Чиновники є — доріжки нема!

2100 0

Ми у соцмережах:

В одній з відеопрограм Наталка Прищепа розповіла про жахливі умови, в яких тренується у Рівному. Йдеться про стадіон «Авангард», де взимку легкоатлети працюють під трибунами: там холодно і у дощ протікає вода. «У Рівному немає розвитку. Люблять його, бо к

Торік рівнянка Наталя Прищепа вдруге поспіль стала чемпіонкою Європи у бігу на 800 метрів. Організатори європейських змагань були б дуже здивовані, якби дізналися, що у рідному місті чемпіонки немає жодної (!!!) бігової доріжки, на якій могла б тренуватися вона та інші вихованці місцевої легкоатлетичної школи, котра регулярно готує спортсменів рівня Олімпійських ігор.

Що цікаво — все інше у Рівному та області є. Маються на увазі численні обласні, міські та районні управління молоді та спорту, які укомплектовані усіма необхідними працівниками. А ось бігової доріжки, яка є чи не у кожному польському, словацькому чи іншому європейському селі, в області на сьогодні немає. У Рівному залишки останньої доріжки, яку уклали понад тридцять років тому, знищили через реконструкцію стадіону «Авангард», що завершиться не раніше ніж за два роки.

Не можна сказати, щоб ця проблема нікого не цікавила — на словах ніби робиться все, аби наші спортсмени могли тренуватися вдома. Але чиновники, яких, на відміну від чемпіонів, у нас скільки завгодно, завжди знайдуть причину, аби нічого не робити. Якщо коротко — гроші на облаштування бігової доріжки на стадіоні «водного» університету ніби в обласному бюджеті є. Так само є кому цю доріжку швидко та якісно облаштувати. Але на сьогодні це неможливо. І ось чому.

Віталій Прокопець, завідувач відділу зв’язків з громадськістю НУВГП:

Наш університет є національним і отримує фінансування з держбюджету, а з міського та обласного бюджетів не має права брати кошти.

У перекладі на нормальну мову це означає, що навіть у тому випадку, коли кошти на доріжку будуть, треба буде «вирішувати питання» із Міністерством освіти. Інакше доріжка буде «незаконною», а той, хто її збудує, ще й потрапить під суд як корупціонер. Тому лишається лише говорити про цю проблему, що ми й зробили.

На сьогодні легкоатлети із Рівного їздять до сусіднього Луцька, Ворохти і за кордон. Могли б тренуватися на костопільському «Колосі», реконструкцію якого, вартістю понад 9 мільйонів, розпочали у 2017 році. Проте до кінця 2018-го, як планувалося у договорі, роботи не завершили. Стадіон реконструює фірма «Фіалка», та ж, що й «Авангард» у Рівному. Директор Юрій Фалко каже, що хоч стадіон і не завершено, доріжку зроблено, тож легкоатлети можуть на ній тренуватися. Проте професійні спортсмени так не вважають.

Тим часом обласне управління молоді та спорту вже домовилося з керівництвом Національного університету водного господарства та природокористування про, так би мовити, взаємну вигоду. Управління допомагає знайти кошти, а НУВГП дає дозвіл на реконструкцію бігових доріжок на своєму стадіоні у студентському містечку. Проте на переукладання на місці старих і небезпечних нових бігових доріжок та облаштування роздягалень потрібно 7 млн грн.

Юрій Фалко, директор фірми «Фіалка»:

— Ремонтні роботи на стадіоні «Колос» у Костополі зупинено, бо чекаємо на коригування проектно-кошторисної документації, буде оголошено нові торги. Проект на цей об’єкт було розроблено у 2010 році, його коригували, проте коли ми вийшли на завершальний етап робіт, додалися побажання легкоатлетів, футболістів.

Наприклад, у проекті не було передбачено облаштування воріт, заміну системи опалення, душових, роздягалень і т.п. Окрім того, спочатку передбачали меншу площу легкоатлетичного покриття — лише по 400?метрівці навколо поля, а тепер атлети виявили бажання, щоб було зроблено сектори за воротами (з ямами для стрибків у довжину, майданчиками для метання молота, списа). Ми уже й так на 750 тис. грн виконали більше робіт, а заплатити нам замовник поки не може.

Щодо 400?метрової доріжки, то вона завершена. З осені на ній уже займаються спортсмени.

