Чи вдасться рівнянам пережити карантин «на дивані»?

2508 0

Ми у соцмережах:

Чи вдасться рівнянам пережити карантин «на дивані»?

Коронавірус — не перша пандемія, яку переживає світ, проте вперше країни масово охоплює навіть не паніка, а суцільні обмеження: у розвагах, навчанні й навіть русі та праці. Цього тижня призупинилося життя і в Україні. Вперше у державі заборонили транспортне сполучення навіть всередині районів і областей. Не сумнівайтеся: COVID-2019, як і будь-який грип, несе серйозну загрозу життю людей, проте українській економіці епідемія та карантинні заходи нашкодять не менше.

Чи готова Рівненщина до боротьби з коронавірусом? Відповідь очевидна — ні, як і вся Україна. Саме тому карантин на випередження став важливим, хоч і загрозливим для економіки способом боротьби проти вірусу. Якщо COVID-19 поширюватиметься швидкими темпами, лікарні області не зможуть справитися із напливом людей. На Рівненщині перших пацієнтів везтимуть в інфекційні відділення Сарненської лікарні та Рівненської міської — це два центри, які найбільш підготовлені до прийому хворих. Якщо вони будуть переповнені, використовуватимуть інфекційні відділення у районних відділеннях, а потім перепрофільовуватимуть терапевтичні та неврологічні відділення.

Усі інфекційні відділення забезпечені обладнанням, проте воно уже застаріле, саме тому в екстреному порядку виділяють кошти на закупівлю нових апаратів, зокрема штучної вентиляції легень (ШВЛ). В області є 222 апарати ШВЛ, проте вони — у відділеннях реанімації, інфекційні відділення досі, за українськими вимогами, їх… не потребували. Верховна Рада 17 березня внесла зміни до законодавства, аби пришвидшити закупівлю медичного обладнання, засобів захисту для медиків та ліків, проте навіть попри це є побоювання, що до масового спалаху закупити все потрібне не встигнуть.

У вівторок Рівненська обласна рада поки виділила з бюджету понад 28 млн грн, ще 1,7 млн грн передбачила на доплату працівникам екстреної меддопомоги. Також область отримає допомогу із державного бюджету. Так, медичним працівникам, які будуть працювати з хворими, передбачили надбавку до 200%, також області виділили 1 млн грн для закупівлі тест-систем на визначення коронавірусу. Проте досі у лікарнях не вистачало навіть елементарного — медичних масок. 260 тисяч масок, які область отримала ще минулого четверга, розподілили тільки в середині цього тижня. Дефіцит масок — і в аптеках, а ті, що продають, оцінюють у рази вище, аніж було до «спалаху» паніки.

За бюджетні кошти мають закупити і ліки для стаціонарного лікування хворих на коронавірус, проте в управлінні охорони здоров’я не приховують: якщо купленого бракуватиме, родичів проситимуть докуповувати ліки.

Щодо медичних працівників, то наразі, стверджують чиновники, їх вистачає. Якщо буде потреба, в інфекційні відділення додатково залучатимуть терапевтів та сімейних лікарів. Окрім того, з цього тижня усі медичні заклади працюватимуть в умовах карантину: обслуговуватимуть лише екстрені невідкладні випадки, прийом планових хворих відкладуть до того часу, коли закінчиться карантин. Це стосується не лише лікарень, а й, наприклад, діагностичного центру, який практично працює лише з плановими хворими. Як стверджують в управлінні охорони здоров’я, за потреби в області можуть цілі лікувально-профілактичні заклади перетворювати в інфекційні лікарні.

Як доїхати на роботу?

В Україні вдалися до одних з найбільш суворих карантинних заходів. З 18 березня, за вказівкою уряду, вся країна зупинилася. Заборонено не лише рух потягів, електропотягів, а й автобусів міжобласного, обласного та навіть приміського сполучення, а також зупинено роботу київського метрополітену. Громадський транспорт у містах курсуватиме, але з обмеженнями: не більше 10 пасажирів у салонах, ті, хто їхатиме, повинні бути у масках, а автобуси обіцяють тричі на день дезінфікувати. Також дезінфікувати мають і зупинки громадського транспорту.

