Чому у школах доведеться знімати паркани або Як депутати та чиновники "ділять" громадський бюджет Рівного

2749 0

Ми у соцмережах:

Рівняни голосували не тільки онлайн на сайті, а й заповнювали власноруч спеціальні бланки. У ЦНАПі таким чином вже проголосувало майже 2000 осіб, у приміщенні виконкому — майже 800

У Рівному триває голосування за проекти громадського бюджету міста — понад 8 тисяч рівнян уже віддали свої голоси за ті чи інші ідеї. При цьому чимало рівнян звернули увагу на те, що цьогоріч серед проектів громадського бюджету багато «кишенькових» — більше нагадують проекти рішень управління ЖКГ чи освіти, а не ідеї рівнян, як зробити громадський простір у місті комфортнішим для всіх.

Цього року на конкурс громадського бюджету подали 110 проектів на 74,5 млн. грн. Координаційна рада допустила до голосування, яке триватиме з 17 вересня по 1 жовтня, 84 проекти. У перелік переможців потраплять близько 20 проектів, на які на наступний рік виділять 10 млн. грн. Торік, наприклад, рівняни проголосували за вісім великих проектів, на які можна отримати до 1,5 млн. грн., та 16 малих – до 250 тис. грн.

Як і минулого року, чимало поданих проектів пов’язано з депутатами міськради. Наприклад, у 2018-му реалізовували великі проекти, які підготувала торік депутатка Любов Романюк (1,3 млн. грн. – на футбольне поле зі штучним покриттям у школі №19 та 714 тис. грн. – на спортмайданчик у Золотієві), 350 тис. грн. одержав «Бульба-Фест», організатором якого є івент-агенція депутата Романа Яворського.

Окрім того, виділяли кошти на проведення «Перлинки Рівного». Ідею подавала організаторка конкурсу Оксана Ігас, яку цього року включили до складу координаційної ради громадського бюджету замість активістки Олени Серілко. Між іншим, пані Ігас знову подала проект на виділення 247,5 тис. грн. на проведення у 2019 році фіналу «Перлинки Рівного» та «Перлини Рівного».

Чверть мільйона знову хоче отримати наступного року «Буль-Фест» (на 100 тисяч менше, аніж цього року). Причому Роман Яворський уже буде членом координаційного комітету – його ввели замість Святослава Стельмащука, який перейшов з фракції «Громадського контролю».

Ще один член координаційної ради, Руслан Алексіюк, подав два проекти, в яких і сам бере участь, на близько 250 тис. грн. кожен: один стосується проведення телевізійного гумористичного «СМАЙЛ ШОУ», інший – міського чемпіонату команд КВН "КРОК". Останній фінансувався за кошти громадського бюджету і цього року.

“Батьківщинівець” Петро Пожарський, який також у складі комісії, пропонує за майже 1,5 млн. грн. зробити футбольне міні-поле для школи №4, що на вулиці Жуковського. Брат депутата Миколи Бляшина, Василь Бляшин, подав проект про перетворення бібліотеки №2, що на Басовому Куті, у сучасний освітньо-культурний простір. Вартість ідеї – 242 тис. грн. Цього року, між іншим, ця ж бібліотека отримала кошти громадського бюджету на ремонт.

Голова ОДА та міський депутат Олексій Муляренко подав на громадський бюджет аж три проекти на понад три мільйони гривень. Пропонує облаштувати пішохідні та велодоріжки вздовж Басівкутського озера, встановити туристичні міні-скульптури з використанням шрифту Брайля та адаптувати міську інфраструктуру для потреб людей з інвалідністю. Пан Муляренко зазначав, що бере участь у конкурсі, аби показати приклад для інших. Втім, ніхто не здивується, якщо саме його проекти виграють, зважаючи на потенційні ресурси голови ОДА і те, скільки часу він уже рекламує власні ідеї.