Леонід Камлочук, директор Рівненської обласної школи вищої спортивної майстерності, учнями якої є рівненські атлети, що входять до національної збірної, зокрема, Наталка Прищепа, Ольга Котовська, Дмитро Сірук та ін.:

Доріжка обов’язкова для спринтерів, які бігають 100-400 метрів. А у нашій школі немає спринтерів. Легкоатлети довших дистанцій, які входять до національної збірної, на сьогодні тренуються за кордоном, інші — у Луцьку. А коли приїздять на якийсь тиждень додому, то трохи відпочивають і використовують для тренування парки — ім. Шевченка, де є ще й навантаження під гірку, гідропарк. Спортсмени і раніше бігали у парках, не лише на «Авангарді». Як такої бігової доріжки їм і не потрібно, особливо Олі Котовській, яка є марафонкою. Якби була доріжка, ми б її використовували, а наразі можемо обійтися і так.

Ми розуміємо, що реконструкція стадіону — довготривала і потрібно просто перетерпіти. Звичайно, є незручності, але нічого страшного нема. Мою думку підтримує тренер Андрій Попеляєв, який готує основних наших спортсменів, зокрема Наталку Прищепу. Він не кричить: ґвалт, все пропало! Найбільше кричать ті, хто не має хороших спортсменів. Таке враження, що цим хочуть виправдати свою неспроможність підготувати спортсмена: то доріжки їм немає, то погода не така. Хоч на «Авангарді» доріжки були і не супер, але на них можна було тренуватися, проте спринтерів міжнародного рівня у нас нема вже десятиріччя. Наші тренери не готують спортсменів на короткі дистанції.

У НУВГП стадіон хороший, проте доріжки — непрофесійні. Основа під ними добра, а от гума — ні. Зроблена квадратиками, вона вже розлізлася, утворилися розриви по 3-5 сантиметрів. Там можна спіткнутися і вивихнути ногу. Якби зробили реконструкцію цих доріжок, для всього Рівного було б непогано. Але поговорили про таку ідею і, думаю, на тому все закінчиться.

Віталій Ліпський, начальник обласного управління молоді та спорту:

— Із НУВГП ми написали листи до обласної та міської рад, а також до Рівненської ОДА з проханням на найближчих сесіях знайти фінансову можливість і виділити по 3,5 млн грн на ремонт легкоатлетичної доріжки на стадіоні НУВГП. Керівництво облради обіцяло винести це питання на найближчу сесію (орієнтовно у травні-червні. — Ред.). Міський голова також обіцяв, що з міського бюджету знайдуть можливість допомогти. Але навіть якщо найближчим часом гроші виділять, доріжки раніше кінця 2019 року не зроблять. У Костополі доріжку поклали, але ще її належним чином не доробили.

Щодо спринтерів, то у нас немає їх зі світовим іменем, бо, по?перше, наші тренери краще працюють з дистанціями від 400 метрів. У них є своя селективна система: як знайти дітей, яких можна виховати чемпіонами з певної дистанції. А 100-200 метрів — складні дистанції. На стометрівках виграють переважно афроамериканці. Якщо біла людина у фіналі якихось змагань з бігу на 100 метрів — це нонсенс, там дуже велика конкуренція.

Олег Карпяк, голова бюджетної комісії Рівненської міськради:

— Поки що до комісії не надходила інформація про виділення коштів на бігову доріжку в НУВГП. Та й взагалі це питання не найближчої сесії. Знайти зараз кошти фактично нереально. Можна буде говорити про якусь фінансову підтримку ідеї хіба після перевиконання надходжень до бюджету за перше півріччя. А зараз нам потрібно позакривати болючі питання, які є у міста.

Віталій Прокопець, завідувач відділу зв’язків з громадськістю НУВГП:

— Університет обома руками за те, щоб на період реконструкції «Авангарду» в нас облаштували місце для тренувань легкоатлетів. Причому, навіть після того, як «Авангард» завершать, наш стадіон може залишитися запасною базою і для тренувань, і для проведення змагань. Погодження Міністерства освіти на проведення реконструкції бігових доріжок НУВГП не потрібно. Якщо з’являться кошти, ми одразу візьмемося за роботу. Але є перепони. Законодавство передбачає, що державні структури можуть фінансуватися лише з одного бюджету. Наш університет є національним і отримає фінансування з держбюджету, а з міського та обласного бюджетів не має права брати кошти. Цю проблему тепер потрібно якось вирішити.

Микола НЕСЕНЮК,
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також