Чому ти так довго «бухикаєш»?

1588 0

Ми у соцмережах:

Чому ти так довго «бухикаєш»?

Кашель — це не хвороба, а симптом. Він допомагає організму позбутись того, що нам заважає. Наприклад, люди відкашлюють слиз, пил, чужорідні предмети тощо. Довготривалий кашель найчастіше пов’язується з перенесенням вірусної інфекції. Він може докучати протягом аж восьми тижнів, але зазвичай минає самостійно без лікування.

Яскравий приклад кашлю після вірусної інфекції — це коронавірус. Близько 5% перехворілих можуть кашляти рік і більше. Окрім того, поширеним є синдром постназального затікання (рефлюкс езофагіт) — у такому випадку частина вмісту шлунка потрапляє в стравохід, ротоглотку або дихальні шляхи й спричиняє кашель.

У дітей може спостерігатись психогенний кашель. Він буває гучним, але раптово зникає, коли дитина спить чи відволікається на щось. Для лікування такого типу кашлю варто звернутись до психотерапевта.

Загалом, якщо кашель триває понад вісім тижнів і немає жодного покращення, то варто звернутись до лікаря.

Крім цього, деякі прояви кашлю можуть бути симптомами небезпечних захворювань: стає інтенсивнішим; у мокротинні з’явився гній чи кров; кількість мокротиння збільшилась; є відчуття стиснення в грудях. Також не варто ігнорувати інші симптоми, які супроводжують кашель: лихоманка; утруднене дихання; свистяче дихання; втрата ваги; сильна втома; пітливість вночі тощо. В таких випадках не варто призначати собі самостійно ліки чи діагностику. Проконсультуйся з фахівцем.

Щоправда, тривалий кашель може бути симптомом туберкульозу гортані, трахеї чи бронхів. При цьому він просто нестерпний та стійкий до будь-яких препаратів проти кашлю.

Як правило, в такому випадку пацієнти швидко помічають його та звертаються до лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також