але це дорого, тож її немає. Стоки інфекційних стаціонарів дезінфікують, а потім скидають в загальну каналізаційну мережу. Питання у тім, що хворий до інфекційного відділення міг перебувати вдома чи в іншому відділенні, і всі стоки, поки він перебував поза межами відділення, потрапляли в загальну мережу. Тобто це відносно.

Потрібні засоби індивідуального захисту для персоналу — маска, окуляри, рукавички, довгий халат, ще краще спеціальний захисний костюм, головний убір. Лікарня повинна мати навчений персонал. У нас він більш-менш навчений. Бо основне навчання — під час прийому хворого та надання йому допомоги, майстерність відточується у процесі.

Такі захисні костюми мають працівники інфекційного відділенняПро умови для хворих, які створено в інфекційному відділенні Рівненської міської лікарні, розповіла Галина Кульчинська, заступниця міського голови, яка цього понеділка особисто перевірила це відділення:

— Ось так виглядає захисний костюм працівників інфекційного відділення Рівненської міської лікарні (див. фото). Спеціальний дихальний респіратор одноразовий. Зараз у відділенні 25 одиниць такого спецодягу. Всього в інфекційному відділенні 70 ліжкомісць. Є також 11 боксів (кімнат) з окремими входами. У кожному боксі два ліжка, санвузол з ванною. У відділенні є два апарати для генерації кисню. Нещодавно місто виділило інфекційному відділенню близько мільйона гривень для закупівлі апарата штучної вентиляції легень (зараз тривають тендерні процедури). Важливо також знати: у нашого інфекційного відділення окремо виведено систему каналізації, яка проходить спеціальний процес дезінфекції.

У разі збільшення числа хворих розгортають додаткові ліжкомісця, задіюють апарати штучної вентиляції легень з реанімаційного відділення.

Тест-систем для визначення коронавірусу Рівненський лабораторний центр від МОЗ не отримав і невідомо, чи їх привезуть у Рівне, принаймні жодних повідомлень про це поки що не було. У разі, якщо виникне підозра на коронавірус у хворого, у нього візьмуть кров на аналіз і повезуть у Київ, там тест-системи уже є. До вечора того ж дня у Рівному матимуть результат цього аналізу. Специфічного лікування пацієнта з коронавірусом не існує, його лікуватимуть неспецифічними методами.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також