Чи об’єднаються церкви на Рівненщині?

3371 1

Ми у соцмережах:

Чи об’єднаються церкви на Рівненщині?

У 2014 році Рівненська область стала першою в Україні, яка зробила крок до об’єднання церков. Представники місцевих єпархій підписали меморандум про готовність розпочати процес об’єднання, проте уже за кілька тижнів підписи почали відкликати. Серед причин — і боротьба за храми між УПЦ та УПЦ КП. На сьогодні ситуація тільки погіршилася. В той час як Україна чекає на Томос від Вселенського патріарха, а у Києві готують Собор, який оголосить про об’єднання церков, рівненські священики УПЦ уже заявили, що проти.

Рівненські священики Української православної церкви, що в єдності з Московським патріархатом, на загальних зборах «засвідчили вірність УПЦ на чолі з Онуфрієм». Фактично, заявили, що вони проти об’єднання з УПЦ КП та УАПЦ. На зборах були майже всі священики Рівненщини. І більшість таки всерйоз налаштовані проти об’єднання, що відчутно впливає і на думку парафіян, особливо у селах. Критично налаштована проти єдиної церкви і частина мешканців Корця. Монастир у містечку, на відміну від інших монастирів УПЦ на Рівненщині, підпорядкований напряму Московському патріархату.

Втім, прихильники об’єднання церков є і серед УПЦ на Рівненщині, проте активно про свою позицію вони поки що не заявляють. До прикладу, значно «демократичніше» до парафіян з інших церков віднедавна ставляться в Онишківцях Дубенського району, де біля джерела святої Анни — монастир УПЦ. Подейкують навіть, що черниці та священики при цьому монастирі мали конфлікт через це із духовенством Почаївської лаври, що за якихось 30 кілометрів. Окрім того, Рівненська єпархія УПЦ не відмовляється від участі у міжцерковних заходах, як-от молитовних сніданках чи фестивалях духовних пісень. І очікувано, що підкориться рішенню, яке буде ухвалено у Києві.

Отець Герман Кулакевич, речник Рівненської єпархії УПЦ:

Ми засвідчили вірність Українській православній церкві на чолі з Блаженнійшим митрополитом Онуфрієм. Ми лишаємося у тій церкві, в якій були, ніхто не збирається переходити. На зборах були майже всі священики єпархії, всі присутні виступили на підтримку нашої церкви. Якщо парафіяни будуть виступати за об’єднання, то будемо вже тоді вирішувати це питання.

Отець Василь Рудніцький, речник Рівненської єпархії УПЦ КП:

— Процес об’єднання обговорюють на вищому рівні. На своєму ми, у першу чергу, намагаємося не конфліктувати, не піддаватися на провокації й стараємося робити те, що об’єднує. Наприклад, 15 жовтня у Свято-Покровському соборі в Рівному проводили фестиваль хорів, в якому брали участь і греко-католики, і римо-католики, і православні УПЦ.

Недавно УПЦ повідомила про священика УПЦ КП, який перейшов до них. Але він зробив це давно. Він служив у Радивилівському районі, постійно нарікав на малу зарплату і у 2015 році попросив, щоб його звільнили. Потім ми дізналися, що він почав ходити до храмів УПЦ. Висвятити його на диякона — політичне рішення УПЦ. Як на мене, це спроба такого собі плювка Вселенському патріарху. Бо 11 жовтня з нас зняли анафему, а 16-го цього священика висвятили.

Ярослав Мельник, начальник обласного управління культури:

Ми підтримуємо об’єднання, але втручатися у процес не будемо. Зазначу, що у нас в області місяць тому створено нову Раду церков, до якої увійшли представники різних християнських церков, зокрема УПЦ, та яку наступні півроку очолюватиме архієпископ Іларіон. Рада засідатиме раз у квартал, але щомісяця будуть відбуватися духовні сніданки.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також