Чоловіки... в декреті

3331 0

Ми у соцмережах:

Чоловіки... в декреті

Фемінізм — фемінізмом, але до Швеції, де в декреті сидить кожен четвертий тато, нам поки далеко. Щоправда, прецеденти вже є. За останній рік у декретну відпустку своїх чоловіків відправили 46 київських сімей.

Годуючий Микола Гоголь Щоб переконатися, наскільки легко чоловіки можуть перекваліфікуватися в няньку, варто з’їздити в столичний двір на Нікольській Слободці й познайомитися з тамтешнім «годуючим дідусем». Коли Микола Вікторович Гоголь і його півторарічний онук Юра виходять на прогулянку, сусідки розчулено вигукують: «Вам би пам’ятник за життя поставити! Чи чувано? Чоловік так за дитиною доглядає!». Привітавшись з усіма, чоловічий тандем старанно обстежить дитячий майданчик, найближчі садки, не забуде зайти в магазин за покупками і побалакати з молодими мамами про погоду, памперси і зубки, що ріжуться. До своєї декретної відпустки Микола Вікторович готувався ще з дитинства, коли в 15 років доглядав, сповивав і годував молодшу сестричку. За що друзі ще тоді називали його «годуючим». Але він і не ображався, навпаки, був задоволений. — У мене бабусин характер, — ділиться Микола Вікторович. — Вона в нас — мати-героїня була, 12 дітей виняньчила. А коли дочці потрібно було терміново виходити з декретної відпустки на роботу, інженер-випробувач із 30-річним стажем, не роздумуючи, взяв відпустку по догляду за дитиною. «Відпускні» 94 гривні з книжки знімає рідко. Онука забезпечують дві пенсії (від бабусі й прабаби) і батьківські 100 доларів. Компанійський Юра під час нашої бесіди виліз діду на коліна і відкрив полювання за моєю ручкою. Після коронного «дай!» я здалася. Полювання завершилося, і ручка була зломана. Зате ми стали друзями. — Письменником буде, — припустила я, збираючи по столу залишки «акулячого пера». — Рибалкою, — уточнює Микола Вікторович. — Ми з ним влітку цілий місяць у наметі на Десні живемо. Добре, що човен у свій час не продав. Рибу ловимо, купаємося, повітрям свіжим дихаємо. Вчимося любити природу. Словом, нудьгувати не доводиться.

За покупками кухар Маня ходить з «кенгуру» Своїм народженням маленька Катюша Савчук багато в чому зобов’язана бабусі й дідусю. Адже у свій час вони наполягли на її народженні, пообіцявши молодим батькам: «Допоможемо». А коли постало питання про те, хто ж буде сидіти в декреті, «сімейна рада» Дащенко-Савчук одноголосно обрала дідуся. Мовляв, «хто годує, той і з дитиною сидить». Так Михайло Петрович, названий старшою онучкою «Манею», — кухар за професією і покликанням, став декретним дідусем і головним вихователем молодшої онучки. У цю роль він вжився швидко, та й практика по догляду за старшою онучкою виявилася до речі. Тепер у гості, по магазинах і на ринок Катюша і дідусь ходять разом. І навіть у соцзабез за довідками на одержання «декретної» субсидії діда самого не відпускала. А довгі години очікування терпляче сиділа в рюкзачку-кенгуру. Тому одержувані 42 гривні сім’ї Дащенко-Савчук дорогі як пам’ять про пережиті складнощі. Але найулюбленіше заняття десятимісячної дівчинки — це спостерігати за дідовою роботою на кухні. Ну і допомагати, звичайно, у міру можливості. Що в каструлю покласти, якою кришкою накрити, яку банку взяти, а яку поставити на місце — у цих питаннях Катюша вже спеціаліст. Щоправда, трапляються і курйози, але Михайло Петрович не нарікає: «На допомогу гріх сердитися».

