Будували дорогу і виявили скелети

1518 0

Ми у соцмережах:

Будували дорогу і виявили скелети

Швидкими темпами завершують будівництво музейного комплексу у Пересопниці, адже презентувати його збираються вже наприкінці серпня. Очікують, що на його відкриття, приурочене до 450-річчя Пересопницького Євангелія, приїде й Президент України.

Мабуть тому обласна влада не стала витрачати час та гроші на археологічні розкопки, які необхідно було б попередньо провести в історично відомому місці. Адже в ході будівництва комплексу було виявлено унікальні знахідки, датовані, імовірно, XII століттям — давнє захоронення людей, монети, прикраси та зброю. На могильник будівельники натрапили, коли прокладали дорогу до церкви у полі поблизу старовинного кам’яного хреста, встановленого на місці колишнього монастиря. Археологи, які наглядають за будівництвом, одразу ж встановили — це давні могили. — Будівельники зрушили надмогильну плиту, під якою ми виявили три поховання, — розповідає науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Валерій Самолюк. — Судячи з того, як складені руки на знайдених скелетах людей, поховані вони за християнськими традиціями. В одному могильнику знайшли два скелети поряд — чоловіка та жінки. В обох проламані черепи і відсутня ліва частина грудної клітки. Як загинули ці люди у свій час і чому в обох однакові ушкодження, з’ясують після експертизи. Також поки точно не відомо, до якого часу відносяться поховання. Ми припускаємо, що це княжа доба, а саме XII-XIII століття. Імовірно, це були люди високого статусу, про що свідчить те, що вони були поховані під могильними плитами.

 
Окрім того, було виявлено різноманітні прикраси, час­тини зброї та монети різних періодів — від часів Візантії до більш пізніх — XVI-XVII ст. Археологи продемонстрували і віднайдену раніше булаву, а точніше, її невеликий фрагмент. Усі експонати після експертизи збираються оформити у виставку у новому Пересопницькому музеї. Археологи стверджують, що знайдені старовинні речі можуть бути лише краплею в морі. Кажуть, потрібно проводити розкопки, проте їх необхідно фінансувати. Тим часом можна тільки робити припущення, скільки цінностей на цій землі вже відкопали «чорні» археологи і скільки ще відкопають.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також