Чоловік купив 8 квартир у ЖК «Рівненська брама», але може залишитись ні з чим, як і інші майже 100 пайовиків

8100 0

Ми у соцмережах:

Чоловік купив 8 квартир у ЖК «Рівненська брама», але може залишитись ні з чим, як і інші майже 100 пайовиків

Рівнянин Андрій Федорчук, який за 10 мільйонів гривень придбав вісім квартири у житловому комплексі «Рівненська брама», подав до суду. Бо виявилось, що, окрім нього, дві з цих квартир забудовник продав іншим людям, і вони також мають документи, які посвідчують факт купівлі. Під час судового розгляду забудовник повернув кошти за дві спірні квартири. Тепер п.Федорчук хоче ще посвідчити своє право власності на шість квартир у суді, щоб знову не виникло ситуації, коли їх продадуть двічі. Але такі дії не рятують його, як і інших пайовиків ЖК «Рівненська брама» від ситуації непевності — чи ж стануть вони реальними власниками житла.

Будівництво ЖК «Рівненська брама» на розі вулиць Гагаріна та Костромської, неподалік сарненського кільця, завмерло. Перші два під’їзди з одинадцяти обіцяних уже давно зведено, але ніхто не отримав свого житла, бо об’єкти так і не здали в експлуатацію. Нещодавно близько сотні пайовиків провели пікет у Хмельницькому, звідки походить компанія UBC, під брендом якої будували. Після цього пішли на сесію міськради просити підтримки у рівненської влади.

Андрій Стасюк, голова ініціативної групи пайовиків кооперативу «Рівненська брама»:

— Наші намагання вести переговори із забудовником ні до чого не привели. Спочатку нам говорили, що усе буде, чекайте. Потім повідомили, що добудує новий інвестор. Нічого досі не зроблено, а термін здачі постійно переносять. Бо між інвесторами постійно відбуваються якісь кулуарні безрезультатні переговори. Боїмось, що так може тривати не один рік, тому й вирішили діяти, щоб якось прискорити цей процес. Замовником будівництва є управління УКБ, а земля, на якій зводять будинки, належить Рівному. Через це, вважаємо, міська влада має важелі впливу на забудовника.

Ігор Мічуда, керівник ДАБІ Рівненщини:

— Оскільки об’єкт п'ятої категорії складності, то рішення про введення його в експлуатацію має прийматися у Києві. Забудовник сказав людям, що щось відправив до столиці, але я не знаю, чи це правда. Наше управління перевірки не проводило. Наскільки мені відомо, там є конфлікт між замовниками будівництва, генпідрядником та виконавцями робіт. Результатом таких дій може стати те, що пайовики залишаться ні з чим, а житловий комплекс перепродадуть в треті руки.

Володимир Хомко, міський голова:

— Із цією справою мають розбиратися правоохоронці. Може таке бути, що якась кількість квартир уже продана по кілька разів. Тому є боязнь того, що багато людей можуть опинитися за бортом. За моєю інформацією, перші два під’їзди ще реально здати. Якщо ж місто використає свій вплив на забудовника та розірве договір оренди землі, то про здачу навіть двох під’їздів можна забути. Мені дуже б не хотілося, щоб при в’їзді до Рівного багато років стояв такий недобудований будинок.

Ігор Ковалець, голова тимчасової депутатської групи:

— По-перше, потрібно скласти реєстр усіх пайовиків житлового комплексу. Так буде зрозуміло, чи були квартири перепродані кілька разів. Адже є інформація, що кожен компаньйон із забудовників самостійно продавав квартири. Тому прошу всіх людей, які придбали житло у «Рівненській брамі», звернутися у приймальню секретаря міської ради. Надіємось, що це неправда.

По-друге, ми уже подали запити у всі виконавчі органи, які займаються прийомом будинку в експлуатацію. Усі вони будуть максимально сприяти, щоб здати перші дві секції будинку в експлуатацію.

По-третє, відбудеться зустріч із забудовниками, щоб зрозуміти, який у них план дій. Усіх цікавить, як вони збираються добудовувати житловий комплекс.

Нагадаємо, що житловий комплекс почали будувати у 2015 році. Бренд потужної компанії UBC з Хмельницького використали, щоб заманити клієнтів. Підприємство «Градобуд-Рівне» створило житлово-будівельний кооператив «Рівненська брама» і уклало з ним, своєю дочірньою фірмою, договір на право будівництва на земельній ділянці. Так вони сплачували б менше податків. Але між забудовниками виникли непорозуміння, і здачу об’єкта в експлуатацію перенесли на невизначений термін.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також