Бруківка у центральному парку Рівного - для еліти?

4916 0

Ми у соцмережах:

Бруківка у центральному парку Рівного - для еліти?

На семи сотках землі центрального парку Рівного ще два роки тому вирізали хащі і поклали бруківку — під дитячий майданчик для мешканців квартир «Люкс-Хаусу», «елітної» багатоповерхівки на Соборній, 5-А у Рівному. І, як обіцяли, для всіх дітей, які приходитимуть до парку. Проте цього року суд визнав, що земля парку під час будівництва висотки була захоплена самовільно.

Люкс_Хаус_Соборна_парк_дитячий_майданчик (13) Дев'ятиповерховий «Люкс-Хаус» добудували у 2015-му. Квартири — з виглядом на центральний парк Рівного — у ньому придбали немало відомих рівнян, зокрема, і родина «бурштинового прокурора» Андрія Боровика. Під будівництво за кілька років до того у міської влади в оренду взяли 32 сотки землі. За даними публічної кадастрової карти, оформлена оренда на рівненського бізнесмена Василя Зінчука, власника фірми «Лідія» та «Енерготехпостач». Проте будівництвом займалося ТзОВ «Люкс-Хаус Груп», що зареєстроване на голову вірменської громади Рівненщини Вардана Татосяна, львів'янина та власника «Укрлото Захід» Романа Загродського, а також харків'янина Гая Захаряна. За даними прокуратури, вина щодо захоплення семи соток землі парку, що поряд з висоткою, лежить на директорові «Люкс-Хаус Груп». А очолює підприємство з 2013-го Роман Мироненко. Торік на клопотання слідчих у його помешканні суд дозволив провести обшук, а на початку цього року п. Мироненка як директора фірми-забудовника за самовільне захоплення землі оштрафували і зобов'язали компенсувати бюджету збитки за зрізані кущі. Люкс_Хаус_Соборна_парк_дитячий_майданчик (26) Притягували до відповідальності Романа Мироненка за ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до цієї статті штраф за самовільне зайняття земельної ділянки коливається від 17 до 850 грн., проте суд зобов'язав сплатити директора лише 340 грн. Окрім них, 1115 грн. відшкодування за завдані збитки. Кошти п. Мироненко сплатив одразу після суддівського рішення. Тепер суди розглядають позов прокуратури, який має зобов'язати «Люкс-Хаус Груп» демонтувати покладену бруківку. Минулого тижня Господарський суд Рівненської області клопотання правоохоронців задовольнив, проте забудовник бруківку не зніматиме, поки не буде рішення апеляційного суду. До речі, торік, коли тривали перевірки будівництва на Соборній, 5-А, правоохоронці заявляли також про порушення будівельних норм. Відповідно до плану зонування території Рівного, земельна ділянка, на якій зводили «Люкс-Хаус», розташована у зоні Ж-3, тож там можна будувати житлові будинки не вище п'яти поверхів. Втім, судових позовів щодо «зайвих» поверхів, відповідно до реєстру судових рішень, не було. Андрій Черепанов, директор міського об'єд­нан­ня парків культури та відпочинку, у чиєму підпорядкуванні — сім соток захопленої землі:

— На ділянці забудовник зрізав десятки кущів та дерев, але такий малий штраф — через недосконале законодавство. Як тільки рішення суду набере чинності й бруківку демонтують, посадимо там дерева і кущі, як було раніше.
Роман_Мироненко_ Люкс_Хаус_Соборна_парк_дитячий_майданчик (31) Роман Мироненко (на фото), директор ТзОВ «Люкс-Хаус Груп»:
— Подали апеляцію. На тому місці має бути побудовано великий дитячий майданчик не лише для мешканців будинку, а й для всієї громади Рівного — зі сторони парку вільний доступ. Управління містобудування та архітектури у 2013 році видало нам містобудівні умови, в яких було чітко прописано — зробити благоустрій прилеглої території, зокрема, облаштувати дитячий майданчик поряд, на території парку, викласти бруківкою прохід до парку. Об'єднання парків, яке тоді очолював п. Мощанецький, дало згоду. Ми очистили ділянку від сміття, вигнали звідти наркоманів, прибрали старий повалений туалет, посіяли травичку, розмітили територію під каруселі та ігрові зони для трьох вікових груп дітей, під лавки, смітники. І як взялися за все це, об'єднання парків подало на нас скарги до ДАБІ та прокуратури. У зв'язку з перевірками дитячий майданчик не завершили. А дерева, між іншим, там ніхто не зрізував. Алича як стояла, так і стоїть. Чомусь ділянка нікого не цікавила, коли там був смітник і кололися наркомани, і чомусь ніхто не говорить, що викладена бруківкою доріжка до парку, яку ми зробили за власний кошт для міста, — теж захоплення території. Усі кажуть, що ідея з дитячим майданчиком — правильна, але чиновники на діалог не погоджуються. Незрозуміло, на чиєму боці влада. Хочуть хабара, а його я принципово нікому не дам.
Люкс_Хаус_Соборна_парк_дитячий_майданчик (18)
Пан Мироненко показує фото, як виглядала ділянка парку кілька років тому
Люкс_Хаус_Соборна_парк_дитячий_майданчик (21)
Проект, який розробляв забудовник, передбачав дитячий майданчик на землі парку
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також