«Бурштиновий прокурор» у залі суду обізвав Авакова брехуном

1400 0

Ми у соцмережах:

«Бурштиновий прокурор» у залі суду обізвав Авакова брехуном

Андрій Боровик, звільнений у липні 2016 року заступник обласного прокурора Рівненщини, поновлюється на посаді – після 11 місяців у СІЗО та звинувачень в організації злочинного угрупування у сфері незаконного видобутку бурштину.

Андрий_Боровик_суд_19_жовтня_2017 (11)

Андрій Боровик
Позов на Генпрокуратуру, аби поновитися на посаді, п.Боровик подав ще торік. У справі довгий час була перерва, проте сьогодні Рівненський окружний адміністративний суд відновив слухання. Боровик_суд 020
Справу веде суддя Наталія Друзенко
Під час засідання п.Боровик долучив до матеріалів справи копії своїх позовів на Міністерство внутрішніх справ та СБУ – про захист честі, гідності та ділової репутації. Нині їх розглядає Печерський районний суд Києва. Андрий_Боровик_суд_19_жовтня_2017 - Аваков - брехун. І прес-секретар Грицака (глави СБУ – Ред.), - заявив Андрій Боровик. – Вони просто набрехали. У мене, відповідно до протоколу вилучення, не були вилучені злитки золота, мішки бурштину, як вони казали. Резонанс виник лише з їх слів і взагалі нічим не підтверджується. А «резонансний злочин» і став однією з офіційних причин звільнення екс-заступника прокурора. Андрий_Боровик_Володимир_Гантущенко_суд_19_жовтня_2017 (10)
Адвокат Володимир Гнатущенко та Андрій Боровик
Також Андрій Боровик зазначив, що 22 тис. доларів, які були вилучені з його квартири, йому підкинули. Заперечував, що його годинники коштують кілька сотень тисяч доларів, як повідомляли правоохоронці. А також заявив, що не зміг їх повернути, бо хоч слідство не розглядає ці годинники як докази у справі. Андрий_Боровик_Володимир_Гантущенко_Анатолий_Ковальчуксуд_19_жовтня_2017 (11)
Екс-прокурор області Анатолій Ковальчук (зліва) нині на пенсії
На засідання Андрій Боровик та його адвокат Володимир Гнатущенко привели двох свідків: колишнього прокурора області Анатолія Ковальчука, співробітника СБУ Вадима Федорука та екс-начальника сарненської прокуратури Вадима Топольського. Останні двоє – разом із Боровиком фігуранти «бурштинової справи». Андрий_Боровик_Володимир_Гантущенко_суд_19_жовтня_2017 (14) Усі свідки говорили, що Андрій Боровик не організовував незаконний видобуток бурштину, а навпаки – боровся з ним. Анатолий_Ковальчук_Боровик_суд 066 (2) Андрія Боровика звільнили не лише через відкрите кримінальне провадження і його затримання, а й через звинувачення у тому, що він мав «позаслужбові зв’язки» з Вадимом Федоруком – «з метою одержання незаконної вигоди». Вадим_Федорук_Боровик_суд 082 (5)
Вадим Федорук на сьогодні залишається у підпорядкування СБУ, проте відсторонений від виконання обов'язків
На суді п.Боровик демонстрував і зачитував задукоментовані під час слідства телефонні розмови із п.Федоруком про бурштинові справи та показував копії журналістських текстів. Останні, зазначав, підтверджують, що все, про що говорив він та працівник СБУ Федорук стосувалося лише розслідувань, про які згодом повідомляли пресі. Андрий_Боровик_суд_19_жовтня_2017 (10) Сам Федорук наполягав, що приходив до Андрія Боровика тільки у службовий кабінет і лише говорити про справи (раз лише, додав, вітав з днем народження) та записувався у журналі відвідувачів. Вадим_топольський_Боровик_суд 101 (3)
Вадим Топольський сьогодні також поновлюється через суд на посаді начальника сарненської прокуратури
Найбільш красномовним був Вадим Топольським. Він довго запевняв суд, що Андрій Боровик боровся з незаконним видобутком бурштину, запевняв, що звільнили і його, і п.Боровика незаконно. Також розповів, що на нього тиснули і вимагали дати неправдиві покази на Боровика. Засідання у справі перенесли на 10.00 21 листопада. У цей день суд продовжить досліджувати докази та відбудуться дебати сторін. Олена_Прищепа_ Боровик_суд 054
Представниця прокуратури Олена Прищепа
Адвокат Андрія Боровика Володимир Гнатущенко заявив, що «підстав та обґрунтувань», що Андрій Боровик звільнений законно від прокуратури він не почув. Сам Андрій Боровик, який нині працює викладачем у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім.Степана Дем’янчука та розповідає студентам, зокрема, як боротися з корупцією, зазначає, що звільниться з посади, одразу як суд його поновить. За його словами, бореться не за місце заступника, а за те, щоб виправити запис у трудовій книжці про причину звільнення. Хоча також вимагає і компенсувати йому за «вимушений прогул» – з липня 2016 року. А зарплата п.Боровика становила 12 тис. грн. на місяць. Щодо «бурштинової справи», то засідання у ній має відбутися 30 жовтня у Сихівському районному суді Львова. Андрій Боровик зазначає, що справу перенесли з Києва незаконно. Додає, що було взагалі встановлено, що ця справа – підсудність НАБУ, а не прокуратури. Андрий_Боровик_суд_19_жовтня_2017 (13) Усі звинувачення у свою сторону Андрій Боровик називає безпідставними. Зазначив, що подав заяви на людей, які, на його думку, стоять за «замовленням» його арешту. А Вадим Топольський, виступаючи як свідок, щодо «бурштинової справи» заявив: «Виправдальний вирок, думаю, буде».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також