Чи буде випускний з медалями?

1460 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Випускний бал 11-класники Рівного святкуватимуть 23 червня — зі святковою ходою вулицею Соборною, вальсом на майдані Незалежності та застіллями в ресторанах. В управлінні освіти сподіваються, що того дня усі випускники рівненських шкіл, як було завжди, отримають документи про освіту, а медалісти — свої медалі. Але якщо з документами не встигнуть, випускний бал у призначений день все одно відбудеться.

13 червня — останній день проведення ЗНО. Львівський центр оцінювання якості освіти обіцяє, що вже до 18 червня результати випускників будуть відомі, а документи — готові до видачі. З цього року випускники отримуватимуть не атестат, а свідоцтво про повну середню освіту. Якщо з якихось причин зі свідоцтвами чи додатками до них буде затримка, в управлінні освіти проблеми не бачать: документ можна буде отримати в школі після випускного, це питання 1–2 днів.

Хода випускників шкіл вулицею Соборною незмінно подобається рівнянам, а головне — подобається самим випускникам та їхнім батькам. Тому і цього року вона уже традиційно відбудеться. Будуть урочистості на майдані і святковий вальс. Довгих промов цього року, кажуть, не буде, бо вони забирають час і майже нікому не цікаві. А через тривалу церемонію під палючим сонцем декотрі випускниці непритомніють просто на майдані. Тому усе обіцяють організувати більш динамічно.

До 15 липня триватиме додаткова сесія ЗНО, вступна кампанія стартує на початку серпня. Цьогоріч випускники подаватимуть заяви на вступ лише в електронній формі, щоб уникнути виснажливих черг. А вже потім везтимуть оригінали документів у заклади, в які їх приймуть на навчання. Заяви, як і раніше, потрібно буде подавати, позначаючи пріоритетність. Але якщо торік можна було подавати заяви у п’ять закладів, то цьогоріч поки невідомо. Можливо, можна буде обирати лише три заклади для вступу. Там, де для абітурієнтів передбачено творчі конкурси, заклади самі визначають, в якій формі й коли вони відбуватимуться.

Із 1165 випускників шкіл Рівного 1106 торік вступили до вищих навчальних закладів 1–2 та 3–4 рівнів акредитації, тобто 95% продовжили навчання. Управління освіти не має статистики, скільки з них їдуть вчитися за кордон, але з розмов з директорами окремих шкіл відомо, що таких тепер — близько третини. Їдуть вчитися переважно до Польщі, менше — до Німеччини, Франції чи інших країн. Утім, не усі закінчують навчання за кордоном. Буває по?різному: хтось після першого семестру забирає документи, бо важко вчитися або тому, що настало розчарування через зовсім інші очікування, хтось завершує той рівень, який у нас називають бакалаврат, і йде працювати, навіть і не за своєю спеціальністю. Декотрі повертаються додому і навчаються тут, в Україні. Є й категорія «вічних першокурсників», які шукають себе, кожного року «мігруючи» до іншого навчального закладу.

Цього року на Рівненщині закінчують 11 клас понад 7,6 тисячі школярів. В обласному центрі свідоцтво про повну середню освіту отримають близько 1,1 тисячі одинадцятикласників.

А новий навчальний рік у школах Рівненщини розпочнеться у понеділок, 2 вересня.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також