Через власника підвалу мешканці багатоповерхівки у Рівному пішли на вулицю

1471 0

Ми у соцмережах:

Через власника підвалу мешканці багатоповерхівки у Рівному пішли на вулицю

У багатоповерхівці на вулиці Відінській, 39-Б у Рівному ще з минулого тижня почалися проблеми з роботою насоса, що могло призвести до відключення опалення. Однак виправити аварійну ситуацію люди не змогли. Адже з’ясувалося, що приміщення, де знаходяться комунікації їхнього будинку, викупила приватна фірма. За допуск туди майстрів один із співвласників компанії почав вимагати з будинку орендну плату, а коли мешканці йому відмовили, то найняв дебелого охоронця. Тоді люди вийшли на протест, перекривши вулицю Відінську, бо боялися залишитися у 20-градусні морози без тепла.

Олена Шинкарьова, голова ОСББ «Відін»:

Нам відомо, що забудовник, який зводив наш будинок, брав кредит у банку. Підвальні приміщення були використані як застава. З часом банк продав приміщення приватній компанії. Однак її директор спочатку не знав, що купує. Коли побачив, що це електрощитові та насосна кімната, то дав ключі представнику нашого ОСББ. Ми туди ходили лише у випадках аварійної ситуації. Адже працювати з електрощитовою й іншим обладнанням мають право лише майстри, в яких є певний рівень допуску. Пізніше ця компанія продала приміщення іншій. Тут у нас і почалися проблеми. У нашому будинку є проблема з насосом, який ми періодично ремонтуємо.

У будинку почав падати тиск води. Це чітко показали лічильники на котлах, які обігрівають квартири. В понеділок зранку я звернулась до нового власника приміщень з проханням впустити майстрів, щоб вони відремонтували насос. Однак він заявив, що будинок має підписати з ним договір та сплачувати помісячну оренду. За доступ до одного приміщення він хотів від 8 до 10 тисяч гривень у місяць. Оскільки у нас їх два, то виходить сума в 19 тисяч. Звісно, що на таке ніхто не міг погодитися. Але той не відступав, знаючи, що у нас аварійна ситуація. Більше того, побоюючись, що двері до підвальних приміщень можуть відкрити силою, власник найняв охоронця, який там вночі чергував. Разом із тим, приміщення були поставлені на сигналізацію.

Ми прекрасно розуміємо, що електрощитова і насосна є технічними приміщеннями та, відповідно до закону, належать усім мешканцям будинку. Це майно неподільне та передається, коли будинок здається в експлуатацію. За кілька днів на верхніх поверхах будинку взагалі уже не було води, були й проблеми з тиском у квартирах на нижніх поверхах. Розуміючи те, що надворі морози, а опалення за низького тиску вимкнеться, люди були змушені піти на протест.

На ситуацію відреагував і міський голова Рівного Олександр Третяк. Від підприємства «Компанія управління будинками» на нараду до міського голови приходив один із співвласників компанії Володимир Процюк. Після переговорів він все-таки дозволив майстрам потрапити до підвальних приміщень, щоб ліквідувати поломку. Але відбулося це радше під громадським тиском, бо ніякого порозуміння між ОСББ і Процюком досягнуто не було.

Начальник відділу реформування житлово-комунального господарства та контролю міськради Лариса Шульга радить людям звертатися до суду:

Усі, хто знаходиться в будинку, є співвласниками ОСББ. Незалежно чи це приватна структура, чи квартира. Всі конфліктні питання має вирішувати голова ОСББ. Якщо цього не вдається зробити мирним шляхом, то ОСББ змушене звернутися до суду. У судовому порядку всі відносини будуть врегульовані. Я впевнена, що суд стане на бік ОСББ.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також