Якщо скасування міжобласних перевезень та навіть рейсів всередині області ще можна зрозуміти, то заборона приміських перевезень без закриття усіх підприємств та установ дещо незрозуміла. У Рівному, як і будь-якому обласному центрі, працюють тисячі людей, які доїжджають з сусідніх сіл та райцентрів, зокрема зі Здолбунова. Хто хоч раз їхав зранку та ввечері рейсовими автобусами цього напрямку, знає, яку кількість людей на роботу та з роботи вони перевозять. Зокрема, живуть не у Рівному і медичні працівники, яких відправити ні на карантин, ні на віддалену роботу неможливо. Начальник обласного управління інфраструктури Федір Мисюра на рішення Кабміну порекомендував тим, хто живе не у Рівному, або добиратися на роботу власним транспортом, або домовлятися з власником підприємства чи установи, де вони працюють, аби він забезпечував довезення. Окрім того, варто зазначити, обмеження не стосується таксі.

Що працюватиме?

Не працюватимуть до 3 квітня заклади ресторанного бізнесу, салони краси, торгові центри, ринки, непродуктові магазини, спортзали, кінотеатри, театри і т.п., скасовано або перенесено на інший час усі концерти. Обмеження не стосується аптек, СТО, АЗС (які, щоправда, мають працювати без кафетеріїв), банків, відділень пошти та служб доставки, продуктових магазинів та супермаркетів. Працюватимуть і магазини «Епіцентру» — «лояльність» вони вибороли благодійністю, пообіцявши частину від прибутку спрямовувати на боротьбу з коронавірусом. Також не припиняють роботу виробничі бази, тож проблем із постачанням товарів, обіцяють, не виникатиме. Тож панікувати та скуповувати все підряд не варто. Навіть якщо не можна щось купити у магазині, можна зробити замовлення на доставку — інтернет-магазини, а також доставка їжі працюватимуть без змін. Ціни на такі послуги у Рівному, додамо, поки не підняли, хоча очікувано, що вони зростуть.

Чи платити у період карантину заробітну плату працівникам — бізнес вирішуватиме сам. Хоча Верховна Рада зробила крок назустріч підприємцям, аби вони також підтримали і власних працівників: на період карантину дозволено не сплачувати ЄСВ малому та середньому бізнесу, який підпадає під обмеження, до кінця травня на бізнес не накладатимуть штрафи за протерміновані податки. Проте навіть такі кроки можуть не врятувати частину бізнесу від банкрутства. Карантин загалом негативно вплине на економіку країни.

До речі, на період карантину парламент скасував штрафи та пеню за вчасно не сплачені комунальні послуги.

У закритому режимі працюватимуть і органи влади. Посадовці прийматимуть звернення громадян лише в електронному чи письмовому вигляді, обмеживши особисті контакти з відвідувачами. Ті установи, які будуть відкриті для відвідувачів, дезінфікуватимуть, а заодно проситимуть усіх одягати маски.

Церква теж на карантині

Православна церква України після довготривалої дискусії таки відреагувала на загрози пандемії та на Священному Синоді ухвалила вдатися до обмежень. Так, Синод рекомендував «припиняти проведення богослужінь у храмах чи змінювати порядок так, щоби в них брало участь не більше ніж обмежене число осіб (тобто 10 осіб)». «Божественні літургії проводити за присутності визначеної обмеженням кількості осіб, просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відеотрансляції. Охочі сповідатися і причаститися можуть це зробити протягом цілого дня, при дотриманні умов приготування», — йдеться у настановах Синоду.

