Чиновники визнали, що очисні споруди на Рівненщині працюють неефективно

843 0

Ми у соцмережах:

Чиновники визнали, що очисні споруди на Рівненщині працюють неефективно

На Рівненщині нараховується 30 каналізаційних очисних споруд. Вони знаходяться у власності органів місцевого самоврядування і працюють неефективно, визнали на нараді в облдержадміністрації.

          - Більшість очисних експлуатують десятки років. Через недостатню потужність та зношеність обладнання та трубопроводів  є проблеми з дотриманням  нормативних показників очищення стічних вод. За рахунок цього недостатньо очищені стоки виробничо-господарського та побутового призначення потрапляють до водойм. Це призводить до критичної санітарної-епідемічної та екологічної ситуації, - зазначила Людмила Шатковська, заступниця голови Рівненської ОДА.

ЩНа нараду з приводу стану очисних споруд зібрали  в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федоренко, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Валерій Гуз, голови райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та представники комунальних підприємств.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Федоренко повідомив, що торік були проведені планові та позапланові перевірки комунальних підприємств області, які надають послуги з централізованого водовідведення населенню.

- Ми виявили, що очисні споруди деяких підприємств працюють неефективно. Це «Березневодоканал», «Аква» смт Володимирець, Демидівське ВУЖКГ, «Комунальник» смт Смига, «Міськводоканал», «Добробут» смт Зарічне, «Корецьжитловодоканал», «Костопільводоканал», «Комбінат комунальних підприємств» смт Млинів, «Комунальник» міста Радивилів, Оржівське ВУЖКГ, «Рокитне-водоканал», Томашгородське ВУЖКГ, «Екосервіс» міста Сарни, «Дубноводоканал», Острозький «Водоканал», - зазначив Сергій Федоренко.

Пресслужба Рівненської ОДА повідомила, що під час  наради обговорили не лише основні проблеми, а й визначили першочергові завдання для комунальних підприємств та представників влади щодо недопущення негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Анатолій Шавурський повідомив, що станом на сьогодні до них надійшло 13 запитів на виділення коштів з обласного природоохоронного фонду у 2020 році для реконструкції очисних споруд та каналізаційних колекторів на загальну суму понад 57 млн грн. Спочатку пропозиції розглянуть в департаменті, після чого передадуть на розгляд профільних комісій обласної ради.  Нині  масштабна реконструкція очисних споруд триває у Березному. Кошти на оновлення спрямували з Державного фонду регіонального розвитку. Раніше потужності дозволяли очищати господарсько-побутові та виробничі відходи в обсязі 900 метрів кубічних за добу, тепер це буде майже вдвічі більше.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також