Б’ють дітей у Рівному не лише стоматологи

7293 0

Ми у соцмережах:

Б’ють дітей у Рівному не лише стоматологи

Після скандалу з імовірним насиллям над маленькими пацієнтами з боку лікарів-стоматологів дійшла черга і до скандалу з тренерами. Тренерку з плавання Світлану Волошину звинуватили у побитті дитини через… два роки після того, як це сталося. Перш ніж дати слово учасникам конфлікту, нагадаємо, що дитяча спортивна школа з плавання вважається у Рівному «кузнею» чемпіонів — у старенькому 25-метровому басейні були виховані зірки світового спорту Ганна Хлістунова (колишня чемпіонка Європи) та Михайло Романчук (діючий віцечемпіон світу). Тож дітей у ДЮСШ № 2 віддають не заради розваг, а заради майбутньої слави та чемпіонських титулів. Коли із цим не складається — батьки звинувачують тренерів. Далі читайте самі.

Мати 15-річного плавця, який займається плаванням з 1-го класу:

— Син зазнавав систематичного тиску від своєї тренерки Світлани Волошиної. Вживалися такі слова, як «даун», «недорозвинутий», коли дитина не досягала певних результатів. Ми все це розуміли, адже досягнення в спорті даються потом і кров’ю, має бути дисципліна. Останньою краплею став інцидент, який стався два роки тому. Син не зміг винирнути там, де очікувала від нього тренерка. Як пояснив пізніше — просто захлинувся і не доплив до точки, де треба було випливти. Вона покликала його до себе і силоміць, вхопивши за волосся, опускала головою у воду на місці, де він мав винирнути і куди не доплив. Дитина вдарилася об бортик. Свідками цього були інші діти. У сина після занять сталася істерика. Він так ридав, що не міг дійти сам додому, його привела перехожа. Звичайно, ми не залишили це без уваги, звернулися до адміністрації зі скаргою на дії тренерки. З нею провели бесіду, під час якої вона визнала свої дії, назвавши їх виховним моментом. Їй винесли догану. Ми змінили тренера. Син став кандидатом в майстри спорту, переміг в декількох змаганнях.

На запитання, чому заява до поліції була написана лише через два роки після імовірного знущання, мати постраждалого відповіла, що, мовляв, «у тій ситуації була одна, й інші батьки її не підтримали».

Речниця обласної поліції Марія Юстицька:

— 12 квітня до поліції надійшла колективна заява від п’ятьох батьків, які заявляли, що тренери використовують неприйнятні методи тренування та виховання їхніх дітей. Наразі відомо, що скарги на дії тренерів із плавання мали місце у 2019 та 2020 роках. Батьки стверджують, що двоє жінок-тренерів під час занять завдавали дітям тілесних ушкоджень.

Досудове розслідування здійснюється за попередньою правовою кваліфікацією частини 1 статті 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). Допитуватимуть учасників інциденту, призначатимуть відповідні експертизи та інші слідчі дії.

Адвокатка ГО «Ангели життя» Ірина Пашкевич:

— Є багато заяв із зверненнями батьків до дирекції школи та міської влади. До нас батьки звернулися 25 березня. Частина дітей та батьків — у стресовому стані. Мали місце побої в ділянці голови, об бортик, по шиї, за волосся. Ці дії підпадають під вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.125 (нанесення умисних тілесних ушкоджень), а також ст.126 Кримінального кодексу (побої, мордування дітей, а також інші приниження).

Заслужена тренерка України Світлана Волошина працює в ДЮСШ № 2 вже понад 20 років. Саме у неї виховувалася чемпіонка Європи Хлістунова, яка не на камеру визнала, що тренерка і її так само «виховувала». Сама Світлана Волошина із журналістами спілкуватися відмовилася. Зазначила лише, що звинувачення батьків у побитті їхніх дітей відкидає.

— Це наклеп, це брехня без доказів! — вигукувала вона, сідаючи в авто та втікаючи від журналістів. — Я збираюся звернутися по правову допомогу.

На захист тренерки виступив батько двох її вихованців Михайло Глущенко:

— Пів року тому ми поцікавилися в директора, на що йдуть благодійні внески. Директор створив таку ситуацію, що від нас відмовилися наші тренери. Наших дітей хотіли просто вигнати зі школи. Моя дочка — чемпіонка України. Світлана Волошина вчинила по-людськи і згодилася їх тренувати. За те, що вона це зробила, її зараз необґрунтовано звинувачують. Ми з дітьми говорили неодноразово. Жодної причини для зауважень не було, жодного випадку агресії. Ми довіряли тренерці наших дітей.

Як виявилося, історія з побиттям спливла не без причини. Діти Глущенків тренуються на окремій доріжці, в той час як всі інші ділять між собою три інші доріжки.

Олена Трачук, донька якої виховується в ДЮСШ №2:

— Михайло Глущенко хоче, щоб у його дітей були індивідуальні заняття на окремих доріжках за державний кошт. Інші — по 11 дітей на одній доріжці. Ми почали скаржитися на дискримінацію.

Голова батьківської ради Сергій Манько:

— Цим «зірковим» дітям під пресингом з боку тренерів на директора школи та міську владу надали особливі умови. Тридцять наших дітей плавають на трьох доріжках, а їхні двоє плавають на одній. Лобіюються інтереси конкретно однієї родини. До того, як їм надали доріжку, вони постійно скаржилися на те, що тут все не так. Як тільки дали доріжку — скарги закінчилися.

Директор ДЮСШ №2 Юрій Єфімчук:

— На Світлану Волошину справді надходили скарги батьків. Ми проводили з нею бесіди, вона реагувала, але тимчасово. Потім знову все повторювалося. Діти Глущенків навчалися в інших тренерів протягом двох років: Лебедь, Мошаненкова, Нагорного. Діти виступили дуже добре. Батьки чомусь виявили незадоволення тренерами, останні теж обурилися такому ставленню. Конфлікт стався між батьками і тренерами. З цієї ситуації треба було якось виходити. Тренеркою дітей стала Світлана Волошина, їм надали доріжку для тренувань.

Заступниця міського голови Рівного Марина Кузмічова:

— Варто встановити в басейні камери, щоб дирекція школи могла оперативно реагувати на такі дії. Чи це наклеп, чи це правда — встановити без запису не можемо. Сподіваюся, що після розгляду бюджету ми зможемо там встановити камери.

Наразі в навчальному закладі триває службове розслідування. Імовірно, Світлану Волошину відсторонять від роботи.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також