У храмах будуть використовувати засоби дезінфекції, зокрема, для підтримання чистоти ікон та інших святинь. «На час пандемії достатнім виявом шанування святинь є поклон перед ними, без цілування», — згадано у настановах.

Також на період карантину ПЦУ обмежить паломництва, і як «тимчасовий надзвичайний захід» дозволила здійснювати причастя вірян на руки. У церквах будуть дотримуватися «соціальної дистанції» між вірянами, не буде загальних соборувань. Хрещення та похорони будуть з дотриманням правил щодо обмеженої кількості присутніх.

Каратимуть штрафами і тюрмою

Верховна Рада у вівторок проголосувала за посилення адміністративної та кримінальної відповідальності «за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм». Так, за відмову від обсервації хворого на коронавірус (або того, у кого, як підозрюють, він може бути) зможуть оштрафувати — від 17 тис. до 32 тис. гривень. Посадовців за невиконання карантинних правил — на 34-170 тис. грн. За порушення санітарних норм передбачена кримінальна відповідальність — до трьох років позбавлення волі, а якщо це спричинило загибель людей — до восьми років. Таке суворе покарання, вважають навіть депутати, які підтримали зміни, може загрожувати демократичним свободам українців. Адже, фактично, дозволить карати за зібрання мітингів навіть у післякарантинний період. Рівненська поліція, втім, поки не отримала роз’яснення, як працюватиме відповідно до змін у законодавстві та як каратиме «порушників здоров’я».

Коментарі:

Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської ОДА:

— Такий час, коли нам потрібно брати відповідальність на себе та забезпечувати безпеку для своїх сімей, для компаній, бізнесів. На жаль, з такою ситуацією ми зіткнулися вперше у нашому житті. Потрібно ставитися до всього з розумінням та відповідальністю. Бізнеси це розуміють: купують дезінфікуючи засоби, переходять на дистанційну форму роботи. Вже декілька підприємців телефонували з пропозицією допомогти. Розуміють, що бюджет країни не може забезпечити всю життєдіяльність, то вони пропонують свої фонди. ОДА працює у режимі 24/7, ми постійно проводимо консультації, координуємо ситуацію між районами.

Ми маємо діяти по прикладу Італії, Іспанії, Польщі, де вже є жорстка ситуація. Багато країн ввели надзвичайний стан. На жаль, поки що Рівне живе своїм життям. Замість того, щоб самоізолюватись, люди стоять у чергах один біля одного, неначе не розуміють, наскільки ситуація серозна та які гіркі наслідки може мати. Одна людина може заразити трьох. Зараз час випробування на людяність та порядність. Ніхто: ні бізнес, ні влада, ні громадськість — не були готові до цього. Потрібно допомагати один одному, щоб не допустити розповсюдження COVID-19. Так, при вході до Рівненської ОДА перевіряють, чи у людини є температура, аби вона не наражала на небезпеку себе та інших. Працює цілодобово гаряча лінія в області. Поки на неї телефонують переважно із запитаннями, які симптоми коронавірусу, де можна купити маски, де пройти тест на вірус. Щодо масок, то вони у дефіциті поки, але ситуація на контролі. Зараз, у першу чергу, ми забезпечуємо лікарів первинної ланки. Ведемо перемовини із виробником медичних виробів, аби покращити ситуацію. Також провели зустрічі із представниками церков, просили обмежити богослужіння, адже найбільший ризик заразитися там, де велике скупчення людей. Церкви поставилися з розумінням. Протестанти, знаю, попросили своїх прихожан приходити невеликою кількістю, але зробили більшу кількість богослужінь.

Оксана Юрченко, речниця Управління патрульної поліції у Рівненській області:

— Поки що ми закриті на карантин: громадян не приймаємо, консультуємо лише у телефонному режимі. Медсестра щоразу перед зміною міряє тиск, температуру патрульним, маємо багато антисептиків, маски. Вказівок щодо того, щоб перевіряти температуру на вулицях людям, які можуть бути заражені вірусом, у нас не було. Ми передбачаємо, що через карантин та паніку може зрости рівень сімейного насильства і викликів патрульних додому. Ще будемо напрацьовувати, як максимально убезпечити патрульних від небезпеки зараження вірусом.

