Майже третина продуктів, які купують британці, опиняється на смітнику. За даними дослідження, проведеного державною організацією, яка досліджує сміття нації, британці викидають понад три мільйони тонн продуктів щорічно. Проте лише половина з них — їстівна.
Домогосподарка Саманта Доуден підрахувала, що за рік у її сміттєвому відрі опиняються продукти на суму 2 тисячі доларів. «Ось тут внизу — овочі: баклажани, картопля, цуккіні, — описує Саманта вміст домашнього холодильника. — Зважаючи на все, близько 1015% всього цього доведеться викинути: щось зіпсується, щось ми просто не доїмо...» Більшість британців, як і Саманта, вважають, що вони викидають набагато менше третини куплених продуктів. За словами Дженні Прайс, керівника дослідження, майже третина харчових відходів — це те, що було приготовлено, але з тих чи інших причин не з’їдено або не доїдено. Дуже багато продуктів, що зіпсувалися в холодильнику, термін зберігання яких минув. Позначку «Вжити до вказаної дати» на упаковці частково звинувачують у тому, що свіжі продукти опиняються в сміттєвому відрі — виробники бажають продати якнайбільше, наприклад, того ж йогурту. Інша причина — спеціальні пропозиції супермаркетів: на зразок «два за ціною одного», через що люди купують більше продуктів, ніж їм насправді потрібно. Представники торгівлі ці звинувачення відкидають. «Я вважаю, що проблема не в супермаркетах, а в нашому способі життя», — говорить незалежний консультант Тереза Уікхам. «Ми, слідуючи порадам дієтологів, почали їсти набагато більше свіжих продуктів — фруктів і овочів, а вони, як відомо, швидко псуються. До речі, люди, що ходять по магазинах зі списком необхідних покупок, викидають менше, ніж ті, хто купує все, що впаде в око», — додає вона. За словами спеціалістів, гази, що виділяються під час гниття викинутих харчових продуктів, у 20 разів шкідливіші для атмосфери, ніж вуглекислий газ. «Це екологічні наслідки культури споживання, — вважає професор Тім Ланг, експерт з питань харчової промисловості. — Суспільство просто неправильно ставиться до їжі, тут не цінують їжу». Дослідження нагадало британцям про те, що п’ята частина викидів вуглецю в атмосферу пов’язана з виробництвом, переробкою, транспортуванням і зберіганням продуктів. Британська влада пропонує низку заходів, які можуть допомогти зменшити кількість харчових продуктів, що викидаються, серед яких — порада уважно вивчати вміст холодильників і комор перед кожним виходом у супермаркет.