Бурштин — лопатами? Фірми, які отримали спецдозволи на видобуток бурштину, так його і не розпочали

3419 0

Ми у соцмережах:

Бурштин — лопатами? Фірми, які отримали спецдозволи на видобуток бурштину, так його і не розпочали

Про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині вже мало чути. Не тому, що він повністю зник, а тому що став спокійнішим. Попит на каміння впав, тож багато бурштинокопачів відмовилися від небезпечних заробітків. Ті, що залишилися, видобувають не так масово, як раніше. Попри це, ситуація на півночі області мало змінилася. Обіцяний промисловий видобуток, який мав би зменшити вплив на довкілля та принести хоч якусь користь для бюджету, так повноцінно і не розпочали. Хоча на сьогодні п’ять фірм мають офіційні спецдозволи на видобуток бурштину на рівненському Поліссі: державний «Бурштин України» та чотири приватні.

«Бурштин України» повноцінний промисловий видобуток не проводить, хоча дозвіл на нього на ділянці поблизу Клесова Сарненського району має з 2006 року. Підприємство минулий рік завершило зі збитками і на сьогодні має більше 200 тис. грн боргу до бюджету. «Укрбурштин», ще одне державне підприємство, має спецдозвіл на геологічне вивчення родовища поблизу Олексіївки Сарненського району, проте ліцензія на таку діяльність закінчується у липні, а справи «Укрбурштину» ще гірші, аніж у «Бурштину України» — майже 2 млн грн боргу тільки до бюджетів.

На відміну від державних, приватні фірми податкових боргів не мають. Проте і платять значно менше, бо не розпочали видобуток. Весною минулого року отримало ліцензію на промисловий видобуток бурштину у Сарненському районі ТОВ «Технобуд», що вже багато років видобувало поблизу Клесова граніт. Те, що підприємство могло повномасштабно не розпочати видобуток, ще можна списати на невеликий проміжок часу, який минув після отримання ліцензії. Проте досі не розпочали роботи і товариства «Інклюз-8» та «Ред.Мет», які отримали спецдозволи ще у 2016 році — на видобуток у Володимирецькому та Дубровицькому районах, відповідно. Єдиним приватним підприємством, яке останніми роками декларувало офіційний видобуток, залишається «Сонячне ремесло» у Володимирецькому районі.

Зв’язатися із представниками «Інклюз-8» та «Ред.Мет» не вдалося. Обидві фірми, якщо пригадати, досить несподівано отримали погодження обласної ради. У 2016-му навіть подейкували, що депутатів підкупили. «Інклюз-8» тоді пов’язували з обласним депутатом Віталієм Чугунніковим. Офіційно ж воно належить белізькій компанії «Аланеза Бізнес Інк», власниця якої — громадянина Сейшел Моллі Ріта Роузлі. «Ред.Мет» зареєстрований у Києві і має двох власників: кіпрську компанію «Редкаст Холдінгз Лімітед» та естонську «Фоксерком». Бенефіціаром, за даними держреєстру, є киянка Аліна Яворська, яку пов’язували ЗМІ з екс-нардепом Володимиром Продивусом.

Каноницький сільський голова Василь Дуляницький розповідає, що «Інклюз-8» свою роботу так і не розпочав і загалом… зник.

— Представники фірми тут, мабуть, півтора року не з’являлися, — коментує п.Дуляницький. — У місцевий бюджет нам нічого не платять, за винятком хіба плати за оренду кімнатки у місцевому клубі.

«Ред.Мет» також, хоч і отримав спецдозвіл, не оформив документи на користування землею для видобутку бурштину та не сплачує кошти до місцевого бюджету. Законодавство передбачає, що якщо товариство, отримавши спецдозвіл, два роки не веде діяльності, можна ініціювати відкликання дозволу. Проте на практиці таких прецедентів в Україні практично не було. Та й сказати, що не ведуть діяльність зовсім, про згадані приватні фірми теж не зовсім правильно.

— Промисловий видобуток «Ред.Мет» не веде, але на певних умовах пускає на свою територію старателів, — розповідає заступник голови Дубровицької районної ради Олександр Задорожний. — Так у районі не лише ця фірма працює — схема поширена. Як розповідають, старателі, щоб потрапити на родовище, платять за «білет» і віддають частину видобутого бурштину. Начебто 50%.

Якби видобуток був офіційним, держава отримувала би не лише за оренду землі, кошти ПДФО за працевлаштованих працівників, а й, що важливо, 25% від вартості видобутого каміння, а це сотні тисяч гривень до бюджету на рік.

— «Ред.Мет» та «Інк­люз-8», наскільки мені відомо, тільки недавно отримали погодження Кабміну на вилучення лісу, але чому ще не ведуть видобуток на місцях, не знаю, — коментує голова екологічної комісії Рівненської облради Володимир Валявка. — «Технобуду» не потрібне погодження Кабміну, оскільки на ділянці, на якій працюватиме, немає лісу, тож запустить свою діяльність він найшвидше, думаю.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також