Богдан Гапяк, керівник Рівненської фабрики нетканих матеріалів та депутат Рівненської міської ради:

— Без сумніву, коронавірус — страшна річ, але для того, щоб з ним боротися, потрібно десь брати гроші. Треба дотримуватися норм санітарної гігієни, але той, хто щось виробляє і приносить кошти до бюджету, повинен працювати. Бюджету потрібні гроші. Ми — не Франція та Німеччина з їхніми страховими фондами. Я не дуже уявляю, як українські перевізники переживуть цю ситуацію, але я максимально робитиму все, аби моє виробництво працювало. Офісних працівників та управлінців по можливості відправив додому, ми видали працівникам засоби захисту. На щастя, хворих працівників наразі немає. Я переконаний, що виробництва мають працювати. Поголовно закрити все — не вихід. Наприклад, закрили перукарні. А продовжать карантин до червня і що, ходити нестриженим? Як на мене, потрібно зусилля направляти в інший бік, вести просвітницьку роботу. Якщо у перукарні один працівник і один клієнт, то можна змусити їх дотримуватися санітарних норм, дезінфікувати поверхні — і хай працюють, хай економіка хоч мінімально крутиться. Кожен має дбати сам про своє здоров’я, самоізолюватися. Потрібно пояснювати людям, що їх ніхто, окрім них самих не вбереже, а не зупиняти все. Коли скоротиться наповнення бюджету, то ситуація тільки погіршиться: не буде за що купити ні масок, ні апаратів штучної вентиляції легень, люди почнуть недоотримувати зарплати, менше їсти, втрачатимуть імунітет — цей ланцюжок можна продовжувати до безкінечності.

Сергій Васильчук, заступник міського голови Рівного:

— Обмеження у роботі торкаються лише сфери побуту, без якої можна жити. Непродовольчі товари ми можемо і через два місяці купити, і прибутки, які мають отримати підприємці, будуть. У салон краси та у перукарню за три тижні також всі масово підуть. Натомість, виробництва ніхто не зупиняє — цього не можна робити. Але може бути рішення про введення надзвичайного стану у країні, тоді будуть ще жорсткіші заходи. Щодо заробітних плат працівникам у закладах, що підпали під закриття, то тут все індивідуально. Можливо, будуть відправляти у відпустку за свій рахунок, можливо, просто у відпустку. Верховна Рада зробила пільги для підприємців, але вони вирішуватимуть, що робити з працівниками. Де легальне працевлаштування, будуть легальні кроки, а де ні, то навряд чи хтось платитиме кошти.

До нас не зверталися підприємці з пропозицією дати кошти на боротьбу з коронавірусом, але знаю, що багато об’єднуються для того, щоб купити апарати штучної вентиляції легень, засоби індивідуального захисту. Соціально відповідальний бізнес, як на мене, має реагувати. Звісно, міський бюджет понесе втрати через карантин. Якщо лише порахувати втрати від податку за нерухоме майно та землю, то на місяць буде 15–16 млн грн. Якщо працівників переведуть у відпустки за власний рахунок, будуть втрати ще й ПДФО. Але спрогнозувати все важко, ніхто ж не знає, на скільки продовжиться карантин.

З постачанням продуктів, думаю, проблеми не буде. Можливо, будуть якісь незначні перебої у доставці, але продуктами забезпечимо всіх, нічого хвилюватися і запасатися на місяці. Проте двотижневий запас все ж варто зробити, якщо раптом введуть надзвичайний стан, як у Франції, і заборонять виходити на вулицю. Але панікувати не треба — це не наш союзник. Окрім того, у місті працюватиме доставка їжі. Думаю, підприємці налагодять і послуги з доставки продуктів.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також