Час для аналізу та планів на перспективу

1122 0

Ми у соцмережах:

Віталій Панкевич: «У Групі компаній «VITAGRO» і «Агрохолдингу Зоря» мета одна — бути кращими серед кращих»

Кожен день наближає нас до нового 2019 року. Спонукає до роздумів і переосмислення. Що було, що варто змінити, в якій галузі Господь благословив гарним врожаєм, а де не завадило б докласти зусиль. Бо праця на землі залежить від багатьох чинників: мудрості господаря, правильно обраної технології, якісного насіння, родючості ґрунту і, безперечно, погодних умов. Кожен день вимагає від аграріїв планів та виваженого підходу до майбутнього. Про все це, підбиваючи підсумки року, говорить Віталій Панкевич, директор ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в Рівненському районі:

 — У хліборобів рік на рік не приходиться. Кожен по-своєму важкий та особливий. Втім, ТОВ «Агрохолдинг Зоря» попри всі складнощі завжди було готове до тих викликів і проблем, що з’являлися. Візьмімо початок цього року: посів, потім засуха, що довго тривала. Навіть попервах виникало питання щодо пересівання окремих культур. Але природа була прихильною до нас і вчасно пішли дощі. Далі — справа рук агрономів і механізаторів. Вони теж зробили все правильно, виважено, дотримуючись технологій. Культури зійшли, їх підживили, зміцнили і досягли вагомих результатів не лише для економіки Рівненського району, а й для області.

Для прикладу, в цьому році озима пшениця дала врожай понад 8 тонн. Ріпак вродив — 42 центнери з гектара, а це досить вагомі результати навіть на рівні області. Десять тонн зібрали кукурудзи з гектара. Ще 10 років тому такий урожай ніхто не вирощував. Непогано, але можна було й краще. Трішки гірше себе показали такі культури, як соняшник та соя — по 3 тонни.

Якщо говорити про тварин­ництво, то у 2018 році ми завершили реконструкцію, перекриття, ремонти деяких приміщень. А на 2019 рік плануємо збільшити поголів’я дійних корів на 250 голів. Цьогоріч збільшилися надої молока. Ми вийшли на рівень 22 літри на дійну корову. Плануємо реконструкцію кормового цеху на фермі, який дотепер був непридатним для використання.

Хочемо розвивати існуючі технології й плануємо закупити сучасну техніку, зокрема кормороздавач, придбати потужну техніку для вивезення гною, використання і обробки біодобавками, щоб було більше користі для ґрунту. Втім, це перспектива не одного року, бо все залежить від наявних коштів. Однак це європейський досвід, на який нам варто орієнтуватися.

Людська сутність така, що завжди хочеться більше прибутків. Коли є прибутки, уваги приділяється пайовикам, зростає орендна плата. У цьому році ми збільшили виплату за пай, додатково перед Новим роком видали кукурудзу.

Ми використали 1 мільйон 200 тисяч гривень на соціальні проекти, хоча заплановано було значно менше. На 2019 рік прогнозуємо чергове збільшення. А ще хочемо відійти від традиційного формату, щоб реалізовувати не дрібні проекти, а робити більш вагомі речі. Значна увага приділяється розвитку соціальної інфраструктури в селах, підтримці шкіл, дитсадків, духовних осередків, аби громада відчувала турботу про себе і бачила в нас надійного партнера.

У планах — реконструкція складів і будівництво нових. Ми завершили відновлення залізничної колії на 300 метрів. Це дозволило одночасно здійснювати відвантаження 20 замість 5 вагонів та значно прискорити оборотність складів. Скажімо, зібрати ранні зернові, відвантажити і реалізувати, а складські приміщення повторно використати під кукурудзу чи соняшник.

Також паралельно з розвитком виробництва дбаємо і про трудовий колектив. Нині у ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що входить до Групи компаній «VITAGRO», 250 працівників зайнято у різних галузях. У зв’язку з інфляцією, зростанням прожиткового мінімуму ми кожні півроку переглядаємо зарплату. Працюємо також над створенням нових робочих місць.

Чи боїмося ми конкуренції? Вважаю, що вона повинна бути між підприємствами, агрохолдингами та фермерськими господарствами, оскільки це дає можливість підприємству розвиватися, використовувати новітні технології, шукати нові цікаві варіанти господарювання. У Групі компаній «VITAGRO» і «Агрохолдингу Зоря» мета одна — бути кращими серед кращих. Відповідно, конкуренції ми не боїмося, а готові гідно приймати те, що диктує ринок. Ми хочемо кардинально змінити технологію вирощування культур, оновити технічний парк. Нинішній час такий, що втримається на плаву той, хто при менших затратах отримає кращий результат.

Підсумовуючи діяльність у 2018 році, хочу подякувати трудовому колективу за вагомі досягнення у непростій аграрній справі, за високий професіоналізм та фаховість і побажати щасливого Нового 2019 року, миру, стабільності та високих врожаїв на нашій ниві.

Записала Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також