Чи врятує траса мешканців Дубенщини від примусу?

1680 0

Ми у соцмережах:

Жителі Верби перекрили трасу, протестуючи проти об’єднання з містом

Добровільність закінчилася. Міські та сільські ради, які за чотири роки так і не змогли домовитися з сусідами, об’єднають примусово. Добровільність закінчилася навіть для тих громад, які вже давно створили ОТГ. Замість 78 громад Рівненська ОДА запропонувала створити в області 46, ліквідувавши, зокрема, і 14 вже чинних ОТГ.

Зміни до перспективного плану, які запропонувала Рівненська ОДА наприкінці січня, викликали хвилю обурення. Понад сорок голів створених раніше ОТГ підписали звернення з вимогою переглянути пропоновану кількість громад в області і не зачіпати вже створені громади — таких уже є 48. Для чого було стимулювати добровільне об’єднання і дозволяти створювати громади, аби за рік-два їх ліквідувати?

Якщо у Радивилівському районі з чотирьох створених громад ОДА запланувала залишити принаймні три, то у Дубенському пропонується «ліквідувати» вже створені Тараканівську, Мирогощанську та Повчанську. Їх планують приєднати до Дубенської ОТГ, додавши також не створені Варковицьку та Вербську громади. Жителі Верби вже заявили, що перекриватимуть трасу Київ-Чоп, протестуючи проти такого об’єднання з містом. Якщо їхні вимоги після такого «акту непокори» будуть виконані, такі акції протесту можуть стати прецедентом і перекриття трас до виборів восени стане справою звичною. До слова, окрім Дубенської ОТГ, у районі ще залишаться вже чинні Смизька, Привільненська та Семидубська громади.

Не визначились допоки з Рівненським районом — розглядається можливе об’єднання частини громад у Рівненську ОТГ. А як відомо, більшість сільських рад поблизу Рівного вже об’єднані або висловили бажання об’єднатися у сільську громаду. Ще перед Новим роком чи не єдиним можливим варіантом для створення Рівненської ОТГ було об’єднання з Квасилівською селищною радою.

Щодо інших районів, то у Березнівському, Острозькому та Корецькому пропонують створити по одній однойменній ОТГ. Таким чином, буде ліквідовано Малинську ОТГ на Березнівщині. У Володимирецькому районі хочуть залишити Вараську та Володимирецьку громади, примусово приєднавши до них вже створені Антонівську, Каноницьку, Полицьку та Рафалівську. У Гощанському районі залишаться Бабинська та Бугринська ОТГ, які були одними з перших громад на Рівненщині, та ще заплановано створення Гощанської громади.

У Демидівському районі, за планом ОДА, залишиться, як зараз, дві ОТГ — Демидівська та Боремельська. У Дубровицькому також планують не чіпати чинні Висоцьку та Миляцьку громади, а також створити Дубровицьку. Не будуть ліквідовувати і Локницьку громаду, додатково створивши у районі ще Зарічненську ОТГ.

У Млинівському районі замість п’яти пропонують дві ОТГ (Млинівську та Острожецьку), ліквідувавши Бокіймівську, Підлозцівську та Ярославицьку громади. У Здолбунівському районі, де досі не було жодної громади, пропонують дві: Здолбунівську та Мізоцьку. У Костопільському районі натомість має залишитися чотири: Деражненська, Малолюбашанська, Головинська та Костопільська, а ось загадана на початку Пісківська буде об’єднана за потужнішою сусідньою громадою.

У Рокитнівському районі планують ліквідувати Старосільську ОТГ і створити Рокитнівську та Березівську. У Сарненському ж має бути найбільше громад — шість: Сарненська, Вирівська, Клесівська, Степанська, Кричильська та Немовицька. Практично всі, окрім Сарненської міської, вже створено.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зазначив, що така модель перспективного плану «напрацьована з врахуванням найголовнішого критерію — спроможності громади, тобто можливості забезпечити своїм мешканцям гідне життя та надання їм якісних послуг». Проте після хвилі невдоволення в ОДА заявили, що у плані можливі зміни — консультації з громадами тривають.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також