Сергій пройшов курси молодих мам екстерном Сім’я Откідичів мріяла про дитину давно, цілих 15 років. Тому, коли народилася довгоочікувана дочка, чоловік без розмов узяв на себе роль декретного татуся, надавши дружині можливість займатися сімейним бізнесом. — Цей момент ми навіть не обговорювали, звикли розуміти одне одного без слів, — розповідає Сергій Откідич. — Від початку бізнесом займалася дружина, на неї оформлені всі документи. Я вважаю, заслуга чоловіка не в тому, щоб заробляти мільйони, а щоб випустити в життя гідну людину. Ось чим чоловіки повинні пишатися. Такий розподіл ролей дуже засмучував бабусь. Адже вони хотіли онучку не менше і готові були доглядати за нею дні й ночі. Але батьки були невблаганні — бабусі й дідусі можуть приходити в гості. До виховання і догляду маленької Маші «декретний тато» підійшов з усією відповідальністю. Курси молодих мам Сергій Откідич проходив вдома і здав екстерном, читаючи розумні книги і наукові статті. Як правильно годувати, на що звертати увагу, чого не допустити, якої дієти дотримуватися — над усіма цими тонкощами в тата чіткий контроль. Не дивно, що й у Маші потяг до книг особливий. Іграшки і телевізор — дрібниці порівняно з тим, як вона годинами може вислуховувати казки і показувати на картинках, хто де намальований. У свої рік і два місяці дівчинка робить перші успіхи — вже знає 15 букв. За словами батьків — це заслуга бабусі, вчителя англійської мови, яка все-таки знайшла лазівку в суворому батьківському розпорядку і під невсипущою увагою тата зайнялася з дитиною вивченням абетки. А під час прогулянок молоді мами, дивлячись на гордого декретного тата з візком, неодмінно зітхають: «От мій би так!». На що Сергій Геннадійович знизує плечима: «Ми чекали нашу Машу цілих п’ятнадцять років, а ви скільки?».

Особливості національних «декретних» татусів Виявилося, наші декретні татусі справляються не гірше за знаменитих шведів. І навіть можуть дати їм фору. Адже тільки в нашій країні вони знають по імені кожну сусідську бабусю, ходять за допомогою у 42 гривні з рюкзачком-кенгуру і знають усі тонкощі дитячої дієти. Вони практично не читають газет, а заради годування дитини готові дивитися винятково рекламу. А головне, на все це «свято» вони погоджуються добровільно і, на відміну від декретних мам, які часто ридають ночами у подушки, вважають себе найщасливішими.

До речі В Японії працівників муніципальних закладів, які стали батьками, відправляють у 40-денний «декрет». Заробітна плата за цей період виплачується в повному обсязі. Після повернення на роботу новоспечений батько зобов’язаний скласти звіт про набутий досвід. У Португалії прийнятий закон, який зобов’язує чоловіка іти в п’ятиденну оплачувану відпустку, якщо його дружина народила дитину. Раніше таке правило вже існувало, але ігнорувалося. А ті, хто не бажає іти у відпустку, зобов’язані сплачувати штраф.

NOTA BENE Підлітки проти «утримання до весілля» Активно пропаговані американським президентом Джорджем Бушем освітні програми під девізом «утримання до весілля» не справляють ніякого впливу на поведінку підлітків у його рідному штаті Техас, повідомляє Reuters. За даними дослідження, до введення «програм утримання» 23 відсотки дев’ятикласниць (13-14 років) у Техасі займалися сексом. Коли ж програми набрали чинності, таких школярок стало 29 відсотків. Серед 14-15-річних підлітків розрив ще більший — з 24 до 39 відсотків. «Ця освітня програма не діє», — говорить керівник дослідження доктор Баз Прітт. Тим часом, за його словами, уряд штату має намір вкласти в реалізацію цих програм у 2005 році 130 мільйонів доларів. В Італії все більше «матусиних синків» Все більше італійців залишаються жити з батьками аж до 30-річного віку. Про це свідчать результати недавнього дослідження, проведеного центром Eurispes. Чоловіків 30-річного віку, які живуть з батьками, удвічі більше, ніж жінок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також