Чи нап’єтесь ви холодної водиці із криниці? Стало відомо, що містить вона в колодязях Рівненщини

1036 0

Ми у соцмережах:

Чи нап’єтесь ви холодної водиці із криниці? Стало відомо, що містить вона в колодязях Рівненщини

Вода у майже кожному третьому колодязі Рівненщини не відповідає санітарним нормам, повідомляє обласний центр контролю і профілактики хвороб.

Про результати моніторингу, правила облаштування криниць та як часто їх треба чистити в етері Українське радіо. Рівне розповіла лікарка відділу моніторингу та реагування на небезпеки обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Кулакова.

За її даними, у 2023 році обстежили 1 378 колодязів, 497 з них — не відповідали за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Воду з них перевіряли на вміст заліза, нітратів, нітритів, аміаку. А також — наявність збудників кишкових інфекцій та яєць гельмінтів.

- 34% всіх проб, відібраних з громадських чи індивідуальних колодязів, не відповідали санітарно-хімічним показникам. Найчастіше — це вміст заліза. Відмічалася жорсткість, перевищений вміст нітратів — 25% від всієї води. Найбільш небезпечними для здоров'я людини є вміст нітратів у питній воді, що є актуально для нашої області. Коли перевищений вміст нітратів — цю воду обробити майже неможливо. Нітрати при кип'ятінні не випаровуються і нікуди не зникають. Чим більше випаровується вода, тим більша концентрація нітратів, зауважила Ольга Кулакова.

Як правильно облаштувати криницю
Зі слів лікарки, будувати криницю варто на підвищеній ділянці за 25 метрів від ймовірного джерела забруднення:

- Рекомендується, щоб були залізобетонні кільця. Щілини мають бути замазані цементом, щоб не було доступу до ґрунту, якоюсь мірою повинна бути герметизація. Потім облаштовуються, так званий, глиняний замок — кругом наземної частини на два метри в глибину ущільнюються глиною або галькою ґрунт, щоб при зливах чи паводках не просочувалася в тому місці брудна вода.

Також вона не радить робити колодязі у місцях з високим рівнем ґрунтових вод та болотистих ділянках.

- Не варто розташовувати криницю і близько біля будівлі, сараю, туалету, вигрібної ями, біля городу, поля, де потім будуть удобрення. Хто має шахтні криниці, рекомендується раз на рік проводити відкачування води і чистку самої криниці із видаленням мулу і подальшою дезінфекцією цієї криниці, — зазначила Ольга Кулакова. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також