Чи заплатить хтось 11 мільйонів за дешевше тепло для рівнян?

1129 0

Ми у соцмережах:

У котельні на вул.Курчатова у Рівному ще у 2011 році встановили обладнання, яке працює не на газі, а на щепі. Зокрема, й усі зрубані в місті дерева переробляють і опалюють ними цей район

Рахунки за грудень 2019 року з сумами, на 20% меншими, ніж в листопаді, отримають споживачі централізованого теплопостачання, й за газ — власники індивідуальних котлів. У середньому це мінус 200 гривень з кожного рахунку, приблизно на таку ж суму зменшився й розмір субсидії за грудень. Та радіти, вочевидь, нічого, бо у січні цього року газ став ще дорожчим, ніж був у листопаді. До того ж, запропонований теплопостачальному підприємству «Рівнетеплоенерго» знижений тариф насправді невигідний — якщо ці збитки ніхто не погасить, тепловики обіцяють нарахувати їх споживачам до оплати.

За даними підприємства «Рівнетеплоенерго», ціна на газ в листопаді 2019 для усіх його споживачів становила 6938 гривень за одну тисячу кубометрів; в грудні вона знизилася до 6191 грн, а в січні цього року становить уже 7949 грн за тисячу кубометрів. Затверджений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, тариф для населення на централізоване опалення становив 1795 грн за Гкал, а на грудень його скоригували до 1435 грн за Гкал.

«Рівнетеплоенерго» повідомляє, що бере до уваги постанову Кабміну від 24 грудня та виставляє до сплати за грудень рахунки з сумами, на 20,05% меншими від реальної вартості, а для тих, хто обігрівається від котелень на альтернативному паливі — на 30%. На підприємстві зауважують, що постанова не обов’язкова до виконання, однак воно її виконує собі у збиток на 11,3 млн грн. При цьому підприємству ще не погашено збитки на 17 млн гривень від ціни на газ, запровадженої у листопаді 2018 року.

Відтак «Рівнетеплоенерго» звернулося до Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської міської ради з проханням про відшкодування непокритих тарифом збитків з міського бюджету. Якщо грошей не дадуть, тепловики обіцяють виставити своїм споживачам повну вартість послуг.

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що розуміє прохання про компенсацію і що міська рада розгляне можливість допомогти, наскільки — поки невідомо.

— Суму називати не хочу, спочатку будуть перевірки кількох органів, у тому числі НКРЕКП, — коментує Володимир Хомко. — Але щоб знизити ціну на опалення, мають подешевшати якісь компоненти вартості послуги. Зарплата не зменшилася, газ, по суті, теж не подешевшав, тому єдиний шлях до здешевлення послуги — це компенсація її надавачеві з міського бюджету. Комунальним теплопостачальним підприємствам це зробити легше, але «Рівнетеплоенерго» — не комунальне, тому ми шукаємо спосіб, як це зробити, щоб не порушити закон. Якщо це можливо, міська рада виділить кошти на компенсацію.

Цифру будемо перевіряти, щоб урівноважити бажання і можливості. Суму компенсації визначатиму не я, а люди, які на цьому розуміються. Я цікавився, як роблять в інших містах, там теж шукають можливість дофінансування теплопостачальних підприємств.

Хорошою альтернативою газу міський голова вважає переведення котелень на альтернативне паливо, наприклад, деревну щепу. У Рівному поки що працює одна така котельня.

— Ця постанова Кабміну ще раз нагадує, що ми маємо максимально скоротити споживання газу, — каже Володимир Хомко. — Собівартість 1 Гкал приблизно на 30% менша від котельні на щепі, ніж на газу. Щодо забруднення довкілля, то я сам без будь-якого попередження викликав фахівців лабораторного центру, щоб перевірити викиди цієї котельні. Результат — вони удвічі нижчі від норми. Гадаю, що не всі мешканці, яких вона обслуговує, знають, що вона працює на щепі. Тобто досвід — лише позитивний. Університет водного господарства, наприклад, третій рік експлуатує свою потужну котельню на щепі, опалює всі корпуси, і нікому вона не заважає.

Нагадаємо, «Рівнетеплоенерго» пропонувало перевести ще кілька котелень у Рівному на альтернативне паливо, знайшло постачальника котлів з багаторічним досвідом роботи в Європі. Але депутати наклали мораторій на переведення газових котлів на щепу. Це рішення міський голова вважає політичним і таким, що не на користь рівнянам. Тепер же виникає сумнів, що міський бюджет спроможний компенсувати мільйонні збитки тепловиків за рішення Кабміну про зниження тарифу. Про те, скільки доведеться платити за тепло з січня, чітко поки не говорять. Ціна на газ змінюватиметься щомісяця, і невідомо, якими будуть її коливання.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також