Чому Пенсійний сумнівається в довідках з архівів?

1327 0

Ми у соцмережах:

Чому Пенсійний сумнівається в довідках з архівів?

Одинадцять апеляційних скарг на рішення місцевих судів щодо потенційних пенсіонерів надійшло у 2019 році від управління Пенсійного фонду в Рівненській області. Жодна з цих скарг — не на користь державної установи. Ідеться про людей, які перед виходом на пенсію доводять у судах, що видані в архівах довідки про розмір їхніх заробітків належать саме їм, а не комусь іншому, оскільки від цього залежить можливість оформлення пенсії, визначення стажу та розміру пенсії.

— Нещодавно Рівненський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу Головного управління ПФУ в Рівненській області про скасування рішення Острозького районного суду, яким заява громадянки була задоволена: встановлено, що видана їй архівна довідка належить саме їй, — каже Олена Кузьменко з Рівненського апеляційного суду. — Довідка підтверджує відпрацьовані нею дні в колгоспі, пізніше перейменованому в КСП, а в 2000 році — в СГПП. У документі зазначено й заробітну плату позивачки. Крім того, у матеріалах справи є довідка сільськогосподарського підприємства про те, що у них працювала лише одна громадянка з таким іменем та прізвищем.

Начебто й сумнівів не повинно виникнути. Однак Головне управління ПФУ в області в апеляційній скарзі зазначає, що рішення місцевого суду є незаконним і необґрунтованим, а архівна довідка не може однозначно ідентифікувати, що заробітна плата належить саме заявниці. Зазначає також, що під час перевірки документів встановлено суттєві розбіжності у заробітній платі. Врешті апеляційний суд апеляційну скаргу залишив без задоволення, рішення Острозького районного суду — без змін.

В управлінні ПФУ повідомляють, що до переважної більшості документів нинішніх та майбутніх пенсіонерів претензій немає, але трапляється різне. Наприклад, при виявленні розбіжностей в написанні прізвища, імені та по батькові в наданих заявником документах належність цих документів заявникові встановлюється в судовому порядку.

Фахівці управління здійснюють контроль обґрунтованості видачі документів для оформлення пенсій та достовірності поданих відомостей. Сайт www.pfu.gov.ua повідомляє, що трапляються випадки, коли не підтверджуються суми заробітної плати та відомості про стаж, які зазначені у довідках, виданих для призначення або перерахунку пенсій. Іноді підприємство у довідці зазначає значно більшу суму заробітної плати, яку особі насправді не нараховували й не виплачували, й у відомостях про нарахування заробітної плати таких сум немає. Іноді й в архівних довідках було пізніше дописано цифри в сумі заробітної плати, аби збільшити її.

Трапляються також випадки фальсифікації документів, які підтверджують факт проживання на радіоактивно забрудненій території, що дає право отримувати пенсію на 5-6 років раніше. Декотрі громадяни їдуть за межі країни, а перед виходом на пенсію свідомо «гублять» трудові книжки, стаж намагаються підтвердити довідками.

У подібних випадках управління Пенсійного фонду в області звертається до суду для підтвердження достовірності документів для призначення чи перерахунку пенсій. За даними управління, у 2019 році 213 осіб звернулися до судів із заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення. З них задоволено 113, відмовлено в задоволенні по 4, залишено без розгляду 3, по 93 результату розгляду немає.

Головне управління оскаржило кілька рішень місцевих судів про встановлення фактів належності архівних довідок з інформацією про виплати, з яких не проводилися відрахування внесків до Пенсійного фонду, та де не встановлено факт проживання в зоні гарантованого відселення. В управлінні зазначають, що їхньою конструктивною позицією є оскарження встановлення судом заробітної плати, а не ідентифікації чи зазначення ініціалів.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також