Під лікарнею у Рівному обладнали повноцінний медзаклад

1054 0

Ми у соцмережах:

Під лікарнею у Рівному обладнали повноцінний медзаклад

У Рівному обладнали повноцінний медзаклад у підвалі на 1500 осіб.

Перев’язочні, операційні, реанімація, палати і навіть актова зала – справжній підземний шпиталь облаштували медики у Рівному, йдеться в ТСН.

Продовжують його розбудовувати на понад 5 тисячах квадратних метрів, і це просто під міською лікарнею. Там ще донедавна були захаращені підвали і тунелі, вогкість та сморід, а тепер туди можуть евакуйовувати тяжких і навіть кисневозалежних пацієнтів.

-  Ми спочатку вкрили труби, облаштували їх металом, поклали плитку, пофарбували стіни і поставили картини, щоб було затишніше, лікують і стіни, не тільки ж ліки, - кажуть працівники.

Облаштували підземний госпіталь просто під Рівненською міською лікарнею, хоча тутешні підвали та тунелі понад пів століття ремонту не бачили. Та коли росіяни пішли повномасштабною війною, кажуть медики, зрозуміли: у таких умовах пацієнтам перечікувати загрози ворожих ударів теж небезпечно для здоров’я, а то й для життя…

- Пацієнти надзвичайно тяжкі, пацієнти на апаратах, - пояснює медсестра.

Окремо для кисневозалежних у підземному медичному містечку облаштували палату з кисневою точкою. Кисень може подаватися в підземну палату одразу для одинадцятьох хворих. “Тут є кисень, наркозні апарати, в нас є операційні, в нас є перев’язочні”, - розповідає головний лікар установи.

- Взагалі у нас 42 ліжка, де важкі хворі можуть перебувати, - додає його заступник.

Поміж усього зробили тут навіть актову залу, біля якої знову ж таки можуть розмістити лежачих пацієнтів. Повноцінно лікарі тут зможуть працювати навіть за відсутності світла. Два потужних генератори електрику забезпечуватимуть з тиждень, а за наявності пального і довше. На облаштування медичного містечка уже витратили понад 12 мільйонів гривень. Та у держави грошей не просили.

- Основні речі треба давати військовим, щоб вони мали можливість захищати нашу країну і швидше перемогти, через те в нас задача - зробити, але не використати ні одної копійки державних коштів, - зазначає головний лікар.

Долучилися благодійники зі Швейцарії, Німеччини, США, Польщі та Литви, а ще підприємства області. Ремонти своїми руками робили рівняни, медперсонал та волонтери, долучили у учнів професійного училища, які тут проходять практику.

Загалом же підземний госпіталь у Рівному розгорнеться майже на 5,5 тисячі квадратних метрів. Найпотрібніше для пацієнтів, кажуть, уже зробили, та до нового року планують переобладнати кожен сантиметр старих радянських підвалів. Підрахували - тут небезпеку можуть перечікувати з півтори тисячі осіб. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також