У школах Рівного почали відходити від радянського підходу до харчування: коли їжа була ситною, але несмачною. Роблять це на вимогу батьків, яким не подобається, що їхні діти приходять додому голодними. Бо відмовляють їсти ту їжу, яку їм готують в їдальні.
Адже у більшості випадків вона несмачна. Взамін діти псують своє здоров’я сухариками, чіпсами та іншою шкідливою їжею, яка продається у найближчих магазинах.
Нове шкільне меню взамін радянському розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Воно має назву «Cult food», до нього входить 110 різних рецептів страв, які батьки можуть обрати самостійно.
Головний підхід збірника страв Євгена Клопотенка – зробити шкільний обід смачним. Наприклад, їжу, яку подають дітям, майже не можна солити. Однак чиновники розцінюють цю заборону як абсолютну на усі спеції. Але це не так. І жодна служба, яка перевіряє якість їжі в школах, не може заборонити використання коріандру, імбиру, куркуми, м’яти, кориці тощо. Ці спеції абсолютно змінюють смак та колір їжі, роблять її привабливою.
У збірнику страв Євгена Клопотенка можна знайти бургер, салат із запеченої капусти, болоньєзе, курячі нагетси та шніцелі з курки із солодким цибулевим соусом. Майже усе готується із недорогих складників. Себто, курячі нагетси - це ті ж самі котлети, тільки вони мають не круглу, а квадратну форму. Меню можна переглянути тут.
Як розповів сам Євген Клопотенко, який відвідав Рівне, головним завдання його роботи є те, щоб у шкільних їдальнях харчувалося не 20% дітей, як зараз, а 60. На сьогодні багато їжі збирають у відра і викидають собакам.
За словами заступниці міського голови Рівного Галини Кульчинської, нове меню уже діє у школах №1, №14, «Центр надії» та Рівненській гуманітарній гімназії:
- Для зміни харчування потрібне бажання батьків, вони ставлять цю вимогу перед дирекцією школи. Пізніше усі разом погоджують нові страви із підприємцем, який організовує харчування у навчальному закладі. Якщо підприємець навідріз відмовляється запроваджувати нове харчування, бо не хоче цього робити, батьки мають повне право його змінити. Управління освіти не має права перешкоджати запровадженню нового меню. Для нас головне, щоб харчування було здоровим.
Підприємниця Євгенія Антонюк, яка харчує дітей у гуманітарній гімназії, почала готувати нові страви ще з лютого. У меню вже є десять страв. Вартість одного обіду для дитини складає 18 гривень. Це так само, як і було раніше:
- Збірник шкільних страв Євгена Клопотенка став для нас справжнім проривом. Коли ми почали додавати спеції, то ситуація змінилася. Найбільшим попитом у нас користується вітамінний салат у лаваші.