Чому нам не подобається, як хтось чавкає

1356 0

Ми у соцмережах:

Чому нам не подобається, як хтось чавкає

Багато людей відчувають роздратування, коли людина поряд сильно чавкає

 За словами фахівців, неприязнь до чавкання має свій науковий термін - мізофонія.

У людей з мізофонією занадто активно працює фронтальна частина острівкової кори головного мозку - ділянки, що відповідає за зв'язок між фізичними відчуттями і емоціями.

У цих людей вона функціонує інакше і пов'язана з іншими ділянками мозку особливим чином.

Дратують далеко не всі звуки, серед найпоширеніших - звуки, пов'язані з поглинанням їжі, такі як жування, плямкання або причмокування.

Негативні почуття проявляються не тільки через чавкання сусіда. Роздратування у людини можуть викликати навіть звуки дихання.

Перше масштабне дослідження феномена мізофонії було проведено 20 років тому. За цей період  вчені прийшли до висновку, що неприємні звуки не тільки дратують людину, а й можуть стати причиною прояву фізіологічних реакцій. Наприклад, головного болю або нудоти.

Така реакція пояснюється впливом деяких звуків на певні зони головного мозку. Так, плямкання сусіда може спровокувати електричну активність у слуховій корі центрального органу нервової системи.

При цьому людям може не подобатися тільки чавкання людини.

Якщо специфічні звуки при вживанні їжі видає домашня тварина, то роздратування немає. Навпаки, подібне зазвичай викликає у людини почуття розчулення.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також