Через війну «зник» радон, бо прибрали підвали та бомбосховища Рівного

1106 0

Ми у соцмережах:

Через війну «зник» радон, бо прибрали підвали та бомбосховища Рівного

У багатьох будівлях на Рівненщині є одна й та сама проблема: у підвалах та на перших поверхах накопичується небезпечний радіоактивний газ радон. Щоправда, більшість мешканців навряд чи цим переймаються, а от школи, дитячі садки, лікарні, готелі та інші такі громадські місця регулярно перевіряють фахівці. І періодично десь фіксують перевищення. Наприклад, у 2017 році одразу в трьох школах Рівного вміст радону-222 в повітрі перевищував норму у 3–6 разів. А вже наступного року там все було добре. «Радонова» норма у повітрі становить 50 Бк/м2, а краще — коли його ще менше.

Що здивувало дослідників цьогоріч, так це те, що вперше за довгий час не виявили перевищень радону в закладах, які обстежували. Причина проста — навести лад у приміщеннях змусила російська агресія.

Роман СафоновРоман Сафонов, головний санітарний лікар Рівненщини

— Зателефонував колезі, щоб переконатись, чи не помиляюсь — підтвердив. Радон. Вперше. За дуже тривалий час. І без перевищень! Як так? Все логічно. Відповідь у нашому загальному нещасті — війні, яка змусила впорядкувати підвали громадських споруд, робити укриття. Герметизація підлог та щілин стін, облаштування вентиляції, використання якісних будівельних матеріалів — усе це класичні заходи зменшення концентрації радону. Високий вміст у приміщеннях небезпечного радіоактивного газу негативно впливає на імунні, статеві та кровотворні клітини, буває аж до розвитку раку легень. Проблема стосується підвальних, цокольних і перших поверхів, бо радон важчий за повітря. Концентрація стала меншою там, де навели лад.

За кілька років ми виокремили декілька десятків таких закладів і більше на них акцентуємо увагу. Мова не про всі будівлі й споруди, а саме про масове громадське користування — під це підпадають не лише освітні чи лікувально-профілактичні заклади, а й ті ж самі ЦНАПи, готелі, раніше у нас ще гуртожитки досліджували. Але насамперед шукаємо радон там, де перебувають діти.

Чому в одних будівлях більша концентрація радону, а в інших — менша? Бо природні такі властивості. От на Кореччині, наприклад, такі ґрунти, що там навіть радонові ванни є. Коли десь фіксується перевищення, ми даємо рекомендації, а потім перевіряємо, як їх виконали, та знову міряємо. В теплий період можна просто провітрити приміщення — це найпростіший спосіб знизити концентрацію радону. Але в холоди це мало хто зробить. Тому рекомендуємо хоча б механічну вентиляцію ставити.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також