Чим займалися на ботофермі в Дубні

3000 0

Ми у соцмережах:

Чим займалися на ботофермі в Дубні

Діяльність розгалуженої мережі ботоферм, яку підтримували через російські онлайн-сервіси, блокувала СБУ. Обшуки провели у Києві, Харкові, Дніпрі, Ірпені Київської області та Дубні Рівненської області. Оперативники виявили комп’ютерну техніку та спецобладнання, а також понад 22 тисячі SIM-карток українських операторів мобільного зв’язку. Вилучили також чорнові записи про реєстрацію користувачів соцмереж, які розміщували провокаційні коментарі під публікаціями українських політиків.

Загалом угруповання зареєструвало понад 8000 активних акаунтів, через них поширювали у соцмережах недостовірну інформацію про ситуацію в Україні, підбурювали до протестів та залякували. Боти також здійснювали інформаційні атаки на акаунти українських посадовців, розсилали повідомлення про мінування об’єктів, розповсюджували зброю, вибухові пристрої й наркотики. Частину обладнання ботоферм використовували також для перенаправлення телефонного трафіку незаконно створених операторів «Фенікс» і «Лугаком» на мережі вітчизняних операторів. За інформацією СБУ, цими «послугами» користувалися ватажки так званих ЛНР і ДНР. Правоохоронці перевіряють, чи причетні до організації цієї діяльності російські спецслужби.

Насправді місто та місце розташування ботоферми великого значення не мають, тобто вона може бути і в Києві, і в Дубні. Ботоферми можуть працювати на обладнанні для добування криптовалюти, на підприємстві чи на звичайній квартирі. Оком цього не видно, й стороння людина, може, й гадки не мати, що відбувається буквально за стіною. Обслуговувати ботоферми часто наймають студентів, яким видають завдання, що і як треба робити. Одну ферму може обслуговувати усього кілька осіб.

Ботоферми самі по собі не є чимось забороненим — усе залежить від того, чим саме вона займається. Є боти-продавці, є такі, що «накручують» лайки і коментарі, є політичні боти. У світі це актуальний тренд, ферм стає усе більше, особливо перед виборами. Кажуть, що їхніми послугами користуються українські політики, хоча вони самі про це не люблять говорити. Самі наймають, щоб бачити і показати іншим схвалення своїх дій та слів і «нагнати» рейтинги, на конкурентів наймають з протилежною метою — щоб «зачавити» критикою або фейками.

Найбільш надійний спосіб виявлення ботоферми — це заслати туди «працювати» свою людину, наприклад, працівника спецслужб. Іноді їх виявляють, бо економили на безпеці, або не заплатили, скільки обіцяли, або якщо хтось з необережності проговорився.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також