Британці викидають третину продуктів придбаних у супермаркетах

1793 0

Ми у соцмережах:

Британці викидають третину продуктів придбаних у супермаркетах

Майже третина продуктів, які купують британці, опиняється на смітнику. За даними дослідження, проведеного державною організацією, яка досліджує сміття нації, британці викидають понад три мільйони тонн продуктів щорічно. Проте лише половина з них — їстівна.

Домогосподарка Саманта Доуден підрахувала, що за рік у її сміттєвому відрі опиняються продукти на суму 2 тисячі доларів. «Ось тут внизу — овочі: баклажани, картопля, цуккіні, — описує Саманта вміст домашнього холодильника. — Зважаючи на все, близько 1015% всього цього доведеться викинути: щось зіпсується, щось ми просто не доїмо...» Більшість британців, як і Саманта, вважають, що вони викидають набагато менше третини куплених продуктів. За словами Дженні Прайс, керівника дослідження, майже третина харчових відходів — це те, що було приготовлено, але з тих чи інших причин не з’їдено або не доїдено. Дуже багато продуктів, що зіпсувалися в холодильнику, термін зберігання яких минув. Позначку «Вжити до вказаної дати» на упаковці частково звинувачують у тому, що свіжі продукти опиняються в сміттєвому відрі — виробники бажають продати якнайбільше, наприклад, того ж йогурту. Інша причина — спеціальні пропозиції супермаркетів: на зразок «два за ціною одного», через що люди купують більше продуктів, ніж їм насправді потрібно. Представники торгівлі ці звинувачення відкидають. «Я вважаю, що проблема не в супермаркетах, а в нашому способі життя», — говорить незалежний консультант Тереза Уікхам. «Ми, слідуючи порадам дієтологів, почали їсти набагато більше свіжих продуктів — фруктів і овочів, а вони, як відомо, швидко псуються. До речі, люди, що ходять по магазинах зі списком необхідних покупок, викидають менше, ніж ті, хто купує все, що впаде в око», — додає вона. За словами спеціалістів, гази, що виділяються під час гниття викинутих харчових продуктів, у 20 разів шкідливіші для атмосфери, ніж вуглекислий газ. «Це екологічні наслідки культури споживання, — вважає професор Тім Ланг, експерт з питань харчової промисловості. — Суспільство просто неправильно ставиться до їжі, тут не цінують їжу». Дослідження нагадало британцям про те, що п’ята частина викидів вуглецю в атмосферу пов’язана з виробництвом, переробкою, транспортуванням і зберіганням продуктів. Британська влада пропонує низку заходів, які можуть допомогти зменшити кількість харчових продуктів, що викидаються, серед яких — порада уважно вивчати вміст холодильників і комор перед кожним виходом у супермаркет.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також