Буде якісний корм — буде й продуктивне тваринництво

1394 0

Ми у соцмережах:

Буде якісний корм — буде й продуктивне тваринництво

Заготівля кормів — один із важливих процесів у розвитку тваринницької галузі. У цьому впевнені у ТОВ «Агрохолдинг Зоря», де роблять все для забезпечення худоби високопродуктивними кормами. На Білівській фермі, що в Рівненському районі, утримують понад 650 голів великої рогатої худоби. Зараз поблизу села Білів на полі, де посіяно кукурудзу, триває процес заготівлі кормів для худоби. Це масив площею 160 гектарів, спеціально відведений для кукурудзи, яка переробляється на силос. Великий комбайн «Ягуар» обережно рухається горбистим полем, поряд з ним автомобіль, який поступово наповнюється силосом.

Анатолій Наумець— Маємо власний комбайн — однієї з кращих новітніх моделей. Дає змогу вчасно збирати кукурудзу і люцерну, яку сіяли на сінаж. У нашому господарстві він працює п’ятий день. За кілька днів зберемо кукурудзу на силос. Автотранспортом, що відвозить скошену кукурудзу на ферму, також забезпечені. Зручно, бо відстань невелика, — розповідає заступник директора ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Анатолій Наумець. — Плануємо заготовити приблизно 6 тисяч тонн кукурудзи на силос. Урожай непоганий. Впевнений, що зберемо культуру вчасно і кормову базу будемо мати хорошу. Раніше завершили заготівлю сіна і закладання сінажу. Частину кукурудзи з цього поля буде покладено в траншею, утрамбовано і закрито плівкою до завершення повного технологічного процесу, коли можна буде згодовувати корм худобі. А другу частину силосу закладаємо в рукави. Цього цілком достатньо, аби ми могли забезпечити нашу тваринницьку ферму кормами на весь період.

Машини, наповнені силосом, їдуть до тваринницької ферми. На території ферми вже закладено величезні довгі білі мішки. Автомобілі під’їжджають до пакувального агрегата, висипають подрібнену кукурудзу, а він пакує силос у рукав. Контролюють процес пакування оператор і тракторист.

Сергій Головатюк— Тут відбувається пакування силосу в рукав для зберігання в зимовий період. В один такий рукав впродовж 4 годин напаковуємо 210 тонн силосу, — ділиться набутим досвідом тракторист Сергій Головатюк із Івахнівецького відділку кластеру «Товтри», що в Чемеровецькому районі Хмельницької області, який цю техніку освоїв ще чотири роки тому. — Пакувальна машина німецького виробництва дуже ефективна і надійна. Спочатку було трохи важко, але все піддається вивченню, от і я «порозумівся» з нею. Як починається заготівля кормів, так ми їздимо по різних відділках аграрної компанії. Але не скаржимося, бо ця хоч і не легка робота, оплачується добре. Заробіток є, живемо в гуртожитку, харчують добре, аби здоров’я не підвело. Загалом працювати у Групі «VITAGRO» дуже добре та вигідно. І ми дякуємо Петру Петровичу Лабазюку за те, що є така фірма і така робота.

Загалом в аграрній компанії намагаються активно розвивати як рослинницьку, так і тваринницьку галузі — збільшувати поголів’я ВРХ. Бо впевнені: держава зацікавлена в тому, щоб відроджувати і розвивати аграрне виробництво. Водночас роблять все, аби зупинити відтік кваліфікованих робочих кадрів за кордон і докладають зусиль, аби працівники отримували високу заробітну плату на рідній землі і працювали у комфортних умовах.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також