Чому чиновники не хочуть звітувати?

1543 0

Ми у соцмережах:

Чому чиновники не хочуть звітувати?

Вимагає від керівників Рівного звітувати про свою роботу фракція "Свобода" у міськраді. Однак підтримки у депутатів та, зокрема, міського голови Володимира Хомка не має. Зокрема, пропонували заслухати звіт начальника управління охорони здоров'я Михайла Стичишина та начальника управління житлово-комунального господарства Івана Геми. Втім, міськрада вкотре питання про внесення в порядок денний чиновницьких звітів відхилила. В той же час і Михайло Стичишин, і Іван Гема повідомили, що вони не проти звітувати перед депутатами про роботу, якщо вони того захочуть. Адже не мають що приховувати.

Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Я звітував про свою роботу торік, і оцінюють її не політики, а громада. На посади я підбираю людей, і якщо прийму рішення, що, наприклад, Гема мене не влаштовує, я його звільню. Але це буде точно не під тиском політиків. До речі, я "Свободі" пропонував очолити одне з комунальних підприємств міста, але ніхто з них не хоче це зробити. А перетворювати сесію у плацдарм для того, щоб вони тут розмахували прапорами, не дозволю. Адже їм саме для цього звіт потрібен. Звісно, ми можемо підготувати звіт, опублікувати його у пресі чи влаштувати окремий звіт перед журналістами, але це буде без політиків. Бо не їхня, а моя прерогатива призначати людей. У мене є претензії до багатьох підлеглих. І, напевно, я скоро їх заміню. Але це буде моє особисте рішення. Олександр Лащук, голова фракції "Свобода": — Звіти начальників управлінь чи заступників міського голови — це загальноприйнята практика в усіх містах України. Навіщо ці звіти нам? Нині у галузях медицини, житлово-комунального господарства міста відбувається реформування. І хотілося б знати, як моделює влада майбутнє у цих сферах, з чим ми залишаємося. Так, приміром, у начальника міського управління охорони здоров'я я б хотів запитати, що буде з приміщенням поліклініки на вулиці Драгоманова, яке медобладнання потрібно місту закупити, які проблеми є в медицині. Тобто тут нічого особистого. Юрій Запорожець, голова фракції "Батьківщина": — На останньому засіданні бюджетної комісії міськради ми теж вимагали звіту Михайла Стичишина. Доручили йому підготувати довідку з цього приводу. І на наступному засіданні заслухаємо. Тоді приймемо рішення, чи є потреба у його звіті на сесії. Олексій Губанов, голова фракції Партії регіонів: — Якщо депутата чи групу депутатів щось насправді цікавить, а не стоїть мета лише у публічному лінчуванні перед телекамерами, то привселюдні звіти не потрібні. Бо в робочому порядку можна набагато швидше з'ясувати все, що цікавить, подивитися документи, поспілкуватися з працівниками. Звісно, можна заслухати й звіт на сесії. Але ефект від цього мінімальний. Адже вийде начальник, зачитає офіційні дані, якось викрутиться з відповідями на незручні запитання і від цього буде більше розмов, ніж користі. Юрій Вознюк, голова фракції "Фронт змін": — Я за те, щоб звітували і начальники управлінь, і заступники міського голови. Але ініціативи від Олександра Лащука — популістські, політичні, для того щоб необ'єктивно оцінити ці звіти. Тому його ініціативи я не підтримую. Втім, якщо начальники з власної ініціативи захочуть звітувати перед громадою, то я за це обома руками.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Голос народу

В'ячеслав, пенсіонер: — Від того, чи будуть чиновники звітувати, нічого не зміниться. Бо до влади вони приходять, аби набити свої кишені, а не зробити щось для людей. Я не вірю їхнім звітам, це порожні слова.
Юлія, студентка: — Хотілося б, щоб чиновники звітували перед людьми через телебачення та газети хоча б щоквартально. І щоб обов'язково говорили про недоліки в своїй роботі та як їх можна виправити. Я б спитала, наприклад, про можливість організовувати практичні заняття для студентів за спеціальністю, яку вони здобувають. Щоб теоретичні знання підтверджувались практикою упродовж усього навчального року.
Сергій, інженер: — Вважаю, що рівняни мало знають про виконану роботу міського керівництва. Тому хотілося б почути від чиновників, що вони зробили у місті. Як на мене, їхня робота проявляється хоча б у тому, що останнім часом Рівне стало гарнішим.
Олена, приватний підприємець: — Вважаю, що звітувати чиновники повинні, але краще це робити не на сесіях міськради, а у газетах чи на телебаченні. Але їхня робота від цього не покращиться. Я б спитала у чиновників, коли у нашому місті почнуть освітлювати двори. Адже навіть в центрі, де я живу, двір освітлюють лише вікна квартир. Не кажу вже про дороги.
Павло, електрик: — Я живу у Володимирці, і наші керівники часто зустрічаються з людьми. Також я часто бачу оголошення про те, що селищний голова організовує зустрічі з мешканцями у Будинку культури.
Андрій, юрист: — Згідно з законом, звітувати мають лише ті, кого ми обирали — депутати та міський голова. А начальники управлінь звітують перед своїм керівництвом. Хоча добре було б, щоб вони цю інформацію оприлюднювали у себе на сайтах чи в ЗМІ. Вважаю, що звітність перед людьми на роботу чиновників ніяк не вплине. Бо реагують вони на зауваження лише своїх керівників. А зауваження зараз одне — на дорогах слизько.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також