Порятунок території Басового Кута та Усті – доволі популярна тема. Окрім проекту п. Муляренка, було подано ідеї облаштувати спортмайданчик біля озера і навіть спортивний комплекс. Є також ідея підприємця Сергія Базуріна облаштувати габіонними напівзапрудами русло Усті від вулиці Соборної до проспекту Миру. За словами автора, це допоможе Усті самоочищуватися, адже бетонні плити, якими вона обкладена, буде знято. Хоча, варто нагадати, міська влада замовила у НУВГП масштабний проект порятунку водойм. І хоч кажуть, що проекти можна буде об’єднати, чи не буде витрачено кошти двічі на одне і те ж?

З’явилося серед цьогорічних претендентів на перемогу знову немало проектів, які стосуються комунальних закладів міськради і які, логічно, мали б фінансувати не за кошти громадського бюджету, а за рахунок видатків на утримання таких закладів. До прикладу, біля «Текстильника» пропонують зробити спортмайданчик, біля дитсадка №44 відновити дитячі павільйони, хочуть за кошти громадського бюджету переобладнати читальний зал міської бібліотеки на Ювілейному, зробити спортмайданчики чи футбольні поля для «Престижу», «Гармонії», «Колегіуму», шкіл №№ 17, 25, 12, 20, ДНЗ №№40 та 50, дитячі майданчики на території дитсадка №2 та ЗОШ №19, а ще замінити вікна та реконструювати театральну залу у ПДМ.

А головний спеціаліст відділу благоустрою міського управління ЖКГ Сергій Боровець пропонує за чверть мільйона гривень збудувати спортивний майданчик у районі вулиць Бурштинової та Бузкової, де побудувалося багато міських посадовців та депутатів – на землі, виділеній свого часу працівникам комунальної галузі.

Окрім того, аж чотири проекти подав підприємець Сергій Шабалін, який орендує бункер Коха та працює у будівельній галузі. Пан Шабалін пропонує за півтора мільйона гривень облаштувати «декоративно-архітектурний комплекс «Бювет-фонтан» на Лебединці, що передбачатиме, окрім кювету, паркові дивани або ж, якщо по-простому, пологі лавки. Такі ж «дивани» п. Шабалін пропонує встановити разом з архітектурними композиціями (керамічними вазонами) у парку ім Шевченка та біля управління праці та соцзахисту на вулиці Соборній – якраз біля будівлі міськради.

Коментарі

Олександр Довжаниця, депутат, член координаційного комітету громадського бюджету:

— Законом України про освіту передбачено, що дитячі садки — освітні заклади закритого типу. Якщо збудувати їм майданчики за кошти громадського бюджету, то відповідно до положення про громадський бюджет, має бути забезпечено вільний доступ кожного члена громади до цього майданчика. То тепер садки стануть відкритими закладами? Майданчики потрібно фінансувати з міського бюджету напряму, як на мене.

Інші проекти, які викликали моє обурення — прогулянкові та велодоріжки на набережній Басового Кута. Місто замовило у НУВГП великий проект облаштування Басового Кута. То може, варто дочекатися, поки такий проект вже буде?

Андрій Токарський, член координаційного комітету:

— Виходить, що за рахунок громадського бюджету хочуть перекрити освітянські дірки. Міська влада має самостійно і системно вирішувати такі питання за кошти міського бюджету. Бо інакше доведеться знімати паркани і забезпечувати вільний доступ містян на територію ДНЗ. Щодо проектів, які стосуються Басового Кута, то їхні автори мають комунікувати між собою. Тоді це виллється в єдину концепцію облаштування того району.

Сергій Паладійчук, голова координаційного комітету, секретар міськради:

— Головна ідея громадського бюджету — громада визначає, що їй цікаво, а що ні. Тим більше, директори ДНЗ запевнили, що забезпечать доступність громади до майданчиків. Щодо Басового Кута, то проекти не накладатимуться, а доповнюватимуть один одного.

Алла САДОВНИК, Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також