Чому для рівнян — найдорожче тепло?

1540 0

Ми у соцмережах:

Чому для рівнян — найдорожче тепло?

Виявивши, що у Рівному тарифи на тепло та гарячу воду одні з найвищих в Україні, голова облради Михайло Кириллов звернувся в Антимонопольний комітет, вимагаючи проаналізувати їхню структуру і порівняти з тарифами, що діють в інших областях. Адже, зокрема, у Волинській, Івано-Франківській та Хмельницькій областях людям приходять квитанції з меншими сумами за тепло.

Голова облради направив також звернення у департамент житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА та в обласний сектор Державної інспекції України з контролю за цінами. І тепер чекає на письмові відповіді з обґрунтуванням, чому тарифи у Рівному такі високі. Степан Коропецький, директор ТОВ "Рівнетеплоенерго": — Встановлює тарифи на комунальні послуги Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Свої рішення про тарифи вона приймає на відкритих засіданнях шляхом всебічного та повного з'ясування позицій всіх учасників, враховуючи документи та аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств. Навесні комісія переглянула тарифи на теплову енергію для потреб населення. Для ТОВ "Рівнетеплоенерго" було встановлено тариф на теплову енергію 369,35 грн./Гкал без ПДВ. Через відсутність опублікованої структури тарифів, встановлених на теплову енергію для потреб населення, провести детальний аналіз відхилень структури тарифів ТОВ "Рівнетеплоенерго" від інших теплопостачальних підприємств немає можливості. Разом із тим варто зазначити, що тарифи на електроенергію, водопостачання, водовідведення в різних регіонах України різні. Крім того, на собівартість виробництва теплової енергії впливають такі фактори, як тривалість опалювального сезону та температура навколишнього середовища в цей період, структура споживачів, протяжність теплових мереж, продуктивність котелень, фізичне та моральне зношення обладнання котелень, термін експлуатації житлових будинків тощо. Також додам, що у деяких містах України, наприклад Івано-Франківську, діє двоставковий тариф, за яким населення сплачує за спожиті послуги впродовж року: абонентську плату в міжопалювальний сезон, абонентську плату і плату за фактично спожиту теплову енергію — в опалювальний. А тому в зимові місяці суми за тепло у цьому місті можуть бути меншими, ніж у Рівному. Окрім того, у ТОВ "Рівнетеплоенерго" додають, що у Рівному ціни на теплопостачання та гаряче водопостачання високі, але навіть вони не досягають економічно обґрунтованих тарифів, тобто таких, які дозволяють підприємству заробляти додаткові кошти і вкладати їх у розвиток тепломережі, ремонти котелень і т.д.

Алла САДОВНИК.

Довідка "РВ"

За опалення рівняни платять 10 гривень 83 копійки за 1 кв. м; за централізоване постачання гарячої води — понад 30 гривень за куб. м.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також